Dodaj do ulubionych

PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma temati)

16.01.05, 16:32
Wiem ze wielu z Was mieszka w Wawce dlatego potrzebuje Waszej rady

Mamy cos takiego
Warszawa Mokotow Dabrowskiego/Pulawska (Morskie Oko, blisko Silver Sc)
20 m2, wysoki parter, jeden pokoj z otwarta kuchnia, z miniaturowa lazienka i
przedpokojem
Pokoj przestrzenny, z duzym oknem 3.5 m na 1.5 m, z sosonowa podloga, po
cyklinowaniu, wyposazony z werslake dwuosobowa, szafe Komandor z lustrami
przesuwanymi (wysokosc 2.8 m, szerokosc 2 m), 2 komody IKEA 5 i 3 szuflady,
stolki, regal na CD + TV
malutka lazienka 1 m na 1.2 m :/ z kibelkiem, umywalka i sluchawka
prysznicowa, glazura i terakota ok 6 lat, mozna spokojnie wziasc prysznic (
mieszkalam w tym mieszkanku przez 6 lat), podwojne okna
Kuchnia dl 3 metry, szafki stojace i wiszace, lodowka zabudowana, pralka,
blat gazowy na butle, brak piekarnika,
Mieszkanko jest oryginalnie zaaranzowane, male ale przytulne i kazdy cm jest
max wykorzystany

Zastanwiam sie czy ?? i na jakich warunkach moglibysmy je wynajac ?
Mieszkanie stoi puste, nie mam pojecia jakie sa teraz ceny mieszkac w tym
standardzie, ile powinna wyniesc kaucja ? Na jak dlugo podpisuje sie umowe
najmu ? Jakie mam prawa jako wynajmujacy w razie nieplacenia znaleznosci ?

Czy to gra warta zachodu ?
Czy macie jakies niemile doswiadczenia w tej dziedzinie ?
Pomozcie prosze :)
Podzielcie sie ze swoimi doswiadczeniami tymi zlymi ale tez tymi dobrymi :)

Pozdrawiam
@+
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Forum na ten temat: 16.01.05, 16:52
      forum.nawigator.biz/viewforum.php?f=10
      • nimeska Re: Forum na ten temat: 16.01.05, 17:09
        dziekuje :)
    • kaiserka Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te 16.01.05, 16:55
      Moi rodzice od kilku lat wynajmuja swoje mieszkanie w W-wie. Nie jest ono
      specjalnie atrakcyjne. Male i na Pradze. Przez mniej wiecej trzy lata mieszkala
      tam rodzina znajomych. Od dwoch lat mieszka tam tez znajoma znajomych. Moi
      rodzice nic na tym wlasciwie nie zarabiaja, ale przynajmniej nie sa obciazeni
      czynszem. Osoby tam mieszkajace oprocz placenia czynszu maja pokrywac biezace
      naprawy itd. Jezeli nie bylo w ciagu miesiaca takiej potrzeby osoba wynajmujaca
      ma odlozyc 200 zl do "funduszu naprawczego". Poza tym moi rodzice zastrzegli
      sobie w umowie prawo do miesiecznego pobytu w mieszkaniu (raz na rok w czasie
      wakacji).
      Namawiam raczej na znalezienie kogos do kogo mozesz miec zaufanie i kto ma
      jakies blizsze relacje z twoja rodzina, przyjaciolmi lub blizszymi znajomymi.
      Nie wydaje mi sie zebys miala jakies problemy z wynajeciem i na pewno na
      lepszych warunkach.
      Umowe mozesz spisac na jaki czas chcesz, ale nie zapomnij zawrzec tam
      wszytskich swoich warunkow (np. ewentualnosc zmiany oplaty po okreslonym
      okresie itp).

Moj przyjaciel wynajmuje od lat swoje szalenie atrakcyjne mieszkanie w
      okolicach Krakowskiego Przedmiescia. W tej chwili zarabia na tym dosc duzo.
      Umowa zostala spisana na kilka lat i wynajmujacy (ktos z Francji) nie zgadza
      sie na korzystanie z mieszkania w tym czasie.
      Powodzenia
      • nimeska Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te 16.01.05, 17:06
        kaiserka napisała:
        >Poza tym moi rodzice zastrzegli
        > sobie w umowie prawo do miesiecznego pobytu w mieszkaniu (raz na rok w czasie
        > wakacji).<

tegu typu zastrzezenie by nam bardzo tez pasowalo, bo mieszkamy zagranica i w
        Polsce jestesmy raz do roku, ale zapewne taki "uklad " ma racje bytu jesli
        najemca nie placi za mieszkanie tylko tak jak wspomnialas odklada na ' fundusz
        remontowy"
        Dziekuje ci za informacje
      • dispell Re: Dobra rada 16.01.05, 17:12
        Jeśli masz w planach dłuższy odnajem - skontaktuj się z Oddziałem Regionalnym
        Wojskowej Agencji Mieszkaniowej 00-792 Warszawa ul. Olszewska 14/20, szukaj
        więcej www.wam.net.pl - na terenie W-wy Agencja poszukuje ok 3100 lokali
        w celu najmu lub leasingu. Tego rodzaju najem daje większy komfort psychiczny i
        poczucie bezpieczeństwa. Powodzenia ...)))
        • nimeska Re: Dobra rada 16.01.05, 17:30
          oki, dziex
      • ampolion Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te 16.01.05, 21:01
        Mam nieomal identyczną umowę jak Kaiserka. Nie ze wszystkim się sprawdzą, pewne
        szkody miały miejsce, zamiast jednego pokoju "przejęto" obydwa, ale nie muszę
        się zajmować detalami. No i gdyby był "dochód" to z fiskusem trzeba by było się
        rozliczać, a jak to robić zza oceanu?
        • nimeska Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te 16.01.05, 22:01
          jesli sie ma wiecej niz jeden pokoj to mozna jeden lub wszsytkie, jak w Twoim
          przypadku zajac na czas urlopu w Polsce :D
          Nie wiem czy mi sie wogule oplaci je wynajmowac, jak mi zostanie niecale 200 € -
          czynsz - fiskus = ?? wprawdzie nie mieszkam za oceanem jak Ty, ale nie mam do
          Wawki rzutu beretem :P
          moze lepiej doplacac 50 € miesiecznie i nie miec problemow ?
          Wybieram do w rodzinne strony pod koniec marca, moze rynek nieruchomosci sie
          zmieni gwaltownie ? hihihi na maja korzysc ? :D
          Dziex
          Pozdrawiam
    • Gość: cookie Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te IP: *.aster.pl 16.01.05, 20:53
      A jeśli nie znajdziesz zadnych krewnych i znajomych krolika chętnych do
      wynajmowania mieszkanka, oferuję moją skromną osobę - nie palę, jestem spokojna
      i odpowiedzialna. I czytuję Forum Kuchnia ;-)
      Mój email:
      joannaw(at)aster.pl
      Pozdrawiam
      • nimeska Re: PROSBA Do wynajmujacych i najemcow (nie ma te 17.01.05, 14:29
        mysle ze nie bede miala problemu ze znalezieniem chetnych na to mieszkanie,
        nawet wsrod znajomych. Mieszkalam tam ponad 5 lat i najbardziej cenilam sobie
        spokuj i swietna lokalizacje, bo na Krakowskie do pracy jechalam 10 min :)
        Jesli sie zdecydujemy je wynajac, napewno znajdziesz wzmianke na Forum, ale
        przedtem wybierzemy sie do jakiegos prawnika jak bedziemy w Warszawie :)
        Ale jak by co odezwe sie do ciebie na priva
        Pozdrawiam
        A+

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka