Dodaj do ulubionych

piergi ruskie

10.01.05, 19:23
poprosze o porady, jakie ziemniaki, jakie proporcje do sera, ile miety (bo slyszalem ze komponuje sie dobrze) czy dodac galke muszakatalowa, czy dodac do ciasta jajko? zoltko? I jakie proporcie na ciasto... aha i jak grubo rozwalkowac. Robie pierwszy raz w zyciu, ale smakoszem jestem;-)
dzieki pozdro.;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kinamina Re: piergi ruskie IP: 83.168.125.* 10.01.05, 19:39
      Ciasto
      1 kg mąki tortowej, 2 zoltka, sol, woda ile sie wcglonie (goraca!!!)

Farsz
      1/2 kg ziemniakow, 25 dkg twarogu. 2 cebule, sol, pieprz

gotowane ziemniaki mocno ubijam tluczkiem razem z twarogiem. cebulke podsmazam
      na brazowo. calosc mieszam i do smaku sola i pieprze,. zeby pierogi byly pelne
      w srodku to mozna robic kulki z tej masy i obklejac ciastem

• cockerofil Re: piergi ruskie 11.01.05, 10:55
        a jak grube ma to ciasto? a jak zostanie ciasta to co mozna wpakowac do srodka jeszcze? Mam fete np.
        • hania55 Trochę inne proporcje na ciasto 11.01.05, 10:59
          Na 1 kg mąki 2 żółtka to za mało. Na 300 g daję 1 jajko, a zamiast całego jajka
          można dodać 2 żółtka. Można dodać jeszcze łyżkę masła, żeby ciasto było
          elastyczne. Gorącej wody wlej najpierw szklankę. Zawsze możesz dodać jeszcze
          wody albo mąki, gdyby ciasto było za rzadkie albo za gliniaste. Wyrabiaj długo.
          Trzeba je bardzo cienko rozwałkować.

Jeśli ciasto zostanie, to możesz wpakować do niego, co Ci tylko się zamarzy :-)
    • Gość: marzena Re: piergi ruskie IP: 156.17.44.* 11.01.05, 11:02
      1 kg ziemniaków ugotowanych, 0,8 kg sera białego, 4-6(ja lubię dużo) cebule
      podsmażone na oleju, przyprawić vegetą i pieprzem

ciasto : tylko ciepła woda i mąka

gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju

smacznego
      • cockerofil Re: piergi ruskie 11.01.05, 11:44
        to jak z tymi jajakami/zoltkami do ciasta jest... bo kolowacizny dostaje, sa 2 szkoly czy jak?... pospieszcze sie obiad ma byc na 15;-)))
        • Gość: marzena Re: piergi ruskie IP: 156.17.44.* 11.01.05, 11:59
          niektórzy dają , ale naprawdę mówię że nie dawaj, ja nie daję i nigdy nie
          dawałam
          • hania55 A ja mówię 11.01.05, 13:02
            dawaj :-)

Cockerofil, spróbuj raz zrobić ciasto bez jajek, a raz z jajkami. Zobacz, które
            jest Twoim zdaniem lepsze.
            • cockerofil Re: A ja mówię 11.01.05, 13:04
              ok zrobie z zoltkiem;-)
              • Gość: aga31 Re: A ja mówię IP: *.azory.net.pl 11.01.05, 13:27
                Ja rowniez uwielbiam ruskie pierozki.Niestety nigdy nie odwazylam sie sama ich
                zrobic :( Boje sie ze nie wyjda i cala praca na marne.Dlatego mam inna
                propozycje .Smaze nalesniki i robie nalesniki ruskie.Szybciej sie robi nie ma
                obawy ze ciasto nie wyjdzie i rozpadnie sie w gotowaniu :) A sa naprawde
                znakomite .Odkad sprobowalam sadze ze smakuja lepiej niz pierogi!Warto
                sprobowac -polecam!
                • thiessa Re: A ja mówię 11.01.05, 14:44
                  Z jajkami jest twardsze ciasto, bez delikatniejsze. A do raviolli to w ogole
                  nie daje sie wody tylko jajka i make.
    • brown_sugar Re: piergi ruskie 11.01.05, 15:01
      Każdy robi tak jak mu smakuje. Moja teściowa do ciasta na pierogi dodaje ciepłe
      mleko zamiast wody! I też są dobre.
      Ja osobiście daje bardzo bardzo gorąco wodę, czasami aż się poparze, masło (tak
      z pół kostki miękkiego masełka), żółtko, szczypte soli i zagniatam. Dzięki temu
      ciasto jest bardzo elestyczne, nie ma problemu z wałkowaniem, klejeniem i
      gotowaniem. Pycha!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka