Gość: eM IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.05, 14:16 Znacie przepis na sos waniliowy, którym mozna by było polewać naleśniki na slodko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schaetzchen Re: sos waniliowy 13.03.05, 16:08 Robię zawsze wg przepisu Neli Rubinstein: 3 żółtka szklanka cukru 1,5 szklanki kremówki laska wanilii Żółtka ubić z cukrem na sztywną, jasną pianę. Dodać śmietankę. Naczynie z ubitymi jajkami postawić na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Dodać rozciętą wanilię. Ubijam aż zgęstnieje. Potem można ostudzić, albo używać ciepłego. Wyjąć wanilię przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sos waniliowy IP: *.acn.waw.pl 13.03.05, 21:41 300 ml mleka 25 gr cukru 3 zółtka 1 łyzeczka cukru waniliowego 1 laska wanili Mleko podgrzac z cukrem wanil. NIE gotowac! Zóltka ubić z cukrem na głądką puszystą masę. Wlać mleko, mieszając. Przelać do garnka i ciagle mieszając podgrzewać aż zgęstnieje ew. przecedzić. Dodać "ziarenka" wydłubane z laski wanilii Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: sos waniliowy 13.03.05, 21:52 Marghe, kupuję Twoją wersję! Mniej od niej przytyję :) Zawszeć to mleko a nie śmietanka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sos waniliowy IP: *.acn.waw.pl 13.03.05, 21:55 heheh.. to daj znać jak wyszło, bo ja jeszcze nie robiłam:) to klasyczny włoski sos a włąsciwie krem - crema inglese sie toto nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: sos waniliowy 13.03.05, 22:04 OK dam znać - jak kupię żurawiny i zrobię mój ulubiony deser - kisiel żurawinowy z sosem waniliowym. Albo gruszki w sosie. Albo... Odpowiedz Link Zgłoś