Dodaj do ulubionych

czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gladki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:37
Wczoraj zrobilam zupe krem z ziemniakow i porow i wyszla super-konsystencja
gladkiego kremu. A zupa krem z pieczarek zawsze mi wychodzi z takimi
grudkami, co nie wyglada apetycznie.Dodam ze gesta jest i dobra tez jest. Czy
Wam wychodzi gladka???
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl IP: *.acn.waw.pl 28.02.05, 15:39
      moze warto przez sitko przetrzec?
      • Gość: anu Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:52
        no wlasnie- czy po zmiksowaniu zupy pieczarkowej dodatkowo ja przercieracie
        przez sito??
        • Gość: marghe_72 Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl IP: *.acn.waw.pl 28.02.05, 15:56
          ja nie .. ale mnie konsystencja odpowiada:)
    • default Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl 28.02.05, 15:57
      Przetarcie też nic nie da - pieczarki są twarde i nie da się ich rozgotować i
      przetrzec do takiego stopnia jak ziemniaki, groszek, brokuły czy inne takie.
      Można po prostu te pozostałe kawałeczki odcedzić.
      • Gość: anu Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 16:02
        ok. przyjmuje wiec do wiadomosci, ze w przypadku pieczarek dazenie do gladkosci
        kremu to walka z wiatrakami:)Szkoda, bo w takiej formie zupa jest
        malo 'reprezentacyjna'. Swoja droga, ciekawam jak w restauracjach radza sobie z
        tym problemem-jadl ktos na miescie taka zupe?bo ja chyba dotad w karcie nie
        trafilam...Za wszelkie porady wielkie dzieki!!
    • barbamamaa Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl 28.02.05, 17:38
      Ten temat niedawno tu przerabialiśmy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20968366
      W kremie z pieczarek musi być zastosowany jakiś zagęszczacz -
      zasmażka, "zaklepka" czyli mąka ze śmietaną lub ugotowany razem z zupą i
      zmiksowany ziemniak.

Ilość zagęszczacza - wg uznania.
      • Gość: anu Re: czy zupa krem z pieczarek nigdy nie bedzie gl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 17:57
        taaak, oczywiście zapoznałam się z tym wątkiem przed zrobieniem. I niestety
        musze stwierdzić, iż ani 3 ziemniaki (zawsze je dodaje do zup-kremow) ani
        smietana nic nie pomogly. Chyba slusznie ktos podniosl, ze pieczarki sa zbyt
        twarde by zrobic z nich jednolity krem. pozdrawiam!!
        • Gość: ania do Anu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:23
          napisz prosze jak robisz tą zupę-krem z ziemniaków, i pory .Taka zaupa jest
          zapewne bardzo pożywna i sycąca, chciałabym spróbować czegoś innego , dodam że
          u mnie w domu reszta "halastry "ogólnie zupy jada niechętnie.Czy można
          korzystać z blendera,przy miksowaniu warzyw?
          • anaix Re: do Anu 28.02.05, 20:02
            A to bardzo proste akurat:) Podsmazam czosnek, cebule do tego dokladam pory
            pokrojone w talarki (wczoraj dalam 3 szt), jak sie juz ladnie zeszkla dolewam
            wywaru (ja mialam akurat zrobiony wczesniej z kurczaka)tak z 1l, wrzucam ok.4
            ziemniaki pokrojone w talarki, listek laurowy ziele ang. i gotuje az beda
            miekkie.Jak troche przestygnie miksuje calosc, doprawiam bialym pieprzem i
            galka muszk. oraz smietana.I to tyle:) Wychodzi naprawde gesta i kremowa-
            wczoraj po zmiksowaniu usialam ja dodatkowo rozcienczyc wywarem.Jedna z
            szybszych zup, a przy tym moja faworyta;) Pozdrawiam!
            • anaix Re: do Anu 28.02.05, 20:03
              Anaix vel Anu
    • giezik na mleku 28.02.05, 20:37
      nie krem klasyczny - bo jednak kawałki pieczarek są - ale może o coś takiego Ci chodzi:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10688768&a=10691971
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka