qcharzowa 21.01.05, 11:23 W przepisach czas pieczenia waha się od 10 do 40 minut. Będę je piekła w folii aluminiowej w temperaturze 200 stopni. Czy ryba zmienia jakoś specjalnie kolor, po którym można stwierdzić, że to już? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re:15- 20 min 21.01.05, 11:42 Zawsze próbuj. Nie wierz przepisom z definicji, bo nie są w stanie przewidzieć grubosci fileta, kotleta, zraza, muffinki itp itd. Próbuj. Po 15 minutach w 200 stopniach odwiń kawałek łososia i dźgnij go patyczkiem lub palcem, jak juz masz wytrenowane do dźgania gorących rzeczy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Jacka1f 21.01.05, 11:46 Ja Qcharzową jestem tylko od nazwiska, co pewnie czasem widać po moich pytaniach na tym forum... dźgnę go więc patyczkiem, bo palec jeszcze nie wprawiony. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Dispell 21.01.05, 11:46 Wiedziałam, że napiszesz. Jakoś już tak się przyjęło, że czekam na Twoje rady, Dispellku. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ile piec dzwonko łososia w piekarniku? 21.01.05, 11:40 zależy od grubości dzwonka ;) standardoweo takiego łosia w folii trzymam ok. 15-20 minut. i jest pyyycha (obsmarowany pesto) Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Marghot 21.01.05, 11:48 witam Marghot, no właśnie posmaruję go pesto - korzystam dziś z Twojej uprzejmości i przepisu, który kiedyś mi podałaś. Tak naszło przyszłą mamusię na rybkę ;) dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
marghot smacznego... 21.01.05, 11:49 obojgu, mam nadzieję, że dziecięciu też zasmakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Standardowa grubość 21.01.05, 11:46 To zawsze około 4-5 cm, nie wyobrażam sobie części nazwanej "dzwonkiem" grubości powiedzmy 10 cm...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Ile piec dzwonko łososia w piekarniku? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 21.01.05, 11:59 40 minut to wg mnie na wielkoa ponad kilogramowa rybe dzwonko ok 4-3 cm wg mnie 7-10 minut ja zwykle sprawdzam widelcem, jesli wchodzi gladko do polowy przynajmniej to znaczy ze wystarczy, bo ryba wiadomo, lubi jak najkortsza obrobke cieplna ja wyznaje zasade, ze jesli nawet jest leciutko niedopieczona (takie 2-3 milimetry surowosci w srodku) to jest akurat, bo "dojdzie" juz po wyjeciu z pieca - bedzie delikatna, nie sucha nie ma nic smutniejszego niz dobra ryba upieczona "za bardzo" Odpowiedz Link Zgłoś
vanella Re: Ile piec dzwonko łososia w piekarniku? 21.01.05, 12:20 w folii pieczona raczej nie straci na soczystości... ja bym się nad temperaturą zastanowiła ale ja mam elektryczny piekarnik i fobię nt. rachunków (nie wiedzieć czemu właściciele mieszkania mają nam za złe wysokie rachunki - mimo, że oczywiście płacimy je sami) no i piekę prawie wszystko w 180 stopniach. a sprawdzam wykałaczką. ale łosoś to w zasadzie 15 minut i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa do Vanelli IP: *.ryder.krakow.pl 21.01.05, 13:39 masz rację, Vanello, też wolę żeby nie była za bardzo upieczona. Dzięki za cenne rady. Odpowiedz Link Zgłoś