uasiczka 02.02.05, 09:14 chcę zrobić dobry smalczyk na przyjęcie i nie wiem jak sie zabrac do tego, co powinnam kupić i jak to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mwookash Proponuję najpierw skorzystać z wyszukiwarki :-) IP: *.man.polbox.pl 02.02.05, 09:20 Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: A potem kupić wędzony 02.02.05, 09:49 boczek i podgardle, nie zapominając o jabłku, cebuli, majeranku i odrobinie soli z pieprzem... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f poszukaj bardziej, a tu... 02.02.05, 09:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20012139&a=20013543 Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 12:03 Uasiczko, nie wiem, czy to dobry przepis na przyjęcie, ale ja smalczyk robię tak: 20 dag wędzonego boczku (najlepiej kupić w plasterkach) 1 jabłko 1 cebula 1 kostka smalcu majeranek sól pieprz Pokroić drobno boczek - wrzucić na patelnię. Pokroić drobno cebulę - wrzućić tamże. Jeśli boczek jest chudziutki, można dodac trochę smalcu. Gdy się zezłoci, dodać cały smalec, majeranek i pieprz, a następnie pokrojone drobniutko jabłko. I niech tak się grzeje troszkę. Można trochę posolić, ale ostrożnie, bo bywa, że wędzony boczek jest już dość słony. Ja to robię na takim pseudo-woku z Ikei i przelewam (gdy jeszcze jest płynne, ale już trochę przestygnięte) do takiego pojemnika szklanego z Ikei również :) Mąż mówi, że ja to robię specjalnie, żeby mu zdrowie popsuć, bo się tym smalcem obżera do niemożliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: smalec - jak wytopić IP: *.crowley.pl 02.02.05, 12:03 Wszystko, tylko bez jablka, jablko psuje smalczykowy smak :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atiluj Re: smalec - jak wytopić IP: *.ump.pl / *.ump.pl 02.02.05, 16:02 Ja kupuję około 2 kg. słoninki. Mielę ją przez maszynkę. Wrzucam stopniowo na dużą patelnię i pomalutku wytapiam. Pod koniec wytapiania dodaję cebulkę (zmieloną lub drobno pokrojoną). Cieplutki wylewam do glinianych pojemniczków. Czasami dodaję jeszcze jabłuszko pod koniec wytapiania ( ale trzeba uważać, bo niektóre odmiany się nie rozprużają). Mój mąż, syn, tata i reszta rodzinki się zajadają. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 16:25 Absolutnie nie mielić! A co ze skwarkami?? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 16:26 Kup podgardle i boczek dosc tlusty surowy. Pokroj w srednie skwarki i wloz do garnka. Na malym ogniu niech sie wytapia tluszcz. Jezeli uznasz ze tluszcz juz jest dostatecznie wytopiony (a to dlugi proces) i skwarki rumiane (bo smalec na chleb powinien byc z rumianymi skwarkami) wtedy zestaw garnek z ognia i dodaj pokrojona drobna cebulke oraz w cwiartki jabluszko ze skorka, wspy majeranek i dodaj sporo soli. Dla ladnego koloru mozna dodac takze lyzke powidel sliwkowych ale to juz jak troszke przestygnie ten smalczyk. Jabluszko ma za zadanie dodac slodkosci i zredukowac zapach smalcu, w polaczeniu z rumiana cebulka jest wysmienity. Odpowiedz Link Zgłoś