Gość: natasha IP: *.motor.taninet.pl 08.03.05, 19:23 Czy robi sie takową z surowych, utartych buraczków? jesli tak, to proszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nalewka_figowa Re: Surówka z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:12 Surowka z burakow i chrzanu w smietanie. Sklad:po 25 dkg burakow i jablek 1/2 lyzki utartego chrzanu 1/2 lyzki smietany(lub jogurtu) sol,cukier,sok z cytryny,natka pietruszki Na surowke z surowych burakow nadaja sie buraki mlode( od lipca do konca listopada) Buraki umyc ,obrac,utrzec na tarce z drobnymi otworami wymieszac ze smietana jablka obrac i utrzec na tarce z duzymi otworami polaczyc z burakami , dodac utarty chrzan , doprawic , posypac natka w zimie robie buraczki na zimno jako dodatek do drugiego dania tak: ugotowane buraki scieram na grubej tarce tak tez postepuje z jablkiem cebule kroje b. drobno mieszam , obficie skrapiam sokiem z cytryny , sol i pieprz,ciut cukru mozna wykorzystac gotowe buraczki-wiorki w sloikch przed polaczeniem z jablkami trzeba odsaczyc na sicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natasha Re: Surówka z buraków IP: *.motor.taninet.pl 08.03.05, 23:15 Dziękuję Ci pieknie Nalewko ;-))) Lubie bardzo buraczki, a rzadko robie buraczki, bo gotowac je trzeba przed utarciem prawie 3 godziny. Dlatego pomyślałam sobie, że pewnoz surowych można coś zrobić. Pozdrawiam Natasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOnika co do pieczonych buraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 07:53 to chciałabym uprzejmie złożyć reklamację na tą metodę. Buraki po godzinie spędzonej wpiekarniku były suche, twarde w srodku i w sumie to do niczego się nie nadawały... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: co do pieczonych buraków 09.03.05, 09:39 Godzina to za malo... Jesli byly wieksze, to po 1,5 godzinie trzeba dzgnąć szpilą. Upieczone sa tylko troszkę twardsze od gotowanych, za to o wiele slodsze i aromatyczne. Za krotko bylo. Jak masz wieksze buraki, to proponuje zebys kroila na pol, tylko wtedy owin w folie alu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19844430&a=19844888 Może dam im jeszcze szansę ale i tak przy pieczonych burakach obranie ich ze skórki to droga przez mękę:)) PS. Moje buraki nie były duże... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) 09.03.05, 10:57 Moniko, przepraszam, ale one sie piekly u mnie 40 minut, bo je smazylem potem jeszcze... Gdybym je upiekl godzine i wiecej - jak na salatke albo do tarcia, to by mi sie rozpadly nieladnie na patelni. Ale naprawde to zalezy od wielkosci buraczka. Daj im szanse raz jeszcze - i dźgaj je szpikulcem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:40 No dobra dam im szansę raz jeszcze:-)) bo aromat faktycznie był wspaniały:-) i będę dźgać te buraczyska aż krew puszczą;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiunia-bt Re: Surówka z buraków IP: 80.51.206.* 08.03.05, 23:46 a ja mam cos takiego,sciagniete z sieci of course=): Składniki: - 60 dag niedużych buraków ćwikłowych - 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich - 4 ząbki czosnku - 2-3 łyżki posiekanej natki - 2 łyżki octu winnego - 3 łyżki oleju słonecznikowego - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Buraki wyszoruj, ugotuj lub upiecz. Opłucz zimną wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekaj, wymieszaj z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj po schłodzeniu. źródło: kuchnia z gazety =) zrobilam i bylo naprawde dobre,dlatego skopiowalam=) Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Surówka z buraków 09.03.05, 00:14 A ja lubię sałatkę, którą kiedyś Makłowicz pokazywał. Buraki ugotować, jak najcieplejsze obrać i pokroić w kostkę (1 cm x 1 cm). Ciepłą kostkę buraczaną wrzucić do 'winegreta': sok z cytryny, sól, pieprz, dobra oliwa, cukier (warto najpierw taką kostkę zjeść z jedną, żeby tego sosiku nie przesłodzić). Niech się buraczki w tym pomacerują z godzinkę-półtorej. A potem zalać to należy jogurtem z solą, pieprzem (do smaku, żeby nie przesadzić) i sporą ilością czosnku. Ja to bardzo lubię. Czasem dodaję ugotowane ziemniaki. Natka też by na pewno pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Surówka z buraków 09.03.05, 10:29 Do gotowania burakow polecam szybkowar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Re: Surówka z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.05, 20:11 Kilka lat temu był taki przepis w "Wyborczej" : drobno utarte buraki połączyć z grubo utartymi jabłkami w proporcji dwie części buraków, jedna jabłek, ewentualnie dodać szczypiorek lub cebulkę. Dodać sos - 2-3 ząbki czosnku rozetrzeć z łyżeczką soli, dodać łyżeczkę musztardy, kiedy składniki się połączą, dolewać po trochu oliwę (ok. pół szklanki). Kiedy sos stanie się b. gęsty, dodać ocet winny lub sok cytrynowy. To bardzo intensywny smakowo sos, można go przechowywać w lodówce. Buraki z nim smakują wyjątkowo. Ja poza tym do standardowej marchewki z jabłkiem dodaję drobno utarte buraczki. Odmieniają smak tej pospolitej surówki. Odpowiedz Link Zgłoś