Dodaj do ulubionych

przepis na rewelacyjny ryż

IP: 156.17.44.* 11.01.05, 10:37
ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Na pateni podsmażyć celulkę, dodać do
ryżu, przyprawić vegetą i pieprzem.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 10:38
      a vegeta po co????
      Nie lepiej dodać przypraw?
    • invicta1 Marzena! 11.01.05, 10:40
      na tym forum za Vegetę można oberwać!
    • marghe_72 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 10:42
      Invicta, bez przesady.
      Na tym forum mozna sie nauczyć czym vegetę zastąpić..
      • Gość: marzena no to warzywko zamiast wegety :-) IP: 156.17.44.* 11.01.05, 10:43
        może być, czy jeszcze nie
        • hania55 A co to za różnica? n/t 11.01.05, 11:00
          • Gość: marzena w cenie :-) ??? IP: 156.17.44.* 11.01.05, 11:22
            • hania55 Zadam pytanie inaczej 11.01.05, 13:00
              Po co wydawać pieniądze na jedno albo drugie?
              • Gość: marzena to czym zastepujesz vegetę?? IP: 156.17.44.* 11.01.05, 13:07
                solą, przecież veseta jest lepsza od soli, i dlatego ją stosuje
                • hania55 Soli 11.01.05, 13:21
                  Prawie nie używam. Za to półki i szuflady w kuchni mam wypełnione rozmaitymi
                  przyprawami, a na parapecie trzymam doniczki ze świeżymi ziołami. I już :-)
                  • Gość: marzena gdzie można kupić świeże zioła w doniczkach?? IP: 156.17.44.* 12.01.05, 07:52
                    • hania55 Re: gdzie można kupić świeże zioła w doniczkach?? 12.01.05, 09:47
                      W każdym supermarkecie. Możesz też kupić nasiona i sama zasiać. Paczuszka
                      nasion kosztuje około 1 - 1,20 zł.
            • giezik po co w takim razie cebula 13.01.05, 07:28
              skoro i tak potrawa ma smak ulepszacza

www.przekroj.pl/galeria/raczkowski/source/_25.htm
      • dispell Re:To vegeta (tfu!) zastępuje porządne przyprawy 11.01.05, 10:44
        i blokuje wyobraźnię...)))
      • invicta1 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 10:44
        to prawda, troszkę na wyrost napisałam- miało być żartem
        p.s. osobiście nie znoszę Vegety
        • monia_77 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 10:58
          To ja tobie proponuje inny przepis na ryz, ktory zrobilam wczoraj:

- na mala ilosc goracego bulionu z kostki wsyp ryz (ja sobie mieszam rozne
          gatunki ryzu)
          - jak ryz wchlonie troche bulion to dolewamy kolejna porcje bulionu
          - przygotuj sobie mieszanke warzyw mrozonych, ja akurat mialam brokuly
          - dodaj do ryzu warzywa oraz przyprawy (imbir, curry, czosnek, chilli, sos
          sojowy) i przykryj przykrywka garnek
          - jak warzywa sie rozmroza to wszystko jeszcze troche odparuj
          - na koniec dodaj smietany 18% oraz koper i zamiąchaj
          Smacznego.
          - miąchaj i w razie potrzeby doda
          • cockerofil Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 11:19
            mozna przed ugotowaniem przesmazyc na zloto na patelni a potem zalac bulionem i lekko udusic, smak niespotykany;-)
            • invicta1 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 11:55
              cockerofil napisał:

> mozna przed ugotowaniem przesmazyc na zloto na patelni a potem zalac bulionem i
              > lekko udusic, smak niespotykany;-)

z pomidorami to się nazywa nawet pilaw turecki
    • baky Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 10:54
      Co do Vegety, to można ją zastąpić... Ale OK, niech będzie.
      Pacnij na koniec parę kropel oleju sezamowego. Wtedy będzie rewelacyjny :O))
      Chyba, że masz awersję...
      • Gość: senin Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 11:12
        backy, my sie tam vegety nie boimy, conie :DDDD ?
        • baky Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 11:21
          Gość portalu: senin napisał(a):

> backy, my sie tam vegety nie boimy, conie :DDDD ?

Noooo... :O))
          Dodałem ostatnio do ryżu (jeszcze do zimnej wody - to ważne, by
          dobrze "napęczniał"! Czyli do zimnej wody) majeranek (suszony). Zgadnij jak to
          smakuje i pachnie :O)) Spróbuj!

• Gość: senin Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 11:33
            sprobuje

• kardamon1 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 11:43
              i czyz mozna nie lubic tego forum? od przepisu na ryz z vegeta doszlismy do
              ulepszania ryzu majerankiem - ciekawy pomysl!
              • monia_77 Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 11:47
                Z majerankiem to za "ciezkich" czasow eksperymentowalam bo byla to jedna z
                niewielu dostepnych przypraw, no i jako dziecko sama zakupow nie robilam ;-))
                Tak wiec prponuje Wam tez sprobowac do ryzu taki sos:
                - pieczarki z cebula uduszone
                - smietana kremowka lub mniej tlusta jakas
                - majeranku sporo

To jest sos ktory zrobilam w wieku lat 11 i przyznam ze jest niegupi ;-))

Aha, a ja na ryz to mam jeszcze jeden patent: duuuuuuzo koperku.
                • Gość: senin Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 11:56
                  ja natomiast jestem goraca zwolenniczka ryzu zasmazanego

(oprocz pilau i byriani)

zawsze zaczynam od podsmazenia czosnku
                  potem podsmazam jakies drobno pokrojone mieso, lub owoce morza
                  potem dodaje szalotke,albo szczypiorek (cebule czasami)
                  i jakies warzywa
                  na koniec ugitowany, z reguly "cwczorajszy" ryz. doprawiam sosem sojowym i
                  olejem sezamowym

czasami zas po podsmazeniu czosnku i cebuli dodaje jakies indyjskie klimaty -
                  curry najprosciej, i potem ryz

Mam w repertuarze z 10 roznych wariacji ryzu jako jednodaniowej kolacji

czasami podaje taki wzbogacony ryz do ...czego tam popadnie

Moje ostatnie odkrycie zamiast sosu sojowego pasta tom jum (trawa cytrynowa,
                  czosnek, cebula, cukier, chilli, cytryna, sol) - ten ryz to dopiero cos - a
                  posmaczek trawy cytrynowej odkrywa tony zupelnie nowe w moim ryzowym gotowaniu.
                  polecam :))
                  • baky Re: przepis na rewelacyjny ryż 11.01.05, 12:01
                    Gość portalu: senin napisał(a):

> Moje ostatnie odkrycie zamiast sosu sojowego pasta tom jum (trawa cytrynowa,
                    > czosnek, cebula, cukier, chilli, cytryna, sol) - ten ryz to dopiero cos

Tom jum niestety nie spotkałem, ale zakupię (choć ona na bazie curry) tę pastę
                    i z ryżem ją... :O))

www.decare.com.pl/index.pl?page=produkty&act=showone&id=144
                    Co Ty na to?
                    • Gość: senin Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 12:16
                      backy, pasta tandoori to wlasciwie do marynowania mies przed pieczeniem w piecu
                      tandoori. (I dodaj do marynowania jogurt)

nigdy jej nie uzywalam do ryzu, ale sprobowac mozesz

z tej serii past curry Pataka najpraktyczniejsze sa:
                      -Madras Curry
                      - Vindaloo(do wieprzowiny, mozna wzmacniac po swojemu dodajac ocet(nie,nie
                      cytryne), pomidora, mielona kolendre)

dobra jest tez Byriani paste
                      i Korma

• baky Dzięki, dzięki _n/t 11.01.05, 12:23

• Gość: n0str0m0 teraz puszczam szelmowskie oko IP: 202.172.58.* 12.01.05, 09:46
                        bo o tom yamie podpowiadalem z okazji kury z kurki
                        natomiast co do smazonego ryzu - probowalas z sucha solona ryba?

pozdrawiam

nostromo
    • Gość: ryzotka Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:50
      moja propozycja n apyszny ryz z warzywami i kurczakiem:
      - piers z kurczaka
      - 1 szkl ryzu
      - 2 szkl bulionu
      - 1/2 paczki mieszanki warzywnej (np chińskiej)
      - cebula
      - czosnek
      - przecier pomidorowy
      - sos sojowy, tabasco, papryka
      miesko pokrojone w male kawaleczki zamarynowac w sosie sojowym, odrobinie
      tabasco, czosnku (tak chociaz z pol godzinki w lodowce)
      podsmazyc krotko na duzym ogniu, zdjac z patelni na chwile
      na tej samej patelni zeszklic piorka cebuli, dodac suchy ryz i podsmazyc ze
      dwie minutki
      zalac bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, dorzucic kawaleczki mieska
      i mrozone warzywka.
      miesko i warzywka trzeba tak rownomiernie rozlozyc na powierzchni calej patelni
      przykryc i na malusienkim ogniu dusic/gotowac ok 25-35 min. w polowie tego
      czasu wszystko dokladnie przemieszac
      po wielu probach doszlam ze proporcja plynu do ryzu w stosunku 2:1 jest
      najlepsza w tym przypadku.
      smacznego
    • Gość: oczytana co z tą vegetą? IP: 213.17.230.* 12.01.05, 10:57
      Dla niezorientowanych skąd taka awersja do vegety (itp) dodam, że w biznesowym
      czasopiśmie Forbes jest artykuł, w którym napisano czarno na białym, że dla
      vegety (itp) jest zbyt tylko w Europie wschodniej, bo na zachodzie mieszanki
      sprzedają się marnie, a klienci kupują pojedyncze zioła i sami doprawiają do
      smaku.
      • hania55 No i 12.01.05, 11:05
        dzięki temu, że samemu się doprawia, każda potrawa ma swój niepowtarzalny smak.
      • Gość: Cynamoon Re: co z tą vegetą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 11:08
        Chodzi o kontrowewersyjny glutaminian sodu obecny w vegetach rozmaitych.
        Jezeli ktos nie moze sie obejsc bez vegety, moze kupic taka bezglutaminianowa,
        wielokrotnie juz polecana na forum- nazywa sie ona bulion wegetarianski, mozna
        ja kupic w sloiku w sklepach z tzw. zdrowa zywnoscia, za cale 2.60zl za sloik.

Pomijajac, warto przeczytac to, co jakis czas temu napisal gdzies na forum
        Szopen, o vegetach, nieco ja oddemonizowujac ;-)

• Gość: Pichciarz Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.proxy.aol.com 12.01.05, 15:28
      mugwumes.notlong.com
    • Gość: wiedzma Re: przepis na rewelacyjny ryż IP: *.3web.net 13.01.05, 07:05
      Wszystko zalezy od gatunku ryzu oraz od tego czy jest polerowny calkowicie,
      troche czy w ogole...

Ja lubie ryz lekko suchy - tzn. daje bardzo malo wody ok. 0,5 cm ponad
      powierzchnie ryzu i od razu podkrecam maksymalnie "plomien", az zacznie sie
      gotowac - wtedy skrecam na najmniejszy, dodaje troche soli, przykrywam
      (pokrywka lekko na bok) i czas od czasu zamieszam. I to wszystko. Jest wtedy
      sypki i suchy.

Drugi sposob:
      Obieram zazwyzcaj 3 marchewki, tre na tarce o grubych oczkach, podduszam z
      odrobina oleju na duzym "plomieniu" (az marchewka zrobi sie miekka) ok. 10
      min - trzeba czesto mieszac. Pozniej dolewam wody i wsypuje ryz, gdy zacznie
      sie gotowac dodaje troche soli, skrecam "plomien". Fajny dodatek do mieska,
      ryby.
    • Gość: panna robił ktoś-i jak?? IP: 156.17.44.* 14.01.05, 13:42
      • Gość: teresai Re: robił ktoś-i jak?? IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.01.05, 15:17
        Ja robiłam wczoraj ryż według przepisu ryzotki i wyszedł bardzo, ale to
        baaaardzo pyszny. Mój M. bardzo się nim zachwycał, a i mnie również smakował,
        chociaż z reguły M. preferuje ziemniaki, a ja makarony we szelkiej postaci :).
        • Gość: ryzotka Re: robił ktoś-i jak?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:23
          ciesze sie bardzo ze moglam w czyms pomoc. moj maz uwielbia ten ryz i moglby go
          jesc w kolko. modyfikuje wiec czesto nieco te potrawe bo choc jemu sie nie
          nudzi to mi juz samo przygotowywanie bardzo.
          dla odmiany mozna miesko zamarynowac w sosie sojowym, czosnku, curru i
          odrobinie kurkumy i kminku mielonego, nie dodawac przecieru tylko sam bulion z
          1/2 lyzeczki kurkumy. wyjdzie wowczas swietny ryz po indyjsku. mozna tez dodac
          zielony groszek - bardzo ladnie wowczas wyglada pod wzgledem kolorystycznym a i
          smakuje wysmienicie. cebule mozna zamienic np porem, mozna dodac pod koniec
          duszenia poszatkowana kapuste pekinska... i co tylko fantazja nam podpowie
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka