Dodaj do ulubionych

Pytam, bo błądzę....

02.03.05, 11:13
Witam, proszę Wszystkich o niekaranie mnie, że to nie tutaj, ale nie wiem
gdzie indziej. A zauważyłam, że jest tutaj sporo specjalistów od żywności ;o)
więc sprawa wygląda tak... Mój mężczyzna kochany, wiek 27, praca
stresująca... ma problemy z brzuszkiem i nie wiem już czym i jak Go karmić,
wieczorem, nawet po herbacie ma spore wzdęcia i momentalnie pąpuje mu się
duży brzuch. Nie wiem czy to wina nieodpowiedniego odżywiania(staramy się
jeść zdrowo, ale tak bez przesady), czy z tym już trzeba iść do lekarza... Ja
nigdy takich problemów nie miałam, a widzę, że się biedak męczy...
Pomóżcie,
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • apolka Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 11:49
      koledze pomogło przejście na wegetarianizm ale to chyba nie dla każdego ;)
      istotną sprawą, poza unikaniem, zwłaszcza na kolację, potraw wzdymających i
      ciężkostrawnych, jest pora posiłków, nie wiem, czy nie równie ważną. Przerwy
      między posiłkami (w ciągu dnia, przerwa nocna nie wchodzi w grę ;)) powinny być
      w miarę podobne, nie można "nadrabiać" wieczorem, bo w ciągu dnia brakło
      czasu ...
      • lama_83 Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 12:21
        Ooo... Wegetarianizm odpada...
        Godziny jedzenia wyglądają tak: na śniadanie kanapki w pracy ok 11(śniadanie
        przed pracą próbowałam wypraktykować, ale po dłuższych próbach zrezygnowałam),
        kolejne kanapki ok 14-15, obiad na ciepło 17-18, i ewentualnie leciutka
        kolacyjka do 20, czasem jakies piwko czy winko i wsio. Oczywiście są wariacje.
        Niezbyt to wygląda, ale tak to jest w dzisiejszych czasach... I tak posiłki
        staramy się jeść urozmaicone, z dużą ilością zdrowych składników,
        lekkostrawnych, ale nie wiem w czym tkwi problem...
        • Gość: bynight Re: Pytam, bo błądzę.... IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.05, 12:55
          Wiem, ze lekarze polecaja picie "drinkow" probiotycznych, jedzenie malymi kesami
          (moze to od zapowietrzenia sie ?), herbatke z fencla (kopru wloskiego) no i
          jakis sport co najmniej 3 razy w tygodniu.
    • nina321 Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 12:48
      Niestety podałaś bardzo mało szczegółów tzn: czy oprócz wzdęć ma jeszcze inne
      dolegliwości.Z moich doświadczeń wygląda to na wątrobę, ale również mogą to być
      objawy kamicy żółciowej( wzdęcia, bół, kłucie z prawej strony). Pomaga nospa i
      dziurawiec. Tak naprawę najlepiej iść do lekarza i zdobić USG.
      • lama_83 Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 15:03
        nie, nie ma żadnych kłuć, nic go nie boli, poprostu ma wzdęcia i ciężko się
        czuje. Jeżeli chodzi o sport to chodzi na siatkę 3xtydzień + czasem mecze w
        weekendy. Może faktycznie jakieś badania trzeba zrobić, tym bardziej, że stres
        Go zżera biedaka w pracy... Naprawdę nie wiem, ale dzięki za uwagi i sugestie.
        • littlemy Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 15:14
          zajrzyj na gazetowe "forum jelita nadwrażliwego" bo to co opisujesz troche tak
          wygląda...
        • Gość: wolakowa Re: Pytam, bo błądzę.... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 02.03.05, 15:34
          jesli moge polecic to tylko takie babcine zaslyszane tzn odwar z lodygi selera
          lub jedzenie sliwek suszonych, z aptecznych tabletki vichy, ktore sa pedzace, a
          tak wogole to mysle, ze twoj mily to chyba za duzo kanapek je dziennie a za
          malo pije wody mineralnej, potrzebuje ok 2 l dziennie. woda mineralna
          naleczowianka tez powinna zrobic swoje dzialanie, zwarzywszy na jej
          terapeutyczno zbawienne dzialanie dla osob ktore sa zbytnio nagazowane,
          cierpliwosci zycze, wolakowa zona
          • Gość: kasia Re: Pytam, bo błądzę.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:59
            To może być "zespół jelita wrażliwego", tym bardziej, że towarzyszy tym
            wzdęciom duży stres.Lekarz zaleci odpowiednią dietę, a najlepiej poczytać na
            forum zdrowie :forum prywatne p.t. zespół jelita wrażliwego.
          • lama_83 Re: Pytam, bo błądzę.... 02.03.05, 16:05
            Dzięki Wam za podpowiedzi... Zaglądnęłam na to forum i w sumie to by się
            zgadzało, chyba pośle Go do lekarza... Pije dużo płynów, ale o selerze nie
            słyszałam, spróbuje, dzięi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka