Gość: Marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 13:28 znacie jakikolwiek przepisy z mięsa strusia lub krokodyla ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: El Padre Re: struś i krokodyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 16:29 Uwielbiam. Choć moja kobieta miała do mnie pretensje, że strasznie zapaskudziłem piekarnik. Robiłem strusia faszerowanego dynią. W całości, żeby zachował kształt. Ledwo wszedł na duś do piekarnika tak, że musiałem podeprzeć drzwiczki krzesłem, a i tak szyję robiłem jednocześnie na patelni. Nawet niezły. Z krokodylem to jest łatwizna. Bo to i kotlety można zrobić i zrazy zawijane, albo szaszczłyki, z grila, z rożna (dość długiego), devolay, cordon blue, duszony, po kameruńsku, po egipskku i syberyjsku. No i oczywiście flaczki. Ale najlepsze z krokodyla to są torebki i buty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: struś i krokodyl... IP: *.spray.net.pl 19.02.05, 16:46 A zostały Ci pióra? Z tego strusia? Zrobiłabym sobie gustowną egretę na najbliższą imprezę. Podobno wraca moda na Art Deco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit To byłam ja. Trzeba się logować, bo IP: *.spray.net.pl 19.02.05, 16:47 Bo potem się człowiekowi rubryczki pomylą i wychodzi na to, że El Padre rozmawia sam ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit A propos egret i męskich ciał IP: *.spray.net.pl 19.02.05, 17:06 dotknęłam pana jak motyl egretą przepraszam to było niechcący pan jest jak czarny irys smukły i gorący zapomniałam że jestem kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: struś i krokodyl... i kangur ;) 19.02.05, 16:46 usmiałam się zdrowo :-D kangur faszerowany : do torby / naturalnej kieszeni / wkładamy nadzienie z watrobek Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: struś i krokodyl... 19.02.05, 16:32 Chyba ten facet (el padre) trafił nie na to forum ! Co nieco czytałem o strusim mięsku podobno super (jak cielęcinka) o ile poważnie piszesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: struś i krokodyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 16:56 No bo ja w ogóle taki troszku pogubiony jestem w przestrzeni. Nobull, a mogą być z pawia:)))) Te pióra, oczywista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: struś i krokodyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:15 mówię w 100% poważnie. postanowiłam wprowadzić trochę egzotyki w mojej restauracji i szukam jekiś ciekawych przepisów... z marnym rezultatem! P O M O C Y ! Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Marto, wielkie sorry :) 19.02.05, 23:38 Zwłaszcza ten krokodyl wyglądal bardzo podejrzanie. Powodzenia z restauracją, może nasza sekcja orientalistów coć Ci podpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: struś i krokodyl... IP: *.access.telenet.be 19.02.05, 16:55 zrobilam kiedys strusia Usmazylam i dusilam potem z cebula ,listkiem, czosnkiem , pieprzem czerwonym , jagodami jalowca , suszonymi sliwkami i pomarancza wyszedl bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: struś i krokodyl... 19.02.05, 17:36 ze strusia sa swietne steki krokodyla nie dane mi bylo spotkac na swej zoladkowej drodze Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion A possum to co?... 19.02.05, 18:00 Przepisy na slawnego amerykanskiego possum (nie, to nie szczur). members.tripod.com/~w3lap/possum_cook_book.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jottka opos 20.02.05, 22:11 po polsku zwierzak opos sie nazywa (torbacz, którego plus minus odpowiednikiem wśród ssaków jest szczur), ale jako że w wydaniach amerykańskich to zwykły szkodnik i śmietnikowiec, to nie polecałabym go na danie restauracyjne:( pominąwszy fakt, że on potrafi ugryźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: struś i krokodyl... IP: 206.73.209.* 20.02.05, 04:51 Strus. Albo tak samo jak inny "drob" albo: "Strus po Mongolsku" Mieso troszke zamrozic, tak by sie dala ciac na bardzo cienkie plasterki. Jesli w restauracji masz krajalnice taka jak do wedlin z porzednym obrotowoym nozem to uzywajac tego urzadzenia pokroic mieso na 1mm plasterki. One sie ladnie w ruloniki zwijaja wiec sterte tych rulonikiow podzielic na porcje, wlozyc do torebek foliowych i zamorozic. Nastepnie przygotowac zupe bazowa: (na jakies 2 litry) swiezy imbir w plasterkach duza lyzka, Suszona chili w calosci, 2 lyzki dwie lyzki pikli (chinskich ale mozna zastapic siekanym kiszonym ogorkiem) kilka zabkow czosnku, lyzka pieprzu syczuanskiego, Wszystko wrzuci do patelni na sporo ilosc rozgrzanego oleju i posmazyc mieszajac kilka minut, zalac woda, dodac bulionu, pare pocietych na pol shitake pogotowac 10 minut. Podawanie. Nazsa zupe bazowa zagotowac mniej wiecej litr na 2 osoby, wrzucic tam: kilka lisci kapusty pekinskiej pokrojonej w male kawalki, kilka podzielonych na liscie bak choi (lub inne lisciaste, porcje rulonikow ze strusia. Poczekac az sie zagotuje, gotowac 1 doslownie minute, zdjac z ognia, posypac swieza siekana kolendra, pare kropli oleju sezamowego i podawac. Latwiej sie konsumuje paleczkami. Z krokodyla to szaszlyki, przyprawione sola, chili, kminem i tymiankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: struś i ostrich recipes 20.02.05, 05:04 www.google.com/search?sourceid=mozclient&ie=utf-8&oe=utf-8&q=Ostrich+recipes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: struś i krokodyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 21:46 bardzo Wam wszystkim dziękuję. Z pewnością skorzystam z rad i przepisów. Pozdrawiam i do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Halo, halo! Tak się nie robi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 00:12 Jak już napisałaś, że knajpeczkę jakąś egzoticzną zakładasz, to może ją zareklamuj, co by tego Emu jednak spróbować! Wpadniemy, szepniemy innym i interes się rozkręci. A może jakaś forumowe spotkanko? Jeśli restauracyjka jest w porzo i nie ma się czego wstydzić, to przecież tylko reklamę za darmo ci zrobimy. PS. Post brzmiał dość dziwnie, bo struś to u nas jest, ale krokodyl to raczej pod ochroną. W końcu niewiele ich ci u nas i trzeba o niego dbać co by nie wyginął i tylko na lotnisku w gablotce dla przemytników w charakterze torebki i porfela nie egzystował. Powodzenia w interesach i poprosimy o adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon2 Re: struś i krokodyl... IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 21.02.05, 00:08 Spróbuj www.ogme.com/aus_bush/rec.htm Oprócz strusia i krokodyla jest emu i kangur. Szczególnie polecam kangura, nie znam delikatniejszej polędwicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: struś i krokodyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:25 restauracja istnieje już od dawna a nowe potrawy mają tylko urozmaicic menu. jeśli zdecyduje sie je wprowadzić i przyjma sie wśród klientów (co znaczy że będą smaczne) to serdecznie zapraszam do Inowrocławia, restauracja ROMA Odpowiedz Link Zgłoś