Gość: myszz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:22 kiedyś się robiło... pyszna była, ma ktoś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simona20 Re: domowa czekolada 26.12.04, 19:58 Proszę bardzo Blok czekoladowy: 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 6 łyżek kakao 500 g mleka w proszku bakalie Wodę, cukier i margarynę zagotować. Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem. Wymieszać. Do gładkiej masy dodać bakalie. Masę wyłożyć w wstawić do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:16 dzięki bardzo, jutro się za nią wezmę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:54 Jak blok, to nie moze zabraknac herbatnikow typu petit beurre! Do takiej proporcji jak podana 3 stugramowe paczki, zdaje sie. Ja czasem robie w wersji bez kakao ;-) za to z prawdziwa wanilia (gotuje ja w pol szklanki mleka, bo daje mleko zamiast wody), reaszta tak samo. Chociaz nie lubie bialej czekolady- uwielbiam waniliowy bialy blok. Ale i tak pamietam, jak bylam mala i mama robila mi domowa czekolade,nie blok, bez bakalii, herbatnikow, a tylko z orzechami laskowymi. To jeden z moich mitycznych smakow...Tamten przepis pewnie by sie znalazl nawet, ale dzis juz i maslo i mleko w proszku i wszytsko inne smakuje jakos inaczej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: domowa czekolada IP: 206.73.209.* 27.12.04, 03:02 To ze smakuja inaczej to raczej efekt naszego rozwoju i zetkniecia sie z nowymi smakami. Zarowno mleko w proszku jak i maslo sie raczej nie zmienily to nam sie smak "wyrafinowal". Pamietacie swoj pierwszy lyk jakiegos owocowego napoju w puszcze z "zachodu", w porownaniu z ogolnie dostepna oranzada to bylo niebo w gebie, a teraz taka fanta czy mirinda wrazenia nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 08:36 pamiętam, że uwielbialam tą czekoladę, na drugim miejscu jest u mnie przekladany wafel :))) Odpowiedz Link Zgłoś