Dodaj do ulubionych

KURCZAK W POTRAWCE ??

14.02.05, 10:24
Witam!
Proszę o dobry, sprawdzony przepis na kurczaka w potrawce.
Dziękuję
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
        • klaudia1973 Re: KURCZAK W POTRAWCE ?? 14.02.05, 11:36
          3 udka z kurczaka
          paczka rodzunek
          cytryna
          cukier waniliny
          cukier zwykły
          smietana 30%
          ugotowac udka w rosole tak klasycznie
          odcedzi rosól wyjąc udka włozyc rodzynki gotowac az beda miekkie
          włozyc obrane mieso
          rozrobic make ze smietana dodac do rosołu, zakwasic cytryna około lyzku
          łyzeczke cukru waniloiwego plus łyzka cukru zwykłego dobielic smietana
          podawac z ryzem
          pycha
    • ampolion Re: KURCZAK W POTRAWCE ?? 14.02.05, 16:35
      Kiedys znalazlem i kilkakrotnie robilem dopoki mialem ciezki, zeliwny garnek z
      takaz pokrywka. Zadziwiajacy smak i konsystencja kury.
      Wlozyc kure do garnka i nalac wody do pokrycia. wyjac kure i zagotowac wode.
      Wsypac sporo imbiru w proszku i nieco soli. Wlozyc kure, doprowadzic do wrzenia,
      przykryc pokrywa i zdjac z ognia. Trzymac pod przykryciem do wystygniecia. To
      wszystko!
      Podzielic na czesci do potrawki.
    • Gość: zyglis pyszna potrawka z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:39
      Piersi kurczaka w potrawce

      Składniki: ½ kg piersi, 3 marchwie, 2 pietruszki, mały seler, biała cześć pora,
      2 łyżki mąki, łyżka oleju, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, ½ ltr bulionu z
      kostki, ½ szklanki śmietany kremówki, łyżka soku z cytryny, vegeta, pieprz i
      sól do smaku, natka pietruszki.

      Wykonanie: piersi umyć wysuszyć pokroić na małe kawałki, natrzeć roztartym
      czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Jarzyny obrać umyć i pokroić
      w zapałkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w plasterki.
      Mięso obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym w garnku maśle i
      oleju. Wlać bulion, zagotować, dodać jarzyny, sok z cytryny i ponownie
      zagotować. Postawić garnek na płytce, nakryć i dusić 45 minut (jarzyny powinny
      być b. Miękkie). Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać
      natką.
      Podawać z ryżem, makaronem i surówką.
    • nobullshit tradycyjnie :) 15.02.05, 21:57
      Ulubione części kurczaka szybko obsmażyć na ulubionym tłuszczu.
      (Ja używam drumsticków albo mieszanki pociętych podudzi i piersi, bo nie lubię
      się bić z całym kurakiem. W każdym razie, kawałki mają byc raczej małe, ale z
      kośćmi, bo to daje smak. Same piersi byłyby nijakie.) Przełożyć do dużego gara
      razem z resztą tłuszczu, dodać starte na tarce o grubej tarce: marchwewkę(z pół
      kilo), pietruszkę (kilka sztuk), białe części pora (kilka sztuk). Warzyw ma być
      tyle, żeby dobrze kurczaka przykryły.
      Podlać trochę wodą, ewentualnie dodać tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem
      i dusić do miękkości warzyw.

      Mnie najbardziej smakuje z makaronem, jakimś swojskim typu kolanka czy
      świderki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka