lunatica Tarta rabarbarowa 16.03.05, 10:20 Preparation time less than 30 mins Email this recipe Cooking time 10 to 30 mins Ingredients frozen puff pastry sheets small ovenproof tart shapes 10 rhubarb stalks raw sugar (to taste) Method 1. Cut pastry to fit the shapes. 2. Blind bake the pastry shapes. 3. Wash the ten rhubarb stalks well and cut into 4cm/1½in pieces. 4. Place the rhubarb in stainless steel saucepan (don t add water) and add raw sugar, enough to suit your taste. Shake the saucepan. 5. Cook the rhubarb with lid on stirring occasionally until the rhubarb is just soft. 6. Place into the tart shells hot or cold, add cream and enjoy. za: www.bbc.co.uk/food/recipes/database/rhubarbtarts_10011.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 16.03.05, 10:22 No jeszcze śniegi nie spłynęły więc trochę poczekać trzeba :)On tak przeważnie przed truskawkami się pojawia. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 16.03.05, 10:38 Kiedyś w telewizji, bodajże na Discovery, trafiłam na program o ogrodnictwie w Wielkiej Brytanii i byłam naprawdę zadziwiona, że u nich rabarbar uprawia sie na całych hektarach pól, robi się "żniwa " rabarbarowe, pakuje sie go w ładne pudełeczka i wysyła do handlu. U nas, szczerze mówiac, rabarbar był i jest traktowany po macoszemu, aby tylko doczekać do truskawek. I rośnie gdzieś najczęściej wstydliwie w rogu ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica No właśnie! 16.03.05, 10:41 A BBC podaje, że u nich już w marcu jest sezon na rabarbar! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Ale oni nie mają takich zim, jak my 16.03.05, 10:59 Poza tym uprawiaja tam rabarbar nawet w jaskiniach,bo bez dostępu światła słonecznego jest o wiele lepszy.Nie ma co porównywać Anglii i Polski,bo raz że zimy łagodniejsze a dwa że konsument zupełnie inny,bardziej wyrobiony i z większym zapotrzebowaniem no i stąd na tamtejszym rynku taka rozmaitość.Chociaż też nie wszędzie jeśli pamietacie posty osób które tam wyjechały i nie mają czego jeść na prowincji algielskiej bo tylko puszki i puszki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 16.03.05, 11:01 niestety przyjdzie jeszcze poczekać :( najpierw ziemia musi roztajeć, później roślina musi urosnąc, słonce świecić...a dopiero na końcu tego procesu otrzymamy przepiękny i smaczny rabarbar! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 16.03.05, 17:28 mam taka ksiazke o ogrodnictwie, gdzie pokazana jest specjlana donica do pedzenia rabarbaru - bardzo waska i wysoka z dosc duzym otworem w dnie stawia sie to oczywiscie dnem do gory pedy przez to wysiagaja sie do swiatla szybcziej i przy okazji troszke sie odbielaja sezon powinien rozpoczac sie jakos w maju.. w Kanadzie mialam mrozony cale rok w poblliskim markecie, produkcji polskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. IP: *.303.krakow.pl 09.05.05, 13:14 Basiu553, a co z przepisem na obiecany, majowy torcik rabarbarowy? :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 17.03.05, 20:16 U nas, w pld. Niemczech jest sezon od polowy maja. Mam rewelacyjny przepis na tort rabarbarowy. Znajomi juz tygodnie wczesniej przypominaja mi, ze mam upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. IP: *.303.krakow.pl 17.03.05, 20:28 A można prosić o przepis na ten rewelacyjny tort? :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
akaala przepis na tort 18.03.05, 05:57 ja bym tez chciala upiec. U mnie sezon na rabarbar juz jest, gdzies od polowy lutego. Upieklam taki zwykly placek ucierany, ale wyszedl dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 19.03.05, 14:58 O rany! Zapomnialam o rabarbarze! Teraz musze wyjsc, ale wieczorem przepis macie jak w banku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. IP: *.303.krakow.pl 21.03.05, 21:28 Basiu553, a co z przepisem na tort rabarbarowy??? :-( Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 wstydze sie 21.03.05, 22:04 ale przepis jest dlugi i na dodatek musze go przetlumaczyc. narazie mam tylko czas na czytanie. pocieszam sie, ze sezon na rabarbar jeszcze sie nie zaczal, nie na darmo möj przepis na torcik wydrukowany jest pod tytulem "majowy torcik". dajcie mi szanse, w najblizszych dniach napisze, bedzie to osobny wontek pt. torcik rabarbarowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: wstydze sie IP: *.303.krakow.pl 22.03.05, 09:25 Czekam cierpliwie! :-) Pozdrawiam i Wesołych Świąt! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 19.03.05, 18:53 No... latem w naszej szerokości geograficznej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Rabarbar groźnym narzędziem, podaje onet.pl 21.03.05, 21:20 Angielka została skazana za zaatakowanie brata trzema okazałymi łodygami rabarbaru. 50-letnia Margaret Porter pokłóciła się z 72-letnim bratem Williamem o sprawy spadkowe i w pewnej chwili cisnęła w niego rabarbarem. William odniósł niewielkie obrażenia, przez jakiś czas widział podwójnie, więc postanowił dochodzić sprawiedliwości w sądzie. Wyrok na siostrę - 40 godzin pracy społecznie użytecznej. Margaret nie okazuje skruchy. "Miał szczęście, że nie dostał którąś z moich dyń" - skomentowała wyrok. Pani Porter zdobyła wiele nagród za szczególnie okazałe dynie, ale i za rabarbar też bywała już nagradzana. Źródło: info.onet.pl/1070171,69,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. 23.03.05, 06:18 Zawsze?... Tak sugerują. www.bbc.co.uk/food/recipes/mostof_forcedrhubarb.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Kiedy sezon na RABARBAR? nt. IP: *.303.krakow.pl 09.05.05, 18:57 Basiu553, a co z przepisem na tort rabarbarowy? Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś