Dodaj do ulubionych

Wasze Dani Popisowe

IP: *.nyc.rr.com 22.05.02, 21:06
Czyli cos, co zawsze wychodzi - danie, o ktore zawsze blagaja znajomi :-)
Moje typy to - acomatyczna zupa z soczewicy i Curry kokosowe. A na deser -
kokosowy flan. A jeszcze pare by sie znalazlo:-)))).
Pyyyycha :-)
To jak, chcecie przepis? :-))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruda Re: Wasze DaniE Popisowe IP: *.nyc.rr.com 22.05.02, 21:07
      uuupps, zjadlo mi sie 'e' - Danie, oczywiscie :-)
    • Gość: anka Re: Wasze Dani Popisowe IP: 62.161.67.* 22.05.02, 21:47
      tak tak tak, przepisu na dobra zupe z soczewicy szukam od dawna, jem ja pod
      roznymi postaciciami i lubie w zupie,ale sama nie umiem, wiec jaki przepis?
      prosze!
      a reszta tez brzmi smacznie, to ja tez sie pisze na przepisy!

Gość portalu: Maruda napisał(a):

> Czyli cos, co zawsze wychodzi - danie, o ktore zawsze blagaja znajomi :-)
      > Moje typy to - acomatyczna zupa z soczewicy i Curry kokosowe. A na deser -
      > kokosowy flan. A jeszcze pare by sie znalazlo:-)))).
      > Pyyyycha :-)
      > To jak, chcecie przepis? :-))))

• Gość: Miszka Zupa z soczewicu po egipsku IP: *.chello.pl 23.05.02, 00:37
        No więc tak...
        Do gara: soczewica (sucha, czerwona), marchewka jedna duża, duża cebula,
        zalewamy woda (albo jeszcze lepiej rosołem)solimy, pieprzymy i gotujemy az sie
        soczewica rozgotuje. Wszystko miksujemy dodając jeszcze surowego pomidora (bez
        skórki, albo z puszki). Jak juz zmiksujemy dadajemy łyche masła, doprawiamy
        jeszcze kammunem (kmin rzymski). Można wrzucić podsmazoną (bardzo mocno,
        właściwie skarmelizowaną )cebulkę pokrojoną w grubą kostke. Do tego najlepsze
        małe grzanki.I przed jedzeniem na talerzu dodajemy sok z cytryny.
        Pycha ! Powinno byc dosyc ostre, gęstawe, pachnace kammunem i cebulką.
    • Gość: kluba1 Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.we.client2.attbi.com 22.05.02, 22:31

> Czyli cos, co zawsze wychodzi - danie, o ktore zawsze blagaja znajomi :-)
      > Moje typy to - acomatyczna zupa z soczewicy i Curry kokosowe. A na deser -
      > kokosowy flan. A jeszcze pare by sie znalazlo:-)))).
      > Pyyyycha :-)
      > To jak, chcecie przepis? :-))))
      Prosze o curry kokosowe - do licha z cholesterolem ! brzmi swietnie !!!

• roseanne Re: Wasze Dani Popisowe 22.05.02, 23:00
        nie ma co sie bac cholesterolu.
        curry nie oplywa w tluszcze, a na dodatek z rybka jest bbaaaaaardzo zdrowe.
        moje ulubione to Madres Curry z biala rybka i mlekiem kokosowym
    • quba Re: Wasze Dani Popisowe 23.05.02, 09:44
      gołąbki - z samego mięsa (bez ryżu) w sosie koperkowym
      rosół
      piozdrowki
      • Gość: janusz Re: Wasze Dani Popisowe IP: 213.76.241.* / 192.168.10.* 23.05.02, 10:35
        Sos boloński! Miód w gebie!
        • quba Re: Wasze Dani Popisowe 23.05.02, 12:28
          Gość portalu: janusz napisał(a):

> Sos boloński! Miód w gebie!

też

• Gość: kluba1 Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.we.client2.attbi.com 18.06.02, 22:36
        quba napisał(a):

> gołąbki - z samego mięsa (bez ryżu) w sosie koperkowym
        > rosół
        > piozdrowki

dopiero teraz znalazlam !!! Golabki w SOSIE KOPERKOWYM - wspanialy pomysl !!!
        Dziekuje !!! :-)))))
    • Gość: sz tartaletki IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.05.02, 12:32
      mam takie foremki śliczne
      chłopczyk w piasaku
    • lastka Re: Wasze Dani Popisowe 23.05.02, 12:36
      Golonka w piwie, pizza, albo eszcze biała kiełbasa w sosie piwnym mmm pycha.
      • Gość: kluba1 Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.we.client2.attbi.com 18.06.02, 22:37
        lastka napisał(a):

> Golonka w piwie, pizza, albo eszcze biała kiełbasa w sosie piwnym mmm pycha.

GOLONKA W PIWIE !!!!! Ja cie krece !!! To jest dopiero !!!!!
    • Gość: janusz Re: Wasze Dani Popisowe IP: 213.76.241.* / 192.168.10.* 23.05.02, 13:46
      kluski ziemniaczane z bigosem lub twarogiem
      • Gość: Maruda Re: Wasze Danie Popisowe IP: *.nyc.rr.com 23.05.02, 19:10
        Ok, ok juz podaje przepisy :-)))
        Zupa z soczewicy, to w sumie podobna jest do tej , ktora opisala moja
        poprzedniczka - soczewice (czerwona, ja czasami dodaje tez troche brazowej) do
        gara razem z kilkoma ziemniaczkami - ugotowac do miekkosci - w tym czasie na
        oleju podsmazyc mustard seeds (po polsku to chyba bedzie gorczyca) i cumin
        seeds, az zciemnieja i zaczna pstrykac, wtedy dodac cieniutko posiekana lub
        zmiksowana cebulke i jak sie zezloci to ze trzy cztery (jak male) pomororki - z
        odparzona skorka , zmiksowane w blenderze. Cala miksture dorzucic do garka z
        zupa, jeszcze ciut pogotowac, dodac do smaku - sol , pieprz, ciut curry lub
        ground turmeric, a na koniec - swieze CILIANTRO (nie wiem jak sie nazywa po
        polsku, ale naprawde, rewelacyjne zilko, uwielbiam jego smak). Zupa gotowa i
        przepyszna :-)
        Oki, no to czas na curry.
        Puszka mleczka kokosowego (mozna light, mniej tuczy, ale zdecydowanie najlepsze
        jest takie zwykle, niedosladzane). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wrzucic
        mleczko z puchy, na malutki ogien, dodac ciut pasty curry (nie za duzo, ostra
        jak diabli), troche proszku curry, ground turmeric, sos sojowy LIGHT, troszke
        curku (ja daje brazowy) do smaku, jak zacznie sie zagotowywac to wrzucic
        pokrojona w cieniutkie paseczki papryke (czerwona, mozna tez troche zielonej i
        zoltej), pomidorek (sparzony, obrany ze skorki, pozbawiony pestek i pokrojony
        na paseczki) podgotowac az troche zmieknac , dorzucic tofu (ja najbardziej
        lubie gotowe, wedzone lub smazone - mozna tez samemu usmazyc - bardzo dokladnie
        odcisnac z wody w reczniku papierowym pokroic w kawaleczki, obtoczyc w srkobi
        kukurydzianej usmazyc na oleju - najlepiej sezamowym), mozna tez krewetki i
        rybke, albo usmazone kawalki kuraka - jak kto lubi. Jeszcze pare minutek
        pogotowac, na koniec dorzucic bok choy (takie chinskie warzywo) a jak nie ma to
        moze kapuche pekinska, pokrojona w paseczki. Wylaczyc gaz i na koniec dodac
        swieze posiekane CILIANTRO (nie wiem, czy w Polsce mozna dostac, jeszzce raz
        przepraszam ale nie znam polskiej nazwy).

To jeszcze kokosowy FLAN - deser rewelacyjny, przepyszny, moj maz coagle blaga
        o jeszcze :-))) gwarantuje, ze wam posmakuje, klopot tylko z miseczkami - ja
        uzywam takich aluminiowych foremek do robienia muffinow.
        1 14-ounce can sweetened condensed milk (pucha poprostu)
        1 1/3 cups whole milk (320 mililitrow)
        2 large eggs
        2 large egg yolks (zoltka)
        1/2 teaspoon vanilla extract
        3/4 cup sweetened flaked coconut (180 mililitrow), no bedzi taka mala szklanka

Piekarnik nagrzac do 350 stopni c.
        Wszystkie skladniki wymieszac (oprocz wiorkow), potem dodac wiorki.
        Mieszanine wlac do malych miseczek, w ktorych np piecze sie muffiny.
        Zagotowac wode, wlac ja do wysokiej (takiej m.w. 5 cm) blaszki do pieczenia,
        tak do polowy wysokosci, wlozyc do tego miseczki z mikstura, i do piekarnika.
        Piec niezbyt dlugo, do chwili, w ktorej plyn zetnie sie na srodku, okolo pol
        godziny. Potem to juz tylko zchlodzic w lodowce i zajadac .
        Smacznego :-)
        • Gość: Maruda Re: Wasze Danie Popisowe IP: *.nyc.rr.com 23.05.02, 19:14
          Janusz, Lastka, Roseanne, Guba - tez poprosze o przepisy :-)
          Zwlaszcza te rybno - wegetarianskie.
          Roseanne ta Twoja rybka brzmi bardzo zachecajaco :-))
          Guba, a dalo by sie jakos golabki zrobic bez miecha?
          Serdecznie pozdrawiam :-)
          • roseanne Re: Wasze Danie Popisowe 23.05.02, 20:44

> Guba, a dalo by sie jakos golabki zrobic bez miecha?
            > Serdecznie pozdrawiam :-)

u mnie w domu robilo sie golabki z ryzem i grzybami.
            grzyby (zbierane wlasnorecznie w lesie) byly gotowane w osolonej wodzie ok godz,
            potem odcedzane i mielone. Do tego przemazona cebulka, troszke suszonych
            grzybkow, pieprz sol - naprawde pyszne
            • Gość: kluba1 Re: Wasze Danie Popisowe/do Roseanne IP: *.we.client2.attbi.com 18.06.02, 22:40
              roseanne napisał(a):

> Gość portalu: Maruda napisał(a):
              >
              > > Guba, a dalo by sie jakos golabki zrobic bez miecha?
              > > Serdecznie pozdrawiam :-)
              >
              > u mnie w domu robilo sie golabki z ryzem i grzybami.
              > grzyby (zbierane wlasnorecznie w lesie) byly gotowane w osolonej wodzie ok godz
              > ,
              > potem odcedzane i mielone. Do tego przemazona cebulka, troszke suszonych
              > grzybkow, pieprz sol - naprawde pyszne

Roseanne - czy wszystko jedno jakie grzyby - czy wyjdzie O.K. z pieczarek ?
              • roseanne grzyby do golobkow 18.06.02, 23:10
                u mnie w domu najczesciej byly mieszane lesne.
                z pieczarek wyjdzie, ale lepiej dodac Portabello dla aromatu
          • quba Re: Wasze Danie Popisowe 25.05.02, 14:06

> Janusz, Lastka, Roseanne, Guba - tez poprosze o przepisy :-)
            > Zwlaszcza te rybno - wegetarianskie.
            > Roseanne ta Twoja rybka brzmi bardzo zachecajaco :-))
            > Guba, a dalo by sie jakos golabki zrobic bez miecha?
            > Serdecznie pozdrawiam :-)

jasne - gotujesz ryż na kostce rosolowej (np, jarzynowej - rozklejasz go na gęstą
            paćke, dodajesz masla, zawijasz w zblanszowane liście kapustki i robisz dalej
            tak jak sie robi gołąbki, a potem polewasz pysznym sosem pomidorowym albo
            koperkowym i wołasz całą rodzinę żeby sie "zażerała" i chwaliła Cie głośno
            :)
            pozdr
    • roseanne Curry rybne 23.05.02, 20:12
      3 lyzki Madras curry (ze sloiczka0
      2 duze papryki pokrojone w paski
      1 duza cebula pokrojona w piorka
      3 lyzki wody
      1/2 puszki mleka kokosowego
      mozna dodac troszke mrozonej kukurydzy lub/ i groszku
      1/2 kg filetow z ryby - sola, dorsz itp
      lyzeczka oliwy - ja uzywam slonecznikowej.

na oliwie poddusic cebulke i papryki, dodac paste curry, wode i mleko kokosowe.
      powolutku podgrzewac, mozna dodac groszek i kukurydze. Jak sie pogotuje 5 min
      dodac filety (nie trzeba romrazac) i powolutku podgrzewac ok 20 min - NIE
      ZAGOTOWYWAC. i juz
      podawac z ryzem

Dla zlagodzenia pikantnosci pojadac lyzeczka jogurt naturalny - woda tylko
      pogorszy sprawe.

Proste ,szybkie.
      Jutro gotuje
    • Gość: kluba1 Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.we.client2.attbi.com 25.05.02, 18:51
      Wsrod Polonii to galabki nadziewane indykiem mielonym i kasza perlowa zamiast
      ryzu w grzybowym sosie. W miedzynarodowym srodowisku chyba nalesniki - mozna
      nadziac je szybko , tanio i zdrowo jako zagryzke, glowne danie, lunch, deser !!
      Moja duma jednak jest INDYK !!! Pieknie wychodzi , swietnie smakuje, latwy do
      zrobienia !!! Smacznego
    • Gość: doka1 Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.06.02, 11:09
      jajka faszerowane normalne i wersja wega

Ugotowane jejka na twardo, wyciągamy żółteczka, rozdrabniamy z posiekaną szynką
      i ziołami, pietruszka, koperek, szczypiorek, bazylia, odrobina białego pieprzu,
      chrzan i odrobina majonezu dla kleistości. nafaszerować pozostałe połóweczki
      białek dekoracja listkami pietruchy
      wersja wega:
      zamiast szynki tuńczyk z zalewy
      miam od lat to pierwsze danie które znika ze stołu
      życzę dobrego smaka
    • Gość: bolewora Re: Wasze Dani Popisowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 12:26
      Moje popisowe dania to zupa porowa i kacze piersi z mandarynkami Teraz nie
      robie bo się odchudzam ale powspominać można
      • Gość: kluba1 Re: Wasze Dani Popisowe/do bolewora IP: *.we.client2.attbi.com 17.06.02, 19:34
        Gość portalu: bolewora napisał(a):

> Moje popisowe dania to zupa porowa i kacze piersi z mandarynkami Teraz nie
        > robie bo się odchudzam ale powspominać można

Wiec wymienmy przepisy jedynie !!! O ta kaczke bardzo prosze !!!!
        • Gość: bolewora Re: Wasze Dani Popisowe/do bolewora IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 20:21
          Prosze bardzo Biore średnio 1 pierś na osobe / ze skórą bez kości/ sole,
          pieprze i odstawiam na kilka godzin lub całą noc . Potem układam je skórką do
          góry na ruszcie z rynienką pod spodem piekę jakieś 20 minut na termoobiegu w
          temperaturze 200 stopni kroje każdą pierś na dwie lub trzy części w poprzek i
          smaruje szczodrze dobrą konfityrą pomarańczową lub mandarynkową wkładam do
          brytfanki pomiędzy kawałkami kaczki rozrzucam cząstki mandarynek z puszki
          wlewam sok / z tych mandarynek oczywiście/ i dolewam trochę tego co wytopiło
          sie z pieczenia piersi i do piekarnika znowu na 20 minut pycha z ziemniaczkami
          i borówką smacznego
    • jubre Gdzie kupic mleko kokosowe ... 18.06.02, 10:44
      Wszystko pieknie wyglada i jak mysle smakuje, ale gdzie
      ja kupie: mleko kokosowe, paste curry, tofu i ground
      turmeric (nawet nie wiem co to jest) w Poznaniu??

Pozdrawiam
      • Gość: zmora Re: Gdzie kupic mleko kokosowe ... IP: *.pbk.pl / 10.1.12.* 18.06.02, 13:09
        a w Warszawie gdzie sie zaopatrujecie w takie niecodzienne specjaly ?

• roseanne Re: Gdzie kupic mleko kokosowe ... 18.06.02, 15:44
        tak sobie mysle ,teoretyzujac.
        Tofu powinno byc w supermarketach, niedaleko nabialu (tak jest u mnie)
        curry mozna bylo dostac
        jak nie ma puszkowego mleka kokosowego, to mozna EWENTUALNIE zalac przegotowana
        woda wiorki kokosowe nieslodzone (szklanka w szklanke).

Jakis sklepik orientalny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka