Gość: sania IP: *.xnet.is / 81.15.33.* 28.02.05, 00:24 polozylam piane ubita na sztywno na jablkach pieklam w tem 180st. dlaczego sie rozstopila? Czy taka piane naklada sie przed wyjeciem placka? Moze ktos mnie uswiadomic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: piana z bialek 28.02.05, 00:27 A może to sok z piekących się jabłek rozwodnił tę pianę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: piana z bialek IP: *.3web.net 28.02.05, 07:53 >>dlaczego sie rozstopila? << Co sie stalo z ta twoja piana?? Nie wiem... Ale mam kilka rad odnosnie piany: - moze byla za slabo ubita? (dobrze ubita nie wyplynie z odwroconego naczynia w ktorym ja ubijasz - ubijasz i sprawdzasz) - mogla byc tez "rozbita" = ubijana za dlugo (robia sie wtedy takie biale kropeczki) - bialka powinny byc dobrze schlodzone - przed ubijaniem trzeba dodac szczypte soli - ja - gdy piana jest juz niemal ubita - dodaje 2 lyzeczki cukru i ubijam dalej - piana robi sie lsniaca i szybko nie opada - piane na wierzch szarlotki dodaje na ok 10 min. przed koncem pieczenia. To moje sprawdzone sposoby - moze tobie tez sie przydadza... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś