Dodaj do ulubionych

"Klucho-buła" pytanie

08.01.05, 11:13
Będąc kiedyś w Austrii na nartach ( te narty to tylko wskazówka, że było to
w knajpie na stoku) jadłam ogromną "kluchę", która w środku miała nadzienie z
dżemu chyba, a może z powideł... nie pamiętam, polana była sosem waniliowym i
posypana zmielonym makiem. Było to coś w rodzaju dostepnych u nas pampuchów (
tak to się chyba nazywa) tylko dużo większe.
Czy ktoś z forumowiczów zna może przepis na tę, nawet smaczną, bombę
kaloryczną? Czy to ma jakąś fachową nazwę?
Obserwuj wątek
    • pejsik Re: "Klucho-buła" pytanie 08.01.05, 11:26
      szczerze powiem nie mam pojecia ale mysle ze klucho - buła brzmi pieknie.

moze to cos podobnego do tego o co ja pytalam a bylo to z kuchni chinskiej, i
      co ja nazwalam wg niegdysiejszej pisowni pao dzi, tak wiec sprobuj to wrzucic w
      wyszukiwarke. tam ktos podal przepis i mnie poprawil co do nazwy. tamten prepis
      wymaga intuicyjnej korekty ale to chyba cos podobnego. tylko nadzienie inne.
      • Gość: Cynamoon Re: "Klucho-buła" pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:23
        A czy to przypadkiem nie jest drozdzowa kluska na parze, zwana pampuchem lub
        parowancem?
        Mozna robic je faszerowane lub nie, na slodko lub na slono...
        • figa9 Re: "Klucho-buła" pytanie 08.01.05, 13:44
          Tak, tak.. to coś takiego. Pewnie można posklejać przepisy na pampuchy z
          nadzieniem, na sos waniliowy a`la rzadki budyń, no i oczywiście na mielony
          mak ;), ale myślałam, że może ktoś ma GOTOWCA i zna fachową nazwę, bo ja z
          natury to jestem jak taka pewna kluska... leniwa...;)
          • pejsik Re: "Klucho-buła" pytanie 08.01.05, 14:25
            a sprawdzalas to o czym ci pisalam?
    • dziuunia Re: "Klucho-buła" pytanie 08.01.05, 17:33
      Z gotowców są dostępne pyzy drożdżowe tego producenta: www.henglein.pl./
      Są w supermarketach i widziałam tez takie nadziewane powidłami własnie ale
      chyba bez sosu i maku w komplecie :)Raz kiedyś kupiłam wersję z czekoladą w
      środku,jak na gotowca były nawet całkiem smaczne.
      • figa9 Re: "Klucho-buła" pytanie 08.01.05, 17:49
        o to to!!! To wyglądało właśnie tak jak na tym zdjęciu! Ja na to mówię buła z
        pieprzem ;) dzięki, pozostaje mi szukać w sklepach. Dzieki dziuunia :) nie
        spodziewałam się gotowca gotowców, pisząc GOTOWIEC myślałam o kompletnym
        przepisie na całość do własnoręcznego wykonania, ale jak taaak... to tym
        bardziej pozostanę...leniwą ;) ( no nie tak całkiem, bo przed chwilą skończyłam
        robić pierniczki witrażowe)
        • jottka wg 08.01.05, 18:27
          klasycznej terminologii to knedle jadłaś:) tzn. pewnie Germknödel mit Powidl,
          czyli dosłownie pyzy drożdżowe z powidłami, ale pospolicie w literaturze mowa o
          knedlach, w tym o bodaj najsławniejszych knedlach z morelami (Marillenknödel)

jeśli znasz narzecze, to poszukaj pod w/w hasłami, to jedna z
          najpopularniejszych potraw i przepisów w sieci do upojenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka