Dodaj do ulubionych

Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowana ?

IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 15:38
O co chodzi ? Zastanawiam sie o co chodzi w wodzie mineralnej niegazowanej - o
wode czy o mieneraly ? Jesli o wode to dlaczego rozni sie to od picia np
dobrej herbaty w duzych ilosciach (co ja osobiscie w zimie preferuje i pije
calymi dzbankami - zielonej, czarnej..) ? Nie sadze zeby chodzilo o mineraly.
W koncu w wielu produktach mozna znalezc znacznie wieksze dawki np magnezu niz
w wodzie.
O co wiec chodzi ?
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 15:59
      I dlaczego "niegazowana"? Lubię bombelki.
      • Gość: bynight No to tez pytanie IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 16:05
        Chodzi o tych wszystkich dietetykow. Wszedzie czytam "Trzeba pic 2l dziennie
        wody niegazowanej mineralnej". Nawet na forum tutaj mozna znalezc takie porady
        dawane osobom ktore chca schudnac czy zyc zdrowo. A ja ciagle nie wiem dlaczego.
    • kwik Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 16:05
      woda mineralna niegazowana, niskosodowa - do nawadniania organizmu i
      wyplukiwania toksyn (jak najmniejszym kosztem); herbaty maja taniny, garbniki i
      te inne cuda :P
      • Gość: bynight Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 16:11
        zielona tez nie zdrowa ? przeiez tez sie znajdzie dietetykow ktorzy mowia ze
        zielona jest zdrowa. A np owocowa ekologiczna ? Tez zawiera ten syf o ktorym
        piszesz Ja przyznam sie ze tylko w najwieksze upaly ok 2 litrow wody dziennie.
        Jak jest chlodniej wole cos cieplejszego a "czystej" pije max 0.5 - 1 litr.
        • kwik Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 16:36
          czysta woda raczej nikomu nie szkodzi (a herbata zdarza sie, woda gazowana
          rowniez).
          o ile mi dobrze w uszach szumi, to 2-3 litry zielonej herbaty dziennie nie jest
          polecane.
          woda jako taka jest neutralna, takze w smaku, wiec mozna ja polecac tzw.
          ogolowi do stalego picia w duzych ilosciach, bez ryzyka, ze komus zaszkodzi.
          tak sobie mysle :)
      • Gość: Maria Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan IP: 85.128.75.* 10.02.05, 16:13
        Czytałam kiedyś opinię lekarza dietetyka, że woda gazowana wzmaga apetyt.
        Ja niestety nie mogę pić wody gazowanej ze wzlędu na refluks, natomiast b. dużo
        piję wody mineralnej niegazowanej [tak mi zalecił lekarz].
        Maria
        • monia_77 Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 16:41
          przy dietach wszelakich jest skutecznym wypelniaczem zoladka i tlumi glod,
          podobno tez poprawia urode starzejacych sie dam wplywajac pozytywnie na
          zmarszczki, no i wyplukuje toksyny z organizmu tez podobno, no bo jak wlewasz
          te 2l to musisz je hmm tez "wylac" ;-))
          • Gość: bynight Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 16:50
            Taaa lacznie i mikroelementami. Zastanawiam sie czy wiecej nie wyplukuje jak
            dostarcza. Zielona herbata czy herbata owocowa tez wyplucze w podobny sposob.
          • ampolion Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 17:05
            Na toksyny najlepszy węgiel. Nawet hinduskie małpy o tym wiedzą i kontrują
            toksyczne składniki w ich pokarmie (pewne liscie np.) wyjadając węgiel drzewny
            po pożarze lasu.
    • marghot Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 16:52
      może dlatego, że nasycenie wody powoduje wzdęcia, może wzmagać apetyt.
      a może dlatego, że tak sobie ktoś wymyślił?
    • Gość: dewa Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan IP: *.pronet.lublin.pl 10.02.05, 18:02
      jak dotąd żadne badania nie wykazały, że woda gazowana jest gorsza od
      niegazowanej, tym bardziej szkodliwa; jedynie należy jej unikać w przypadku
      nadkwasoty, nie musi też być to wyłącznie woda mineralna, bo nie jest główną
      rolą wody dostarczanie nam minerałów,dietetyka wskazuje nam na inne żródła
      dostarczania tychże sładników. Woda musi być przede wszystkim czysta - bez
      zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych.
    • Gość: cookie dla przemiany materii IP: *.aster.pl 10.02.05, 20:16
      Tak mniej więcej, to chodzi o to, że mitochondria przemieniają materię w
      energię przy pomocy wody. Wodę może organizm czerpać z jedzenia, jak
      najbardziej. Człowiek potrzebuje na sama przemiane materii coś koło litra wody
      na dobę. Do tego woda wypłukuje toksyny itede. Aha, jeszcze wypacamy chyba coś
      koło litra wody.
      Gazowana powoduje wzdęcia, przynajmniej u mnie ;(
      Więc nie jest takie istotne, co pijemy. Ważne jest, by było wystarczająco
      ilościowo.

Pozdrawiam,
      cookie

• Gość: Cynamoon Re: dla przemiany materii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 21:40
        Gazowana woda zawiera sod ktory sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, co moze
        byc niebezpieczne dla wysokocisnieniowcow.
        Poza tym, wiele kobiet ma tendencje do magazynowania wody w organizmie w jakim
        momencie cyklu hormonalnego co jest okropnym dyskomfortem wiec dla nich tez nie
        jest wskazane jej picie.
        Podobnie jak osobom z wrazliwym ukladem pokarmowym.

A'propos herbaty zielonej, to zawiera ona teeine i w duzej ilosci moze powodowac
        rozdraznienie i bezsennosc.

Ale niewykluczone, ze mozna bezkarnie wypijac litrami rooibosa i yerba mate, w
        dodatku zaopatrzy sie organizm w te wyplukane mikroelementy ;-)
        A sama zauwazylam, ze jezeli pije duzo wody (niegazowanej) o wiele lepiej sie czuje.
    • hania55 Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan 10.02.05, 22:12
      Ponieważ czysta woda jest potrzebna organizmowi do normalnego funkcjonowania
      (gospodarka elektrolitowa, przemiana materii, itd.).
      • Gość: bynight Re: Dlaczego trzeba pic wode mineralna niegazowan IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 22:29
        no ale "czysta woda" wchodzi w sklad chyba kazdej rzeczy ktora jemy. Herbate
        robi sie tez z "czystej wody". Organizm jest tak skonstruowany aby sobie mogl
        filtrowac.

Jesli dostarczac czysta wode, to moze dostarczac tez w "czystej formie" inne
        skladniki pokarmowe ? Po co jesc ? lepiej wziac "w zyle" z pominieciem zoladka ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka