Gość: Farmer IP: 61.68.117.* 11.01.05, 13:02 Czy ktos wie jak zrobic smaczny kefir? Kupilem krowe, nauczylem sie ja doic. Robie maslo, sery i to wychodzi mi perfekt ale do kefiru ponoc potrzebne sa jakies extra dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Jak zrobic kefir? 11.01.05, 13:10 Ja nie mam krowy, ale sam robie kefir z mleka z dodatkiem kefiru "pierwotnego", czyli jakiegos kupnego... Bo to o te specyficzne bakterie sie rozchodzi - inne niż w jogurtach. Na domową skalę, to do litra mleka podgrzanego do 38-40 stopni wlewam szklanke kefiru (ten pierwszy raz, to kupnego) i zostawiam na noc w cieple. Rano jest kefir. Zawsze zostawiam sobie szklanke na nastepny raz, i tak w koło Macieju :-) (podobnie zkogurtem domowym) Ale moze mozesz dostac, lub kupic ostatecznie zawodowe bakteryjki w najblizszych zakladach mleczarskich jakis? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Najprościej 11.01.05, 13:10 Składniki i ich ilość: 1/4 l mleka resztka kefiru (kupnego) Sposób przygotowania: do resztki kupnego kefiru wlewamy mleko ... 1 dzień w temperaturze pokojowej i już... Przepis jest powtarzalny, kultury bakterii kefirowych mnożą się jak goopie. Na jedną krowę to chyba wystarczy? W podobny sposób możesz robić jogurt, chociaż są dostępne w handlu maszynki do jego robienia. Po prostu utrzymują odpowiednią temperaturę - ot i cała filozofia...))) Odpowiedz Link Zgłoś