Dodaj do ulubionych

Kurczak po seczuańsku

18.02.05, 07:18
Kurczak po syczuańsku (po polsku lepiej pisac "sy-" niz "se-")? Hehe, w zyciu
nie widzialem Chinczyka jedzacego same piersi kurczaka i to w dodatku bez
skory. W Chinach nawet trudno dostac piersi kurczaka - w malym miescie to jest
w ogoole niemozliwe. Poza tym syczuańska potrawa bez papryki to tez ewenement.
Kto te nazwy wymysla?

Jarek
Obserwuj wątek
    • Gość: waldo Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 18.02.05, 09:47
      Oprócz złej pisowni , nic temu przepisowi nie można zarzucić.
      Mieszkając kiedyś kilka lat za granica , poznałem chińczyka z Seczuanu właśnie
      i serwował mi taki przepis. Był zrobiony dokładnie w taki sam sposób.
      Przepis jest oryginalny , a co ważniejsze , bardzo pyczny. Pozdrawiam.
      • Gość: waldo Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 18.02.05, 09:48
        Przepraszam - pyszny, oczywiście.
      • Gość: senin Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.02.05, 09:54
        poznałem chińczyka z Seczuanu właśnie
        > i serwował mi taki przepis. Był zrobiony dokładnie w taki sam sposób.

i octu winnego, nie ryzowego, dodawal? I pieprzu kajenskiego (cajun) a nie se(y)
        czuanskiego lib chilli dodawal???
        • Gość: waldo Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 18.02.05, 12:49
          senin > Dokładnie tak. Kuchnia seczuańska jest bardzo autonomiczna i
          zapewne ,jak poszperasz po internecie , to przekonasz sie ,że w Seczuanie nie
          używają octu ryżowego.
    • Gość: Blake Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:02
      Witam! Robiłem dzisiaj kurczaka po seczuańsku! Bałem się,że będzie dziwny w
      smaku. Ale jestem zaskoczony. Było bardzo smaczne,wykwintne, z lekka nutką
      dekadencji bardzo bardzo smcznej.....pozdrawiam papap
    • Gość: Matik Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 21:53
      Potrawa smakuje super, tylko ja dodałem sosu sojowego ciemnego i potrawa wyszła
      całkiem ciemna i wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu. Ale smakuje super!!!
      Polecam wszystkim...
    • Gość: nina Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:34
      Robiłam, pycha
      • Gość: jobry Re: Kurczak po seczuańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:50
        zgadza się - rewelacja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka