Dodaj do ulubionych

domowa czekolada

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:22
kiedyś się robiło... pyszna była, ma ktoś przepis?
Obserwuj wątek
    • simona20 Re: domowa czekolada 26.12.04, 19:58
      Proszę bardzo

Blok czekoladowy:

250 g masła
      0,5 szklanki wody
      1 szklanka cukru
      6 łyżek kakao
      500 g mleka w proszku
      bakalie

Wodę, cukier i margarynę zagotować. Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po
      czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem. Wymieszać. Do
      gładkiej masy dodać bakalie. Masę wyłożyć w wstawić do lodówki.
      • Gość: myszz Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:16
        dzięki bardzo, jutro się za nią wezmę:)
        • Gość: Cynamoon Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:54
          Jak blok, to nie moze zabraknac herbatnikow typu petit beurre!
          Do takiej proporcji jak podana 3 stugramowe paczki, zdaje sie.

Ja czasem robie w wersji bez kakao ;-)
          za to z prawdziwa wanilia (gotuje ja w pol szklanki mleka, bo daje mleko zamiast
          wody), reaszta tak samo. Chociaz nie lubie bialej czekolady- uwielbiam waniliowy
          bialy blok.

Ale i tak pamietam, jak bylam mala i mama robila mi domowa czekolade,nie blok,
          bez bakalii, herbatnikow, a tylko z orzechami laskowymi. To jeden z moich
          mitycznych smakow...Tamten przepis pewnie by sie znalazl nawet, ale dzis juz i
          maslo i mleko w proszku i wszytsko inne smakuje jakos inaczej :(
          • Gość: szopen Re: domowa czekolada IP: 206.73.209.* 27.12.04, 03:02
            To ze smakuja inaczej to raczej efekt naszego rozwoju i zetkniecia sie z nowymi
            smakami.
            Zarowno mleko w proszku jak i maslo sie raczej nie zmienily to nam sie
            smak "wyrafinowal".

Pamietacie swoj pierwszy lyk jakiegos owocowego napoju w puszcze z "zachodu", w
            porownaniu z ogolnie dostepna oranzada to bylo niebo w gebie, a teraz taka
            fanta czy mirinda wrazenia nie robi.
            • Gość: myszz Re: domowa czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 08:36
              pamiętam, że uwielbialam tą czekoladę, na drugim miejscu jest u mnie przekladany wafel :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka