Gość: emka IP: 205.156.117.* 31.01.05, 11:28 jadłam kiedys takie śliweczki zapieczone, jak je przyrzadzic? czym doprawic? poradzcie bo mnie straszna ochota naszla... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 11:36 Można tak: www.gotowanie.wkl.pl/przepis2267.html?PHPSESSID=e7bff69a919acc988054a2be4542d929 albo kupuje się przygotowany boczek do pieczenia (taką roladę) naciera się z obu stron przyprawami: sól, czosnek, ostra czerwona papryka, czarnuszka (niewiele bo aromatyczna bardzo), majeranek i tymianek - albo nie przejmując się wiele gotową przyprawą "Gyros". Do środka dajemy wymoczone i wypestkowane suszone śliwki (koniecznie te nasze polskie wędzone, nie kalifornijskie!!!). Zawija sie taką roladę, związuje ewentualnie spina wykałaczkami lub specjalnymi szabelkami i w brytwance piecze się około godziny (1 kg rolady) w temp 200-22o stopni C, podlewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Można jeść na ciepło i na zimno. Piec mozna również w rękawie do pieczenia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 11:51 Ja robię tak: kupuję boczek wędzony pakowany (wtedy jest idealnie pokrojony w cienkie plasterki). Na jednym końcu kawałka kładę śliwkę kalifornijską i zawijam. Spinam wykałaczką. Tak pospinane śliwki na rozgrzaną łyżkę masła i smażyć na rumiano. Można potem odgrzać w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 16:40 Byle nie kalofornijską! Normalną, polską. Kalifornijskie to słodko-mdława ochyda (sorry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.kalisz.mm.pl 31.01.05, 13:01 A moze np.... do sliwek kalif. wciskam migdaly , ktore wczesniej podpiekam w mikrofalowce 2 min. Zawijam je w plasterki boczku wedzonego , spinam wykalaczka i znow do mikrofalowki na 2-3 min .Sprawdzone , pyszne. Oczywiscie mozna je tez upiec w piekarniku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: 205.156.117.* 03.02.05, 09:34 moj maz kupił taki boczus do pieczenia, natarl przyprawami, powpychal zabki czosnku, wlozyl do srodka sliweczki i zapiekl w rekawie. PYCHA!! Odpowiedz Link Zgłoś
baky Diabły na koniach - niebo w gębie - podobno 31.01.05, 12:02 Dwie puszyste panie: Śliwki (drylowane - suszone) kroi się i do środka daje kawałek wątróbki drobiowej smażonej na maśle (lekko przysmażonej, różowej w śodku). Posypuje pieprzem kajeńskim, zawija w wedzony boczek, spina wykałaczką i do piekarnika. Zamierzam zrobić. Prose, a wygląda, że będzie cacy lali. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nasączam 31.01.05, 12:07 jeszcze dodatkowo te śliwki w alkoholu dobrym :-) Zawijam w plastry, ale plastry sa posypane papryką. Nigdy nie smazę, bo łatwiej do piekarnika na 20 minut na 200 stopni, lub aż boczek sie zrumieni. Odpowiedz Link Zgłoś
tobika Re: nasączam 01.02.05, 08:56 polecam Jacka sposób - ja moczyłam w mocnej herbacie z koniakiem (kiedyś właśnie taki sposób podawał) - i wyszły świetne Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f noooo :-) 01.02.05, 09:50 Dzieki Tobiko. Cieszę sie, ze smakowalo. Ja w metaksie zwykle... jesli dzieci nie za duzo chetnych na sliwki. A na słodko też mozna w porto, lub wiśniówce (ale to właśnie w herbacie i mozna podsłodzić tyć). Odpowiedz Link Zgłoś
giezik baky, zrobiles mi bardzo, bardzo zle 31.01.05, 19:16 bo zestaw smakow okrutnie imponujacy, ale jak to cholerstwo nadziac wątróbką. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: baky, zrobiles mi bardzo, bardzo zle 01.02.05, 13:04 giezik napisał: > bo zestaw smakow okrutnie imponujacy, ale jak to cholerstwo nadziac wątróbką. Myślę, że bez problemu - kwestia śliwek. Kalifornijskie są za małe i chyba nie ten smak. Za słodkie, mdłe. Świetne by były nasze polskie, duuuuże, podwędzane. Tylko gdzie takie dorwać? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 eee 01.02.05, 20:55 kalifornijskie nie są za małe. pakowane w puszki sun sweety są jak pięść niemowlęcia. a polskie wędzone wszelkich odmian można kupić u specjalistów od suszonych owoców na targach. przynajmniej w krakowie mozna wybierać wśród gatunków. poza tym watróbkę można kroić na mniejsze kawałki, daje się nadziewać bez problemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik być moze poszedłem na łatwizne 01.02.05, 20:59 bo zamiast sie pierdzielic w nadziewanie sliwek, po prostu owinalem kawalek watrobki i sliwke boczkiem i juz Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 31.01.05, 16:07 Wersja podstawowa: śliwki suszone zawinąć w cienkie plasterki boczku, spiąć wykałaczką i włożyc do piekarnika nagrzanego do 220C. Piec dopóki boczek nie przyrumieni się lekko. Do śliwki można dodać też np. pół ząbka czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? IP: 205.156.117.* 01.02.05, 10:01 jak myslicie, gdybym chciala to rzucic (w przenosni oczywiscie) na stół dla niezobowiazujacych gosci to co podac do tego? jakas salateczke? ale jaka? winko? jakie? podpowiedzcie cos... Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? 01.02.05, 13:48 Uwazam ze wino doskonale pasuje, najlepiej czerwone wytrawne bo dobre na trawienie a przekaska tlusta zaś. Wódeczka tez pasuje i pifko. Podałabym na duzym talerzu te sliwki z jakims sosem do maczania (hmm moze np. sos sliwkowy?) oraz z bardzo dobrym mieszanym pieczywem z przewaga pieczywa ciemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: śliwki zawijane w boczek - a jaki dodatek? 01.02.05, 13:51 Tak, tak, tylko tak skromnie wlasnie. To z rodziny "koreczkowych" przegryzadeł na ząb, wiec salatka i inne, co trzeba nakladac na talerze, to nie za bardzo. Ale obok oliwki, marynata jakas, jeszcze cos w podobnym stylu - kulki serowe... czy co. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: baky. dziękuje IP: 205.156.117.* 02.02.05, 09:42 wczoraj zrobiłam w wersji klasycznej, czyli śliwka namoczona najpierw w wytrawnym winie, zawinieta w plaster wędzonego boczku i zapieczone w piekarniku, baaardzo smakowało do tego dałam bułeczki z orkiszu i prostą suruweczke, gdyby ktos mial zyczenie, a takze suszone pomidory i wytrawne wino. polecam, prosta smaczna przekąska Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 02.02.05, 17:43 To ja dodam od siebie, że zawsze owe wykałaczki wbijam w chleb, robiąc "jeża". Potem całość na stół. Wygląda fajnie, a po zjedzeniu śliwek zostaje do zjedzenia chleb z tłuszczykiem :) Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: śliwki zawijane w boczek - jak? IP: *.nyc.rr.com 03.02.05, 01:14 Sliwki, wątróbki kurze, parówki, daktyle... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: śliwki zawijane w boczek - jak? 03.02.05, 20:26 ja niczym, w olsztynie nazywamy to prosiaczkami:) Odpowiedz Link Zgłoś