siostraheli 09.01.05, 10:29 Oglaszam akcje nie paprania wszystkiego w majonezie. Dlaczego salatka po polsku musi sie skladac z puszkowego dziadostwa zalanego majonezem? Prosze o konstruktywne propozyce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 10:35 zacznijmy od klasyki - czyli Pani Wincenty Zawadzkiej, ktora to co znamy jako jarzynowa salatke tak sugeruje zakonczyc (po pokrojeniu w kostke) "po ostudzeniu, raz jeden zagotować z pomidorowym sosem zaprawionym oliwą, bulionem i odrobiną cukru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: co w zamian za majonez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 10:39 a w sklepach z eko-żywnościa sprzedają czasem przecier z kalafiora jako zastępczaka majonezu. Więc może przetrzeć kalafiorka i dobrze doprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 10:40 (akcja oswiaty kaganek, hi hi ;-))) A ja jarzynowa jem z vinegretem. W tym roku nauczylam tez mame, ktora stwierdzila- wiesz co? Zawsze mi cos w takich salatkach nie pasowalo- teraz juz wiem, ze byl to majonez ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 10:41 mam nadzieje, ze nas Roleski ani Spolem Kielce nie beda scigac listem gonczym! Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: wiem co jem 09.01.05, 11:04 Nie wiem co to świństwo z puszki bo sobie sam kręcę (majonez) ale w zamian polecam jogurt...))) Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: wiem co jem 09.01.05, 12:44 jezeli ma byc niekoniecznie niekaloryczne to do salatki ziemniaczanej polecam oliwe z duza iloscia natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: można i tak 09.01.05, 12:51 majonez bez jajek Przygotowanie: 20 min Trudność: łatwizna Składniki • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki musztardy, szczypta słodkiej papryki • 1 łyżeczka cukru, szczypta pieprzu cayenne • 3 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki lodowatej wody • 1 szkl oleju, sok z 1/2 cytryny do smaku Etapy przygotowania 1. W mikserze mieszamy sól, musztardę, paprykę, cukier, pieprz cayenne, mleko w proszku i wodę. Powoli dolewamy olej, na końcu po kropelce sok z cytryny. Miksujemy dotąd, aż majonez nie stanie się gęsty. Przechowujemy w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: można i tak IP: 213.199.253.* 09.01.05, 13:10 Od wielu lat prawie nie używam majonezu. Sosy do wszelkich sałatek robię na bazie sosu vinegret. Jeśli zdaży mi się użyć majonezu to tylko w ilościach minimalnych,np do sosu jogurtowego. Nie nawidzę sałatek pływających w majonezie. Zauważyłam, że niektorzy moi znajomi takie właśnie sałatki uwielbiają, brrr. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 14:08 siostraheli napisała: > Oglaszam akcje nie paprania wszystkiego w majonezie. Dlaczego salatka po > polsku musi sie skladac z puszkowego dziadostwa zalanego majonezem? Popieram!! Puszka tego puszka tamtego i tona majonezu to okropność:( Owszem uznaję majonez ale sałatek majonezowych nie lubię. Tyle tylko że większość Polaków jest do tego przyzyczajonych i uwielbia wiec co ja ich będę uszczęśliwiać np. moją sałatką z tuńczyka w której nie ma majonezu skoro wiem że wolą z puszkową kukurydzą i majonezem. Dla gości pozostają zatem majonezowe ciapy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 14:52 Majonezem paprałam sałatki w szczenięcym wieku Teraz wyrtosłam Jedyna, w której jednak majonez powinien być to klasyczna jarzynowa. Ogólnie jakoś rzadko robie sałatki, wolę sałaty Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 14:55 Jesli robie saltake paprana, zamiast majonezu dodaje jogurtu naturalnego dobrze doprawionego, czosnkiem, paprykami, ziolami. Dziala w salatce lepiej, dlugofalowo i jakos zdrowiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: co w zamian za majonez? IP: *.dew.pl / *.dew.pl 09.01.05, 15:25 Gdy wszędzie tylko i wyłacznie panoszy się majonez to robi się monotonnie i smutno / ale nie brrrr błeeee i fuj / Sos do sałaty , cykorii , surowych warzyw , awokado itd. Biały ser połaczyć razem z jogurtem , sokiem z cytryny , odrobiną zielonej musztardy , doprawić solą i pieprzem i posypać listkami świeżej mięty . Sos z czarnej rzodkwi -15 dkg utartej czarnej rzodkwi /rzepa/ -25 dkg białego sera - sól, pieprz , bazylia Skladniki staranie połaczyć , rzepę można zamienić na rzodkiew japońską Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit sos malinowy 09.01.05, 18:01 Może autorka (Hela? Jej Siostra? Hania? - sorry, nie pamietam) uprzejmie go tu wklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: sos malinowy 09.01.05, 20:57 0,5 kg mrozonych malin, rozmrozic, przecedzic przez sito 0,5 szklanki oliwy 2 lyzki octu balsamico. Zmiksowac, dodac sol i pieprz (ma byc ostre). Pyszny do salaty! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co w zamian za majonez? 09.01.05, 20:47 A cóż to za straszna filozofia zrobić domowy majonez? Dobry majonez to nie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co w zamian za majonez? IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 20:57 Ampolionie, nikt nie twierdzi,ze dziadostwo.. tylko, że majonez wręcz zalewa nasze stoły - a głównie sałatki i wszystkie zaczynają smakowac jednakowo. ps.Dobry majonez lubie do steków, do jajek itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli zywcem z Eurodelices Konemana 09.01.05, 21:34 1. sos pesto z bazylii: peczek bazylii, 100 ml oliwy z oliwek wytlaczanej na zimno, sol, pieprz wszystko zmiksowac 2. Sos jarzynowy: 150 g salaty glowiastej 1 ogorek 1 pomidor (moze byc zielony) 1 cytryna (sok) kilka listkow bazylii 60 ml oliwy extra vergine sol, pieprz zmiksowac w blenderze 3. Sos do ryby z tunczyka: 1 mala puszka bialego tunczyka 100 ml wywaru drobiowego 2 lyzki oleju sezamowego 1 lyzka sosu wasabi sol, pieprz calosc zmiksowac na oleisty sos 4. sos koperkowy (do sledzi): 1 peczek koperku 1 lyzka musztardy 1 lyzka bialego octu 100 g majonezu 500 g zsiadlego mleka 2 zabki czosnku wszystko zmiksowac 5. sos pomidorowy: 250 g pomidorow 25 g miazszu pomidorowego 2 lyzeczki tabasco 30 ml octu 100 ml oliwy z oliwek sczypta soli zmiksowac wszystkie skladniki oprocz oliwy, oliwe dolewamy stopniowo w ostatniej chwili delikatnie mieszajac 6. salsa verde: 1 peczek bazylii 1 peczek zielonej pietruszki 1/2 zabka czosnku 150 ml oliwy extra vergine 1 lyzka pinioli 1 lyzeczka drobnych kaparow 1 lyzeczka octu balsamicznego sol, pieprz zmiksowac 7. sos szczypiorkowy: 200 ml creme double odrobina szczypiorku 1 cytryna (sok) sol, pieprz wymieszac trzepaczka Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit To samo, z akapitami 09.01.05, 22:08 Ja nie ze złośliwości, tylko ze zboczenia zawodowego i dla większej przejrzystości (przy okazji - dzięki za sos malinowy) 1. SOS PESTO Z BAZYLII: > peczek bazylii, > 100 ml oliwy z oliwek wytlaczanej na zimno, > sol, pieprz > wszystko zmiksowac > 2. SOS JARZYNOWY: > 150 g salaty glowiastej > 1 ogorek > 1 pomidor (moze byc zielony) > 1 cytryna (sok) > kilka listkow bazylii > 60 ml oliwy extra vergine > sol, pieprz > zmiksowac w blenderze > 3. SOS DO RYBY Z TUŃCZYKA: > 1 mala puszka bialego tunczyka > 100 ml wywaru drobiowego > 2 lyzki oleju sezamowego > 1 lyzka sosu wasabi > sol, pieprz > calosc zmiksowac na oleisty sos > 4. SOS KOPERKOWY (DO ŚLEDZI): > 1 peczek koperku > 1 lyzka musztardy > 1 lyzka bialego octu > 100 g majonezu > 500 g zsiadlego mleka > 2 zabki czosnku > wszystko zmiksowac > 5. SOS POMIDOROWY: > 250 g pomidorow > 25 g miazszu pomidorowego > 2 lyzeczki tabasco > 30 ml octu > 100 ml oliwy z oliwek > sczypta soli > zmiksowac wszystkie skladniki oprocz oliwy, oliwe dolewamy stopniowo w > ostatniej chwili delikatnie mieszajac > 6. SALSA VERDE: > 1 peczek bazylii > 1 peczek zielonej pietruszki > 1/2 zabka czosnku > 150 ml oliwy extra vergine > 1 lyzka pinioli > 1 lyzeczka drobnych kaparow > 1 lyzeczka octu balsamicznego > sol, pieprz > zmiksowac > 7. sos szczypiorkowy: > 200 ml creme double > odrobina szczypiorku > 1 cytryna (sok) > sol, pieprz > wymieszac trzepaczka > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: To samo, z akapitami IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 22:13 pesto to to nie jest , raczej dressing bazyliowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: To samo, z akapitami 09.01.05, 22:16 to sos pesto a nie pasta. Zywcem z Konemana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Dla czonskolubów IP: *.aster.pl 09.01.05, 22:26 Ja tylko dodam nieśmiało, że jeśli się taki sos (oliwa, bazylka) wzbogaci zmiksowanym czosnkiem, efekt końcowy jest majonezowy w konsystencji, aromatyczny, pyszny i smakuje do niemal wszystkiego... A może ktoś wie, jak zachować dłużej konsystencje takiego sosu? Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: sosy 12.01.05, 00:33 hop do góry bo zasługują na uwagę , zwłaszcza sos malinowy dla mnie prawdziwa nowość i niespodzianka , jutro wyruszam na maliny i jak nie nazbieram mrożonych to włamię się do piwniczki po kompot malinowy ;-) Dziękuję za przepisy z Eurodelices Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: co w zamian za majonez? 12.01.05, 09:12 Nic. Majonezu nic nie zastąpi - ma swój smak, nie do podrobienia żadnymi sosami jogurtowymi. Tam, gdzie ma być majonez, tam ma on być i cześć. Oczywiście nie zalewajmy wszystkiego oceanem majonezu, ale w umiarkowanych ilościach - bez niego nie wyobrażam sobie pewnych dań. Pasztetu domowego, jajek na miękko (nie, to nie pomyłka! Jajko na miękko!) pomidorów z czosnkiem, a nawet szynki zwiniętej w rulon wprost do paszczy. Bez majonezu się nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Przyłączam się!! n/t IP: 206.73.209.* 12.01.05, 12:08 O ile o przylaczanie sie do opini brunosha chodzi to ja tez sie podpisuje. Majonez jest do zycia niezbedny. I nie do zastapienia. Majonezu uzywam zamiast masla do kanapek (cierpliwosci mi brak a i smak lepszy), jajek na miekko bez majonezu sobie tez nie wyobrazam, do rozmaitych salatek czy mies, ryb pasuje swietnie. Dlugo mozna by wymieniac ale... Zawsze na koncu listy znajdzie sie: Majonez lyzka ze slioka wyjadany. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Nie do końca 12.01.05, 12:12 Majonez jest potrzebny, ale nie do wszystkich sałatek. Szopenie, popatrz czasami jakie wątki sałatkowe królują. Majonez, majonez, majonez. Zajrzyj do pierwszego lepszego baru sałatkowego w Warszawie - majonez, majonez, majonez. Inna sprawa, że nie ma jak kawał razowca z jajkiem na twardo, majonezem i furą szczypiorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: Nie do końca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:24 Ja tez lubie majonez, ale w wielu potrawach jest do zastapienia, wrecz psuje ich smak. Ja tylko tak jak hania mam dosc wszechobecnej kultury majonezowej papy zwanej salatka. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Nie do końca 12.01.05, 12:29 Popieram Hanię i Siostre! Chyba chodziło tylko o to, zeby pokazac inne sposoby, a nie sloik ze sklepu, chlusnąć i jest sałatka :-( Bardzo lubię majonez, ale po wątku sałatkowym (jednym z wielu), gdzie na 100% propozycji 75% prawie było zalane majonezem - to mi sie troche słabo zrobiło. Podobnie z keczapem - musi byc, ale niech sie pamieta, że to jest jeden z sosow pomidorowych z dodatkiem octu. I nie trzeba lać go wszędzie. howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re:Bary salatkowe 12.01.05, 12:26 Haniu akurat w barach salatkowych w salatkach to Ty majonezu nie uswiadczysz, jest tam i smietana i jogurt ale nie majonez, chyba ze sladowe ilosci. Majonez za drogi do hurtowej produkcji sałatek ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Przyłączam się!! 12.01.05, 12:24 Ja tez do fanow majonezu naleze i zapewniam wszystkich przeciwnikow ze mi nic nie zastapi majonezu na jajku na polmiekko, ani majonezu na galaretce z kurczaka, ani w salatce z tunczyka i w stosowaniu tego sosu nalezy jedynie znac umiar, chociaz ja bardzo lubie majonez wyzerac lyzeczka zrobiona z sera zoltego i podobnie mam z musztarda. Wczoraj jadlam prosto ze sloika musztarde Kozaka Roleski paleczka z ogorka ;-)) No i tak mam i pewnie umre na cholesterol bo i sery zrem namietnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Przyłączam się!! IP: 206.73.209.* 12.01.05, 12:30 No do baru saltkowego w Warszawie nie zajrze, mam ciut daleko. Z majonezem jak i ze wszystkim innym, nie nalezy przesadzac. Aczkolwiek cos mi we wnetrzu zgadza sie z tymi co dodaja go do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: co w zamian za majonez? 12.01.05, 12:27 Dzieki stokrotne za wspaniale sosy do salatek!! Bede sie wyzywac:)))) Co do majonezu to i ja podpisuje sie pod tym, ze czasami nie da rady BEZ. Moja klasyczna salatka jarzynowa musi byc w majonezie, tyle ze ten niemiecki nie jest taki ciezki jak ten ktöry pamietam z Polski, a i tak jest przeze mnie rozcienczany jogurtem. Mozna tez u nas dostac sos salatkowy majonezowy: na bazie majonezu, ale lekki, smaczny. Lubie go nie tylko do salaty, ale i do pieczeni na zimno, jajek i jak mnie czasami najdzie, po prostu do groszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana do giezika (też) IP: 213.17.230.* 12.01.05, 14:00 Opisany przez Ciebie w tym wątku sos pomidorowy do sałatek pamiętam z dzieciństwa głównie. Mama go (podobnie jak sałatkę) robiła wg recepty swojej babci - XIX wiek. Wobec późniejszych gotowców (typu majonez) poszło to w cień, ale ja pamiętam taką sałatkę: -dwie szklanki ugotowanej i schłodzonej białej fasolki, -jabłko sałatkowe(kwaśne), -słoiczek grzybków marynowanych w occie. Fasolkę pokroić na pół. Jabłka obrać, pokroić w słupki krótkie. Grzybki pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać i zalać sosem pomidorowym schłodzonym po zagotowaniu. Jako dziecko bardzo to lubiłam i chodzi mi po głowie, żeby zrobić, bo na zimę to niezły temat, ale jakoś tak mi czas schodzi na rozważaniach o mozarelli i pomidorkach... A szkoda. A majonezu generalnie używam. Ale do sałatki tylko jednej, polskiej, jarzynowej w połączeniu z jogurtem naturalnym. Sam majonez w sałatce wydaje mi się, że jest strasznie gęsty i ciężki. Kiedyś mieszałam go ze śmietaną, ale teraz z jogurtem. Natomiast jako dodatek do wędlinki czy jajeczka jest pysznym wariantem i po co się nad biedaczkiem pastwić?...:) Odpowiedz Link Zgłoś