Gość: kimi Re: racuchy, prosze o sprawdzony przepis... IP: *.clubnet.pl 20.01.05, 20:32 250 dag mąki 1 jajko szklanka zsiadłego mleka lub maślanki 2 Łyżki cukru 2 potarte jabłka wszystko razem pomieszać mikserem i usmażyć placuszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka racuchy drożdżowe IP: 82.160.71.* 20.01.05, 21:53 Ja oprócz takich błyskawicznych na kefirze, często robię prawdziwe racuchy drożdżowe: niecałe 1,5 szkl. mąki 1,5 dkg drożdży 1/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru 1 całe jajko 1 żółtko Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną wymieszać z mlekiem. Do miski wsypać mąkę (nie całą), dodać jajka (białka można ubić osobno), cukier i wlać drożdże. Wyrabiać łyżką, aż ciasto będzie miało pęcherzyki. Ewentualnie dosypać resztę mąki - ciasto powinno być gęste jak śmietana. Zostawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość już go nie mieszać tylko kłaść łyżką porcję na rozgrzany olej. Do ciasta można oczywiście dodać pokrojone w niewielkie plasterki jabłko - są wtedy o wiele smaczniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: racuchy drożdżowe IP: 82.160.71.* 21.01.05, 12:38 Nie bój :) Ja też się zawsze bałam i dlatego robiłam takie szybkie racuszki z kefirem i sodą, ale od kiedy wypróbowałam ten przepis, robię tylko takie. Naprawdę polecam! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: racuchy drożdżowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:06 Spróbujcie do takiego ciasta drożdżowego dodać świeże, wypestkowane i nieco odsączone wiśnie (oczywiście w wiśniowym sezonie). To jest dopiero poezja! Nie ma to jak prawdziwe racuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birke Re: racuchy, prosze o sprawdzony przepis... IP: 217.78.10.* 22.01.05, 03:03 racuch 1: 2 jaja, 1 szkl. mleka, 1 szkl. mąki, 1 lyzeczka drozdzy, sol, cukier racuch 2: 2 jaja, 1 szkl. kefiru, 1 szkl. maki, sol, cukier, szczypta sody dodatki:praktycznie wiekszosc owocow smakuja najlepiej posypane cukrem pudrem za (Wysokie Obcasy) jestem bardzo bardzo wielka amatorka racuchow, oba powyzsze przepisy przetestowalam i uwazam je za idealne, choc najczesciej podwajam proporcje, bo wychodza tak pyszne:) fantazjowalam juz z roznymi wariantami, np. kiedys z braku kefiru, zastapilam go jogurtem truskawkowym:) ostatnio robilam racuchy z jablkami plus troche wloskich orzechow, duzo przyprawy do piernika, cynamonu, galki muszkatolowej itd.wyszly przepyszne, choc z powodu przypraw bardzo ciemne i moj mezczyzna myslal, ze to placki ziemniaczane;)hehe pozdrawiam wszystkich racuchozercow:) Odpowiedz Link Zgłoś