Dodaj do ulubionych

grasuje tu zlodziej!!

17.02.05, 13:08
wczoraj zadalam tu kolejne pytanie i wontek zostal ukradziony!!! a wcale nie
byl taki cenny:)))) a oto möj problem olejowy:
pare tygodni temu postanowilam sobie zrobic olej czosnkowy. zalalam w
sloiczku pare zabköw czosnku olejem i odstawilam w raczej ciemnie miejsce w
kuchni. teraz jest olej dosyc metny a zabki czosnku ciemnorözowe. Co sie
stalo? Czy moze bylo za cieplo - to jest jedyne, co mnie na mysl przychodzi.
Mial ktos juz cos takiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hela Re: grasuje tu zlodziej!! IP: *.dep.no / *.dep.no 17.02.05, 13:14
      Basiu, jakim olejem zalalas ten czosnek?
      Jak zalewam oliwa z oliwek, nie ciemnieje, jesli zwyklym olejem, robi sie bury.
      Ale smak ma calkiem dobry i da sie go uzywac.
      A zlodziejowi mowimy raus!
      • hania55 Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 13:17
        Trzeba jednak pamiętać, że nie można takiej oliwy trzymać długo, ponieważ może
        się w niej wytworzyć np. jad kiełbasiany. Z tego, co pamiętam, najlepiej zużyć
        w ciągu 2 tygodni.
    • marghot Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 13:17
      trudno mi coś powiedzieć :( nie słyszałam co rpawda o zalewaniu czosnku olejem;
      sama zalewam oliwą z oliwek i nie ma żadnych sensacji.
      Może spróbuj z oliwą, a jeśli musi być olej, to może już taka uroda takiej
      mieszanki?
      • gourmet48 Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 13:26
        dlaczego nie psuje sie gotowy czosnek w sloiczkach, jadam ten w z karry i ten
        naturalny
        • hania55 Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 15:41
          Prawdopodobnie jest jakoś podrasowywany, żeby przedwcześnie się nie psuł.
    • kwik Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 13:25
      jesli go szybko nie zuzyjesz, to odcedz, przelewajac aromatyzowana oliwe do
      czystego naczynia.
    • basia553 Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 15:50
      No tak, juz wiem, ze za dlugo trzymalam. Ale myslalam naiwnie, ze tego wiele
      sie nie uzywa i starczy mi na nie wiadomo jak dlugo. Napisalam olej, ale nie
      wiem czy to olej czy oliwa, to Livio - znacie? Ja pod wzgledem olejowym nie
      jestem dobrze obeznana, bo rzadko uzywam: jedynie do salaty i do smazenia
      placköw (dwa razy w roku, göra). Nie kupilam nic gotowego, bo pozazdroscilam tu
      niektörym robienia wszystkiego samemu. No i okazalo sie, ze jestem osiol:(((((
      Ide na zakupy, kupie cos gotowego. Albo dalej bede wyciskac do Livio czosnek, o!
      • Gość: ewa102 papka czosnkowa IP: 195.41.211.* 17.02.05, 16:07
        a ja wlasnie kilka dni temu zrobilam taka papke czosnkowa zalana oliwa

chcialam zrobic cos takiego, jak podaja w restauracjach, czym mozna sobie potac
        pizze albo chleb, ale wyszlo mi jakies straszliwie ostre i takie gryzace w smaku

czy ktos wie jak to zrobic?
        moze czosnek sparzyc albo co?

a co do wczesniejszych postow, to nigdybym nie pomyslala, ze takie cos moze sie
        zepsuc
        dzieki za podpowiedz, zeby szybko zjesc
    • sabba Re: grasuje tu zlodziej!! 17.02.05, 18:39
      basiu oliwa z oliwek to nasz Olivenöl. Livio to zwykly olej:) Wrzuc na te
      czosnyczki Olivenöl i bedzie git!!!
      • basia553 dobrze Sabciu, 17.02.05, 19:34
        ale nowe czosneczki, bo te stare z Livio musze teraz wywalic. Mnie niestety
        oliwa troche - hmmm, brzydko pachnie:(((((
        • sabba sa rozne rodzaje... 17.02.05, 21:22
          podobno ale ja tez kupuje ta ze sredniej polki i ne wiem jak inne smakuja....
    • akaala oliwa czosnkowa i oliwa z czosnkiem 18.02.05, 01:41
      ten rozowy czosnek... Slyszalam tak: ze jak sie kupi taki piekny, duzy czosnek, ale importowany z Chin,
      to on jest czyms nasaczany, zeby sie nie psul, ale za to rozowieje, nie tylko w oliwie, ale np. w
      kiszonych ogorkach tez. Jak dodalam zwyklego, nie takiego pieknego, to nie rozowial. Nie wiem, czy z
      tym preparowaniem to prawda, ale warto sprobowac do oliwy nieimportowanego czosnku. Ja lubie pare
      zabkow calych obranych, plus galazke rozmarynu lub bazylii zalac bardzo swieza oliwa z oliwek (ale ma
      byc z pierwszego tloczenia - extra virgin). Niech postoi ze 2 tygodnie i mozna uzywac, np. do chleba
      zamiast masla.
      Co do pasty z rozgniecionego czosnku i oliwy, to daje sie tyle czosnku, ile sie lubi - wiadome, ze
      bedzie ostre, jak to z czosnkiem. Sol do smaku i na swiezy chlebek, mniam mnaim.
      • hela1 Re: oliwa czosnkowa i oliwa z czosnkiem 18.02.05, 11:27
        Do gulaszow i innych potraw, eintopfow i sosow sie taka papka nadaje swietnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka