Gość: igaxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 13:30 Czy ktoś zna przepis. Wiem że w niektórych regionach Polski to ciasto robi furrorę. Bardzo proszę o przepis jeśli ktoś to zna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: Ciasto mrowisko 18.01.05, 13:34 Gość portalu: igaxxx napisał(a): > Czy ktoś zna przepis. Wiem że w niektórych regionach Polski to ciasto robi > furrorę. Bardzo proszę o przepis jeśli ktoś to zna pierwsze slysze. w Cybersieci znalazlam takie www.google.pl/search?hl=pl&q=ciasto+mrowisko&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl moze i ja sie zainspiruje Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Ciasto mrowisko 18.01.05, 14:32 Zwane tez mrowkowcem. To zwykly biszkopt do ktorego dodaje sie mak. Przepisow na biszkopt znajdziesz tu multum. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Ciasto mrowisko 18.01.05, 14:40 e nie, to nie jest piegusek, tylko stosik z ciasta (zdaje sie, że mogą być kruche ciastka, mogą być takie a la faworki czy jeszcze co innego), posypany makiem, bakaliami i polany miodem z widzenia znam tylko, ale biszkopt to nie jest, tylko specjał północnowschodniej części kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Ciasto mrowisko 18.01.05, 15:43 ja znam z widzenia i z konsumpcji i wygląda tak jak pisz jottka ale przepisu nie znam z mojej praktyki wynika, że takie ciasta jak mrowisko i sękacz to się kupuje u takich pań na wsi co specjalistyczne przyżądy mają w okolicach pn-wsch granicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asjenka Re: Ciasto mrowisko IP: *.visp.energis.pl 18.01.05, 22:51 mam przepis, ale pochodzi z Rosji: Tort „Mrowisko”. Ciasto piaskowe przepuścić na blachę przez maszynkę. Powstają „robaczki”, które upiec. Połamać. Zmieszać w dużej misce z gotowaną sguszczonką (słodzonym mlekiem skondensowanym) lub innym kremem. Szczodrze posypać makiem. Zostawić na parę godzin. Można też nie przepuszczać ciasta przez maszynkę, tylko upiec "zwyczajnie" i połamać, ale będzie gorzej wyglądało. Krem: sguszczonka gotowana na gęsto (3 godziny) i kostka masła. Inny przepis na ciasto do "mrowiska": 1/3 szklanki cukru, 150 g margaryny, 150 g śmietany, 3 i pół szklanki mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Przepis na ciasto mrowisko 19.01.05, 09:49 ze strony www.gotowanie.wkl.pl/przepis6801.html chyba sie odrobine rozni od tego rosyjskiego MROWISKO Składniki Ciasto: 6 jajek( 3 jajka całe+3 żółtka) tyle mąki ile zabiorą jajka Masa: 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru Mak 2 opakowania rodzynek Olej do smażenia ciasta Ciasto zagnieść z podanych składników, cieńko rozwałkować i wykrajać z niego trójkąty(podobne do faworków bez nacinania w środku)Smażyć na rozgrzanym oleju przez chwilę.Układać na talerzu. Wykonanie masy: Wszystkie składniki masy włożyć do garnka, gotować przez 40 minut ciągle mieszając,aż masa zacznie gęstnieć i lepić się.Zdjąć z ognia, przestudzić. Wykonanie mrowiska: Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć warstwę usmażonego ciasta polać masą miodową, posypać makiem rodzynkami.Następnie położyć ułożyć drugą warstwę ciasta ponownie polać masą miodową, posypać makiem i rodzynkami.Następne warstwy tak samo do wykorzystania składników.Jeżeli ciasta wyjdzie więcej to ugotować więcej masy miodowej. Smacznego !!!!! Zródło: zasłyszane. autor: baby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Przepis na ciasto mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:52 Taaaaaaaaaa:)Wyglada pewnie przepięknie i smakuje,ale jak to podzielić na porcje???. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Przepis na ciasto mrowisko 19.01.05, 10:26 to leży jak mrowisko na talerzy i się łamie rączką i je nie dzieli się na porcje tylko "skubie" Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Przepis na ciasto mrowisko 19.01.05, 10:44 zakladam, ze mrowisko to jet to najnizsze ciasto www.powiat.hajnowka.pl/archiwum/2004/pazdziernik/targi1.htm tu widac gorzej www.punsk.com.pl/kuchnia_regionalna.htm chyba rzeczywiscie dzieli sie recznie Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Tiesto murawiejnik 19.01.05, 23:15 Potrzebne czcionki rosyjskie; kto ma niech się cieszy: summilab.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Ciasto mrowisko IP: *.chello.pl 19.01.05, 11:27 To ciasto pyszne. W Warszawie kupuję je w sklepie "Specjał Wiejski" na bazarku przy Wąwozowej. Maja tam wędliny bez chemii, fantastyczne, sery, oraz litewskie i tatarskie ciasta, także te rodem z suwalszczyzny. Poznałam właściciela, naprawdę stara sie, jeździ po całej polsce i ściąga to, według starych receptur, bez chemii. MA nawet atesty. Można go spotkac w tym sklepie, młody, sympatyczny, bardzo wesoły. No a ciasto - przepyszne! Polecam bardzo, chociaż nie robiłam. Prawdziwy miód itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Ciasto mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:03 mam jeszcze pytanko. Czy miód do tej masy ma być płynny czy może być stały. Bo się napaliłam i chce to zrobić tzn. ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ciasto mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:10 Jeśli ci miód "skamieniał", to wstaw go do garnka z gorąca wodą,zrobi się płynny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Ciasto mrowisko IP: *.chello.pl 20.01.05, 12:41 No bo musi być płynny i bardzo koniecznie aromatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bercikowa Re: Ciasto mrowisko 23.01.05, 20:21 Udało mi się zdobyć przepis na to ciasto. Podaję dla zainteresowanych 3 jajka, 25 dag mąki, olej, płynny miód, bakalie, suchy mak. Jajka mocno ubić, dodać przesianą mąkę, wyrobić gęste ciasto ( jak na makaron).Na stole lekko wysmarowanym olejem rozwałkować bardzo cieniutko ciasto i kroic na kawałki ( wielkości jak faworki, mogą być większe ). Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na bibule. Układać na dużym talerzu warstwami polewając każdą warstwę miodem (aby skleić) i posypując bakaliami. Z ciasta powinien utworzyć się kopiec. Z wierzchu polać miodem i posypać suchym makiem. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Ciasto mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:17 Przepis podany przez rezurekcję z Wielkiego Żarcia to to! Ciasto jest pyszne, a miód może być w dowolnym stanie bo i tak przecież gotujemy. To po prostu jakby ulepszona wersja faworków. Odpowiedz Link Zgłoś