Dodaj do ulubionych

Surówka z buraków

IP: *.motor.taninet.pl 08.03.05, 19:23
Czy robi sie takową z surowych, utartych buraczków?
jesli tak, to proszę o przepis.
Obserwuj wątek
    • Gość: nalewka_figowa Re: Surówka z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:12
      Surowka z burakow i chrzanu w smietanie.
      Sklad:po 25 dkg burakow i jablek
      1/2 lyzki utartego chrzanu
      1/2 lyzki smietany(lub jogurtu)
      sol,cukier,sok z cytryny,natka pietruszki

Na surowke z surowych burakow nadaja sie buraki mlode( od lipca do konca
      listopada)
      Buraki umyc ,obrac,utrzec na tarce z drobnymi otworami
      wymieszac ze smietana
      jablka obrac i utrzec na tarce z duzymi otworami
      polaczyc z burakami , dodac utarty chrzan , doprawic , posypac natka

w zimie robie buraczki na zimno jako dodatek do drugiego dania tak:
      ugotowane buraki scieram na grubej tarce
      tak tez postepuje z jablkiem
      cebule kroje b. drobno
      mieszam , obficie skrapiam sokiem z cytryny , sol i pieprz,ciut cukru
      mozna wykorzystac gotowe buraczki-wiorki w sloikch
      przed polaczeniem z jablkami trzeba odsaczyc na sicie
      • Gość: natasha Re: Surówka z buraków IP: *.motor.taninet.pl 08.03.05, 23:15
        Dziękuję Ci pieknie Nalewko ;-)))
        Lubie bardzo buraczki, a rzadko robie buraczki, bo gotowac je trzeba przed
        utarciem prawie 3 godziny. Dlatego pomyślałam sobie, że pewnoz surowych można
        coś zrobić.
        Pozdrawiam
        Natasza
        • jacek1f Piecz buraki! n/t 08.03.05, 23:34
          • Gość: MOnika co do pieczonych buraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 07:53
            to chciałabym uprzejmie złożyć reklamację na tą metodę. Buraki po godzinie
            spędzonej wpiekarniku były suche, twarde w srodku i w sumie to do niczego się
            nie nadawały...
            • jacek1f Re: co do pieczonych buraków 09.03.05, 09:39
              Godzina to za malo... Jesli byly wieksze, to po 1,5 godzinie trzeba dzgnąć
              szpilą. Upieczone sa tylko troszkę twardsze od gotowanych, za to o wiele
              slodsze i aromatyczne. Za krotko bylo. Jak masz wieksze buraki, to proponuje
              zebys kroila na pol, tylko wtedy owin w folie alu.
              • Gość: Monika Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:09
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19844430&a=19844888
                Może dam im jeszcze szansę ale i tak przy pieczonych burakach obranie ich ze
                skórki to droga przez mękę:))
                PS. Moje buraki nie były duże...
                • jacek1f Re: Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) 09.03.05, 10:57
                  Moniko, przepraszam, ale one sie piekly u mnie 40 minut, bo je smazylem potem
                  jeszcze... Gdybym je upiekl godzine i wiecej - jak na salatke albo do tarcia,
                  to by mi sie rozpadly nieladnie na patelni.
                  Ale naprawde to zalezy od wielkosci buraczka. Daj im szanse raz jeszcze - i
                  dźgaj je szpikulcem :-)
                  • Gość: Monika Re: Jacku, trochę niekonsekwentny jesteś:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:40
                    No dobra dam im szansę raz jeszcze:-)) bo aromat faktycznie był wspaniały:-) i
                    będę dźgać te buraczyska aż krew puszczą;-))
    • Gość: kasiunia-bt Re: Surówka z buraków IP: 80.51.206.* 08.03.05, 23:46
      a ja mam cos takiego,sciagniete z sieci of course=):
      Składniki:
      - 60 dag niedużych buraków ćwikłowych
      - 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich
      - 4 ząbki czosnku
      - 2-3 łyżki posiekanej natki
      - 2 łyżki octu winnego
      - 3 łyżki oleju słonecznikowego
      - sól
      - pieprz

Sposób przyrządzania:

Buraki wyszoruj, ugotuj lub upiecz. Opłucz zimną wodą, obierz i zetrzyj na tarce
      o dużych oczkach. Orzechy posiekaj, wymieszaj z burakami, natką, przeciśniętym
      przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
      Podawaj po schłodzeniu.
      źródło: kuchnia z gazety =) zrobilam i bylo naprawde dobre,dlatego skopiowalam=)
      • the_kami Re: Surówka z buraków 09.03.05, 00:14
        A ja lubię sałatkę, którą kiedyś Makłowicz pokazywał.
        Buraki ugotować, jak najcieplejsze obrać i pokroić w kostkę (1 cm x 1 cm).
        Ciepłą kostkę buraczaną wrzucić do 'winegreta': sok z cytryny, sól, pieprz,
        dobra oliwa, cukier (warto najpierw taką kostkę zjeść z jedną, żeby tego sosiku
        nie przesłodzić). Niech się buraczki w tym pomacerują z godzinkę-półtorej.
        A potem zalać to należy jogurtem z solą, pieprzem (do smaku, żeby nie
        przesadzić) i sporą ilością czosnku. Ja to bardzo lubię. Czasem dodaję
        ugotowane ziemniaki. Natka też by na pewno pasowała.
    • monia_77 Re: Surówka z buraków 09.03.05, 10:29
      Do gotowania burakow polecam szybkowar.
      • Gość: ofka Re: Surówka z buraków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.05, 20:11
        Kilka lat temu był taki przepis w "Wyborczej" : drobno utarte buraki połączyć z
        grubo utartymi jabłkami w proporcji dwie części buraków, jedna jabłek,
        ewentualnie dodać szczypiorek lub cebulkę. Dodać sos - 2-3 ząbki czosnku
        rozetrzeć z łyżeczką soli, dodać łyżeczkę musztardy, kiedy składniki się
        połączą, dolewać po trochu oliwę (ok. pół szklanki). Kiedy sos stanie się b.
        gęsty, dodać ocet winny lub sok cytrynowy. To bardzo intensywny smakowo sos,
        można go przechowywać w lodówce. Buraki z nim smakują wyjątkowo. Ja poza tym do
        standardowej marchewki z jabłkiem dodaję drobno utarte buraczki. Odmieniają
        smak tej pospolitej surówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka