jswm 03.02.05, 09:05 Maryla Musidłowska w "Pani" pisze o chrupiących podpłomykach upieczonych z siekanymi migdałami i sałodkimi rodzynkami... hm, chyba by mi smakowały... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 09:16 Woda + mąka = podpłomyk, niestety piecze się je w popiele. Można na suchą patelnię dawać cienkie placki, ale to zupełnie nie to. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 09:19 no tak podpłomyki kojarza mi się z kuchnią węglową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_go Re: jak zrobic podpłomyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:19 swarzyca.republika.pl/podplomyki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 09:24 Ale to ciasto z podpłomykami nic wspólnego nie ma. Przepis na kolejny chleb... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: jak zrobic podpłomyki IP: *.chello.pl 03.02.05, 09:35 Tylko w popiele ,w piecu na lisciu kapusty ,podplomyk z ciemnej maki polany woda i posypany cukrem.Ostatnio z moimi Rodzicami ?a sa wiekowi/wspominalismy ten smak podplomyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: jak zrobic podpłomyki IP: 212.160.172.* 03.02.05, 10:16 i tu sie z Toba nie zgodze, dla mnie jedyne sluszne podplomyki to takie ktore moja babcia piekla wnukom z resztek ciasta chlebowego (cale 12 bochenkow juz siedzialo w piecu) w popiele w prawdziwym piecy chlebowym. Mylismy je potem z popiolu pod studnia i zajadalismy z powidlami sliwkowymi (takimi lekko przypalonymi). Wszystkie inne podplomyki to jakies oszustwo jest i podroba :) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 10:45 to co ma zrobić ktoś kto nigdy nie miał babci na wsi :( nic nie można pooszukiwać? /:)/ Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 09:31 w dzieciństwie: najlepsze u babci, prosto z kuchni, z okrawków ciasta makaronowego ... gdy zatęskniłam za podpłomykiem, brałam mąkę, mieszałam z ciepłą wodą, wałkowałam cieniutko, podsypując mąką, kładłam na grubą blaszkę umieszczoną nad palnikiem kuchni gazowej... takie blaszki były w standardowym wyposażeniu kuchenek, w tych nowszych już raczej nie dodają :( a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: jak zrobic podpłomyki IP: *.chello.pl 03.02.05, 09:37 W naszych warunkach chyba nie mozliwe jest uieczenie takiego podplomyka.nie pozostaje nic innego jak zaprzyjaznic sie z kims na wsi kto dysponuje jeszcze takim piecem i tam poprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 09:50 tak mnie naszło,że chyba sprobuje na patelni Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: jak zrobic podpłomyki 03.02.05, 10:55 Może jednak poszukaj takiej blaszki u użytkowników starych kuchenek gazowych (niektórzy mają ponad dwudziestoletnie), ta blaszka ma grubość ok. 5 mm. Acha, tak czy inaczej ciasto na podpłomyk musi być mocno omączone - żeby nie przywarło, blacha/patelnia musi być sucha i mocno rozgrzana; Piecze się z dwóch stron, podglądając, aż bąble się przyrunienią; Odpowiedz Link Zgłoś