Dodaj do ulubionych

smalec - jak wytopić

02.02.05, 09:14
chcę zrobić dobry smalczyk na przyjęcie i nie wiem jak sie zabrac do tego, co
powinnam kupić i jak to zrobić
Obserwuj wątek
    • Gość: mwookash Proponuję najpierw skorzystać z wyszukiwarki :-) IP: *.man.polbox.pl 02.02.05, 09:20
      • dispell Re: A potem kupić wędzony 02.02.05, 09:49
        boczek i podgardle, nie zapominając o jabłku, cebuli, majeranku i odrobinie
        soli z pieprzem... ;-)
        • jacek1f poszukaj bardziej, a tu... 02.02.05, 09:58
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20012139&a=20013543
    • kohol Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 12:03
      Uasiczko, nie wiem, czy to dobry przepis na przyjęcie, ale ja smalczyk robię
      tak:

20 dag wędzonego boczku (najlepiej kupić w plasterkach)
      1 jabłko
      1 cebula
      1 kostka smalcu
      majeranek
      sól
      pieprz

Pokroić drobno boczek - wrzucić na patelnię. Pokroić drobno cebulę - wrzućić
      tamże. Jeśli boczek jest chudziutki, można dodac trochę smalcu. Gdy się
      zezłoci, dodać cały smalec, majeranek i pieprz, a następnie pokrojone
      drobniutko jabłko. I niech tak się grzeje troszkę. Można trochę posolić, ale
      ostrożnie, bo bywa, że wędzony boczek jest już dość słony.
      Ja to robię na takim pseudo-woku z Ikei i przelewam (gdy jeszcze jest płynne,
      ale już trochę przestygnięte) do takiego pojemnika szklanego z Ikei również :)
      Mąż mówi, że ja to robię specjalnie, żeby mu zdrowie popsuć, bo się tym smalcem
      obżera do niemożliwości...
    • Gość: alienor Re: smalec - jak wytopić IP: *.crowley.pl 02.02.05, 12:03
      Wszystko, tylko bez jablka, jablko psuje smalczykowy smak :-D
      • Gość: Atiluj Re: smalec - jak wytopić IP: *.ump.pl / *.ump.pl 02.02.05, 16:02
        Ja kupuję około 2 kg. słoninki. Mielę ją przez maszynkę. Wrzucam stopniowo na
        dużą patelnię i pomalutku wytapiam. Pod koniec wytapiania dodaję cebulkę
        (zmieloną lub drobno pokrojoną). Cieplutki wylewam do glinianych pojemniczków.
        Czasami dodaję jeszcze jabłuszko pod koniec wytapiania ( ale trzeba uważać, bo
        niektóre odmiany się nie rozprużają). Mój mąż, syn, tata i reszta rodzinki się
        zajadają.
        • kocio-kocio Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 16:25
          Absolutnie nie mielić!
          A co ze skwarkami??
    • monia_77 Re: smalec - jak wytopić 02.02.05, 16:26
      Kup podgardle i boczek dosc tlusty surowy. Pokroj w srednie skwarki i wloz do
      garnka. Na malym ogniu niech sie wytapia tluszcz. Jezeli uznasz ze tluszcz juz
      jest dostatecznie wytopiony (a to dlugi proces) i skwarki rumiane (bo smalec na
      chleb powinien byc z rumianymi skwarkami) wtedy zestaw garnek z ognia i dodaj
      pokrojona drobna cebulke oraz w cwiartki jabluszko ze skorka, wspy majeranek i
      dodaj sporo soli. Dla ladnego koloru mozna dodac takze lyzke powidel sliwkowych
      ale to juz jak troszke przestygnie ten smalczyk.

Jabluszko ma za zadanie dodac slodkosci i zredukowac zapach smalcu, w
      polaczeniu z rumiana cebulka jest wysmienity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka