Dodaj do ulubionych

śliwki zawijane w boczek - jak?

IP: 205.156.117.* 31.01.05, 11:28
jadłam kiedys takie śliweczki zapieczone, jak je przyrzadzic? czym doprawic?
poradzcie bo mnie straszna ochota naszla...
Obserwuj wątek
    • dispell Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 11:36
      Można tak:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2267.html?PHPSESSID=e7bff69a919acc988054a2be4542d929
      albo kupuje się przygotowany boczek do pieczenia (taką roladę) naciera się z
      obu stron przyprawami: sól, czosnek, ostra czerwona papryka, czarnuszka
      (niewiele bo aromatyczna bardzo), majeranek i tymianek - albo nie przejmując
      się wiele gotową przyprawą "Gyros". Do środka dajemy wymoczone i wypestkowane
      suszone śliwki (koniecznie te nasze polskie wędzone, nie kalifornijskie!!!).
      Zawija sie taką roladę, związuje ewentualnie spina wykałaczkami lub specjalnymi
      szabelkami i w brytwance piecze się około godziny (1 kg rolady) w temp 200-22o
      stopni C, podlewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Można jeść na ciepło i na
      zimno. Piec mozna również w rękawie do pieczenia. ;)
      • Gość: Qcharzowa Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 11:51
        Ja robię tak: kupuję boczek wędzony pakowany (wtedy jest idealnie pokrojony w
        cienkie plasterki). Na jednym końcu kawałka kładę śliwkę kalifornijską i
        zawijam. Spinam wykałaczką. Tak pospinane śliwki na rozgrzaną łyżkę masła i
        smażyć na rumiano. Można potem odgrzać w piekarniku.
        • ampolion Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 16:40
          Byle nie kalofornijską! Normalną, polską. Kalifornijskie to słodko-mdława ochyda
          (sorry).
      • Gość: al Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.kalisz.mm.pl 31.01.05, 13:01
        A moze np....
        do sliwek kalif. wciskam migdaly , ktore wczesniej podpiekam w mikrofalowce
        2 min. Zawijam je w plasterki boczku wedzonego , spinam wykalaczka
        i znow do mikrofalowki na 2-3 min .Sprawdzone , pyszne. Oczywiscie mozna
        je tez upiec w piekarniku .
      • Gość: emka Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: 205.156.117.* 03.02.05, 09:34
        moj maz kupił taki boczus do pieczenia, natarl przyprawami, powpychal zabki
        czosnku, wlozyl do srodka sliweczki i zapiekl w rekawie.
        PYCHA!!
    • baky Diabły na koniach - niebo w gębie - podobno 31.01.05, 12:02
      Dwie puszyste panie:
      Śliwki (drylowane - suszone) kroi się i do środka daje kawałek wątróbki
      drobiowej smażonej na maśle (lekko przysmażonej, różowej w śodku). Posypuje
      pieprzem kajeńskim, zawija w wedzony boczek, spina wykałaczką i do piekarnika.
      Zamierzam zrobić. Prose, a wygląda, że będzie cacy lali.
      • jacek1f nasączam 31.01.05, 12:07
        jeszcze dodatkowo te śliwki w alkoholu dobrym :-) Zawijam w plastry, ale
        plastry sa posypane papryką. Nigdy nie smazę, bo łatwiej do piekarnika na 20
        minut na 200 stopni, lub aż boczek sie zrumieni.
        • tobika Re: nasączam 01.02.05, 08:56
          polecam Jacka sposób - ja moczyłam w mocnej herbacie z koniakiem (kiedyś
          właśnie taki sposób podawał) - i wyszły świetne
          • jacek1f noooo :-) 01.02.05, 09:50
            Dzieki Tobiko. Cieszę sie, ze smakowalo.
            Ja w metaksie zwykle... jesli dzieci nie za duzo chetnych na sliwki.
            A na słodko też mozna w porto, lub wiśniówce (ale to właśnie w herbacie i mozna
            podsłodzić tyć).
      • giezik baky, zrobiles mi bardzo, bardzo zle 31.01.05, 19:16
        bo zestaw smakow okrutnie imponujacy, ale jak to cholerstwo nadziac wątróbką.
        • baky Re: baky, zrobiles mi bardzo, bardzo zle 01.02.05, 13:04
          giezik napisał:

> bo zestaw smakow okrutnie imponujacy, ale jak to cholerstwo nadziac wątróbką.

Myślę, że bez problemu - kwestia śliwek. Kalifornijskie są za małe i chyba nie
          ten smak. Za słodkie, mdłe. Świetne by były nasze polskie, duuuuże, podwędzane.
          Tylko gdzie takie dorwać?
          • emka_1 eee 01.02.05, 20:55
            kalifornijskie nie są za małe. pakowane w puszki sun sweety są jak pięść
            niemowlęcia. a polskie wędzone wszelkich odmian można kupić u specjalistów od
            suszonych owoców na targach. przynajmniej w krakowie mozna wybierać wśród
            gatunków.
            poza tym watróbkę można kroić na mniejsze kawałki, daje się nadziewać bez
            problemu:)
            • giezik być moze poszedłem na łatwizne 01.02.05, 20:59
              bo zamiast sie pierdzielic w nadziewanie sliwek, po prostu owinalem kawalek watrobki i sliwke boczkiem i juz
    • hania55 Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 16:07
      Wersja podstawowa: śliwki suszone zawinąć w cienkie plasterki boczku, spiąć
      wykałaczką i włożyc do piekarnika nagrzanego do 220C. Piec dopóki boczek nie
      przyrumieni się lekko. Do śliwki można dodać też np. pół ząbka czosnku.
      • Gość: emka Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? IP: 205.156.117.* 01.02.05, 10:01
        jak myslicie, gdybym chciala to rzucic (w przenosni oczywiscie) na stół dla
        niezobowiazujacych gosci to co podac do tego?
        jakas salateczke?
        ale jaka?
        winko? jakie?
        podpowiedzcie cos...
        • monia_77 Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? 01.02.05, 13:48
          Uwazam ze wino doskonale pasuje, najlepiej czerwone wytrawne bo dobre na
          trawienie a przekaska tlusta zaś. Wódeczka tez pasuje i pifko. Podałabym na
          duzym talerzu te sliwki z jakims sosem do maczania (hmm moze np. sos sliwkowy?)
          oraz z bardzo dobrym mieszanym pieczywem z przewaga pieczywa ciemnego.
          • jacek1f Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? 01.02.05, 13:51
            Tak, tak, tylko tak skromnie wlasnie.
            To z rodziny "koreczkowych" przegryzadeł na ząb, wiec salatka i inne, co trzeba
            nakladac na talerze, to nie za bardzo.
            Ale obok oliwki, marynata jakas, jeszcze cos w podobnym stylu - kulki serowe...
            czy co. I już.
    • giezik baky. dziękuje 01.02.05, 20:37
      i tylko (albo aż tyle)
      warto zrobić
      • Gość: emka Re: baky. dziękuje IP: 205.156.117.* 02.02.05, 09:42
        wczoraj zrobiłam w wersji klasycznej, czyli śliwka namoczona najpierw w
        wytrawnym winie, zawinieta w plaster wędzonego boczku i zapieczone w piekarniku,
        baaardzo smakowało
        do tego dałam bułeczki z orkiszu i prostą suruweczke, gdyby ktos mial zyczenie,
        a takze suszone pomidory i wytrawne wino.
        polecam, prosta smaczna przekąska
    • dagg Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 02.02.05, 17:43
      To ja dodam od siebie, że zawsze owe wykałaczki wbijam w chleb, robiąc "jeża".
      Potem całość na stół. Wygląda fajnie, a po zjedzeniu śliwek zostaje do
      zjedzenia chleb z tłuszczykiem :)
      Dagmara

• Gość: Pichciarz Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.nyc.rr.com 03.02.05, 01:14
      Sliwki, wątróbki kurze, parówki, daktyle...
    • pimpek_sadelko Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 03.02.05, 20:26
      ja niczym, w olsztynie nazywamy to prosiaczkami:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka