lis_ka 30.01.05, 00:33 Dla zainteresowanych - Leclerc, cena 4,99 zł/kg Mają 3 rodzaje mąki - pełną, na ciasta i makaronową z pszenicy durum. Kupiłam tę ostatnią i zagniotłam z niej makaron. Był wspaniały. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Kupiłam włoską mąkę 30.01.05, 09:26 Co znaczy pelna? Razowa? A ma jakis numer? Te do ciast mozna sobie darowac i kupowac polska, ale semoline polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik liska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 09:53 ręcznie gniotłaś, bo u mnei stoi juz od dłuższegoc zasu, ale sie boejpodejsc, bo ona chyba mocno wiąże wode i sie naużerać z wałkowaniem trzeba (a ja cierpliwie na maszynke do makaronu oczekuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: liska? IP: *.crowley.pl 30.01.05, 14:48 Gieziku, ręcznie: na opakowaniu napisali 300 g mąki+2 jaja+łyżeczka oliwy, ale dostałam przepis, gdzie na 100 g mąki daje się 1 jajko i tak też zrobiłam. Gniecie się bardzo szybko. Potem wrzucilam do maszynki do makaronu i już. Naprawdę pychota. Koniecznie przetestuj. Mąka jest żółciutka i makaron ma rzeczywiście inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kupiłam włoską mąkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 10:52 umnie w leclercu sa 4 rodzaje: do makaronu,do pizzy,do ciast-oznaczone "0".Makaronowa ma semoline ,to wyczytałam.Ale czym sie rózni do ciast i do pizzy,skoro oznaczenie to samo tzn. "0" i czwarta,jak napisali "ogólnego zastosowania"-oznaczona "00" Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kupiłam włoską mąkę 30.01.05, 12:03 00 to zwykla pszenna. Do ciast tez ma oznaczenie 00, ale z dopiskiem "per dolci". 0 to ta do pizzy / takze chleb, focacce, panzerotti i inne wypieki /. Nie widzialam nigdy maki do ciast z oznaczeniem 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kupiłam włoską mąkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:16 Przepisuję z opakowania:farina per dolci,farina tipo "0" di grano tenero. producent:molini Pizzuti Na tej drugiej jest:farina per pizza,a dalej to samo Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kupiłam włoską mąkę 30.01.05, 12:32 Za duzo informacji nie podaja: www.molinipizzuti.it/public_html/azienda.html Czasem roznice w numerze moze byc mylaca. Do niektorych rodzajow maki dodaja skladniki, ktore sprawiaja, ze nadaje sie do innego celu. Ja tej wloskiej do ciast radzilabym w ogole nie kupowac / przynajmniej dopoki sa watpliwosci /. Mamy przeciez nasza polska. Po co nam wloska? Co innego maka do pizzy albo semolina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kupiłam włoską mąkę IP: *.crowley.pl 30.01.05, 14:49 Linn, masz rację. Zresztą włoskie chleby są najczęściej białe jak bułka, więc tu wolę mąkę polską. A czym się różni mąka na pizzę? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kupiłam włoską mąkę 30.01.05, 17:59 Maka do pizzy to maka chlebowa o numerze 700-800. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kupiłam włoską mąkę 30.01.05, 13:59 Jeżeli semolina kosztuje 4.99, to jest chyba ok. 2 zł różnicy w porównaniu z Bomi, gdzie (jak frajerka) kupiłam kilo semoliny. Na razie nie miałam czasu nic jeszcze zrobić, ale w przyszłym tygodniu może sobie zafunduję maszynkę do makaronu i będę w przyszły weekend szaleć. Odpowiedz Link Zgłoś