baky 24.01.05, 17:10 Jakie przyprawy (zamówić warto) z Portugalii? PS. Porto (choć to przyprawa specyficzna) rzecz jasna jest już na liście Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: El Padre Re: Do zorientowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:16 Może wreszcie komuś uda się sprowadzić "bacalau" czyli suszonego dorsza. Oliwa ex virg. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tego raczej nie ;-) 24.01.05, 19:06 Pąkli vel "kozie kopytka"... fajne ale może raczej niech tam czekają :-)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19402225&a=19408562 Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Do zorientowanych 24.01.05, 19:23 Obawiam się, że pod względem przypraw tak samo jak i warzyw z zieleniną kuchnia portugalska jest bardzo uboga...Jedyne co mi przychodzi do głowy to piri-piri - ostry sos chili, który zresztą też jest zapożyczeniem...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Do zorientowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:18 Ginjinha. To jest likier z wiśni. Licor de Ginja. Z owocami w środku. Oni to piją po takim kuśtyczku. To ma 23 volt. No i rzeczywiście te percebes. Jadłem w Galicji na trzy miesiące przed tym wypadkiem. Paluszki mumii. Ale one raczej nie dojadą. Trzeba przyjechać do nich:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: Do zorientowanych IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.05, 22:54 Pod względem przypraw tam jest cienizna. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: Do zorientowanych 25.01.05, 01:00 Gość portalu: piri napisał(a): > Pod względem przypraw tam jest cienizna. Racja, poza piri-piri. Oprocz tego przywiezlismy troch ezielonego wina i o zgrozo kilka butelek super czystego spirytusa na nalewki. Kupuje sie bardzo tanio w pollitrowych butelkach w Aptekach. Ale to chyba nielegalne. Mijej podrozy Odpowiedz Link Zgłoś
baky Wielkie dzięki :O)) 25.01.05, 09:25 Cienizna... Taaaaa... No cóż... Może jednak coś... Napewno porto, dorsz suszony i piri piri. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Baky - jeszcze ser !!!!! 25.01.05, 09:58 "....Dla turysty atrakcyjne będą także apetyczne kiełbasy enchidos i niezapomniana surowa, wędzona szynka presunto; sery: cabreiro, da Serra, de Serpa, de S.Jorge i biały ser requeijao;..." Znalazłem to i przypomniało mi sie - ten niesamowity ser!!! Da Serra!!!!! A i cabreiro powala!!! Ale ten set TO TO :_) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Baky - jeszcze ser !!!!! IP: *.dep.no / *.dep.no 25.01.05, 11:42 Likiery owocowe maja tam fenomenalne, np morelowy. Zawsze przywozilam miod z Alentejo, ma wspanialy smak ziolowy, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Baky - jeszcze ser !!!!! 25.01.05, 11:57 Requeijao to zwykły twaróg, dobry był w kanapce z orzechami włoskimi i miodem-spróbuj kanapek w sieci SANDES np delicias do mar mój kolega mieszkający teraz w Portugalii przyprawy przywozi tam z Polski, bo tam cienko z tym, jego żona mięsa wcale nie przyprawia-tylko sól-teściowie mu na to mówią, że chcą czuć smak mięsa, a nie przypraw:) Vinho Verde popieram (Casal Garcia-fatalna butelka, smak super) kawę mają smaczną i spory wybór, nawet rozpuszczalna lepsza, chociaż osobiście nie preferuję takiej Odpowiedz Link Zgłoś