Dodaj do ulubionych

fasolka po bretonsku

24.02.05, 12:23
Moi Drodzy,
Moj kochany malzonek zasugerowal mi delikatnie, ze chetnie zjadlby fasolke po
bretonsku, ktorej w swojej karierze malzenskiej jeszcze nie robilam. Bylabym
wdzieczna wiec za jakis przepisik, smaczniutki i moze byc nawet wyszukany - w
koncu czlowiek nie jest taki zeby sie nie postaral:)
Obserwuj wątek
    • jacek1f masz tu z wczoraj. 24.02.05, 12:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20937796
      Ale poniewaz jest przepiso ile osob, to mozesz tez glebiej siegnac przez
      wyszukiwarke. ALe raczej w "tresci" niz w "temat".
    • winieta Re: fasolka po bretonsku - po najmniejszej linii.. 24.02.05, 13:07
      po najmniejszej linii oporu:
      puszka fasoli białej lub czerwonej (albo obie naraz)
      wędzonka lub kiełbasa
      koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, majeranek.
      wędzonkę (pokrojoną) usmażyć, dodać fasolę (może być z zalewą), przyprawy i
      koncentrat i dusić jeszcze przez chwilę aż smaki "się przegryzą" :) jak za
      gęste to dolać wody. radzę uważać na sól, smażona wędzonka mocno "zasala"
      potrawę.
      • hooda Re: fasolka po bretonsku - trochę inna 24.02.05, 13:43
        ja ostatnio zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam coś podobnego. Użyłam zielonej
        małej indyjskiej fasolki (zapomniałam teraz fachowej nazwy), wiejskiej wędzonej
        kiełbaski, trochę cebuli, papryki ostrej w proszku i dużo curry. Bez przecieru
        pomidorowego. Wyszło baaaaaaaaardzo dobre, pikantne ale jednocześnie nie tak
        kwaśne i ciężkostrawne jak tradycyjny jasiek w połączeniu z sosem pomidorowym.
    • Gość: kasiach5 Re: fasolka po bretonsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:13
      Ja kupuje około 0.5 kg fasoli "piękny jaś" lub takiej mniejszej, namaczam dzień wcześniej w dużym garczku z dużą ilością zimnej wody. Na drugi dzień odcedzam, zalewam zimną wodą i wsawiam do gotowania. Dodaję vegetę paski boczkowe pokrojone w kostke i gotuje około 2 godzin (trzeba sprawdzać czy nie jest miękka). Gdy jest już fasolka mięciutka to dodaje około pół słoiczka koncenentratu pomidorowego i pól paczki przyprawy do dań z fasoli. Na koniec dokładam śmietane z mąką wymieszane w słoiku z wodą (żeby nie było grudek)
      Smacznego
      • franulka1 Re: fasolka po bretonsku 24.02.05, 14:53
        Cze!ja natomiast kupuję 0,5kg fasoli "jaś"namaczam i gotuję do miękkości
        dodając wegetę,liść laurowy,ziele i pieprz.Do drugiego garnka wkładam pokrojoną
        w kstkę kiełbase,boczek i cebulę(w półtalarki)i duszę.Jak fasola się ugotuje to
        przekładam do niej tą wędline i dodaję przecier pomidorowy. Na koniec
        rozrabiam parę łyżek mąki z wodą i zagęszczam fasolę.Zagotuję to wszystko
        dodając jeszcze majeranek.To jest typowa domowa fasola po bretońsku i jest
        pyszna.Smacznego!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka