giezik 31.01.05, 19:59 no - co to?. Lezy to w sloiczku z napisem takim, nic w obcym języku , iporter italian food, ze dwa razy większe niż anchois. no i ni cholery nie wiem cóż to za cudo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el_padre Źle przeczytałeś 31.01.05, 22:13 Tam jest napisane "Filet kot-sardeli" Kocia sardela. Taka dobrze wypasiona, lekko owłosiona, z małym ogonkiem i wibrysami. Małosolna:))) To jest taki specjalny przysmak dla twojego kota. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: filety z kostardeli 01.02.05, 02:05 Może to sardele z Kostaryki? Ale wtedy autorem etykietki musiałby być Carroll, a tłumaczem Słomczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: filety z kostardeli 01.02.05, 06:24 tez mi to przyszlo do głowy, ale to by oznaczało faktycznie niezły zakręt. Bo wowczas grapefrity z kaliforni mozna nazwac kaligrutami, a pomidory z hiszpanii hiszmidory Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: filety z kostardeli 01.02.05, 02:34 Słownik "rybny": ryby.fishing.pl/polish.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: filety z kostardeli IP: *.chello.pl 01.02.05, 11:28 Ale, Ampolionie, tam nic na temat kostardeli nie ma:) Dla mnie sprawa jest jasna: kostardela, to taka sardela, co przy brzegu żyje (łac. costa):) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: filety z kostardeli 01.02.05, 17:00 naprawde nikt nie wie? mam wydac pieniadze, zeby sie przekonac czy to duza sardela jest? (bo to ze z kostaryki to z jej linii papilarnych bedzie trudne do wyczytania) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: filety z kostardeli 01.02.05, 17:16 google nie znają-powiem więcej nawet Yahoo o kostardeli/costardeli nie słyszał:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starsza pani Re: filety z kostardeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 17:53 Przypuszczam , ze chodzi o COSTARDELLA .Ryba zyje w Morzu Srodziemnym i Atlantyku. W google'u wystukac toto i pojawia sie szereg stron z costardella .Niestety nie umiem wklejac linku....bo chetnie podrzucilabym gotowca.Ryba ponoc bardzo smaczna !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit No to dzięki Starszej Pani wszystko wiadomo IP: *.spray.net.pl 01.02.05, 18:11 www.milioni.com/pesci/dati/20.htm Po polsku nazywa się makrelosz. Przypomina kształtem belonę. Mięso tłuste, przypominające w smaku makrelę, przetwarzane głównie na konserwy i filety. (mały słownik zoo - ryby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik sękju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 20:26 w takim razie slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik nazwy lokalne: 01.02.05, 20:51 Abruzzo:Agora foresteria. Liguria:Gastadello, Gaggiardella. Puglia:Custurdieddu, Luzzu. Sardegna:Caustaregliu. Sicilia:Cristaredda, Testaredda. i moze ktos wyjasni wloskojezyczny o co chodzi: Gastronomia: carni pregiatissime consumate fresche, a volte vengono conservate salate - squisito fritto o in tegame con salsa di pomodoro ricca di odori Odpowiedz Link Zgłoś
giezik poddalem sie 21.02.05, 21:37 słoiczek - 25 zł. no nie jestem az tak zdeterminowany Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: poddalem sie 21.02.05, 21:40 To muszą być jakieś KOSzTowneSARDELE, zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: poddalem sie 21.02.05, 22:04 w przeliczeniu na filety to nie bedzie tak duzo. Np za 10 filetow lososia sie wiecej zapalci. Ale wagowo to jednak jakos takos mało Odpowiedz Link Zgłoś