Gość: czarek11 IP: *.uz.zgora.pl 15.03.05, 12:36 jak to pokroic i czym nadziać no i jak upiec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 15.03.05, 12:55 Czarku, mozesz ja przekroic, tak by byla duzym plastrem, albo - tak milej chyba - naciac, żeby powstala gleboka kieszen. W nia pakujesz nadzinie (wybierz sam, bo za duzo ich jest:-) i spinasz wykalaczkami. Obsmazasz i pieczesz normalnie. Ponizej::: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21232951&a=21255043 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16700620&a=16700620 Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 15.03.05, 13:48 o wlasnie sobie przypomnialem, ze nie pochwalilem sie moja ostatnia walka (prawie, ze piers w piers) z indykiem :) podzielilem piers na dwie czesci, w jednej nacialem kieszen wlasnie tak jak opisuje Jacek i zapakowalem tam fete wymieszana z pokrojonymi suszonymi pomidorami z zalewy i kilkoma posiekanymi zabkami czosnku. zeby nie bylo za sucho to dodalem tez troche samej zalewy z pomidorow. obsmazylem szybko na duzym ogniu, podlalem troche bulionem i upieklem. wyszlo cudo! powaznie drugi kawalek zrobilem w wersji Jacka czyli z gozdzikami, okazalo sie, ze tez bardzo dobre, choc mialem obawy (przyznaje) do tych gozdzikow. ale nie ma co sie bac! w tej wersji znakomite jest na zimno, wg mnie oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 15.03.05, 14:05 kardamon1 napisał: > zeby nie bylo za sucho to dodalem tez troche samej zalewy z pomidorow. I nie było (z fetą jeszcze) za mokro? Wypróbować chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 15.03.05, 14:16 piers jest raczej sucha wiec akurat tego sie nie balem. wyczujesz konsystencje :) troche sosu z pieczenia tez w sumie nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: OK. Dzięki 15.03.05, 14:43 > Dorzucałeś jakieś zioła, przyprawy? pieprzu sporo. no i czosnek :) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Dobra 15.03.05, 14:53 Czyli zrobię, jak piszesz. O efekcie (z fetą idyczej piersi nie robiłem) powiadomię. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Tak kombinowałem... 15.03.05, 15:04 Myślałem jeszcze o świeżym majeranku. Ale obie rzeczy na raz - nie teges. Oregano, feta, pomidory, czosnek. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 16.03.05, 05:25 Przepis z prosciutto, po angielsku: houseandhome.msn.com/Food/Low-CarbPoultry.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
sssamael Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 16.03.05, 07:25 A jak jeszcze przyrządzić pierś z indyka tak, aby była soczysta? Jakoś nie moge się przekonać do tego specyfiku - zawsze wychodzi to jakieś takie suche i łykowate, w dodatku twarde. No i mdłe. W sumie robiłam tylko raz, potem się zniechęciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Jak zrobić nadziewaną pierś z indyka? 16.03.05, 09:41 1. Mozesz naszpkowac kawalkami sloniny, lekko zmrozonej - to latwiej wejdzie; 1. Mozesz jak z krolikiem - owinac plasterkami boczku; 3. Mozesz robic w rekawie - dobrze obsmazona wczesnie i obficie podlaną smakiem; 4. Mozesz faszerowac "wilgotnym" nadzieniem; 5. Mozesz polaczyc wszystkie te sposoby:-) Odpowiedz Link Zgłoś