Gość: Jola IP: *.chello.pl 04.09.01, 23:35 Moj dzielny maz kazal przywiezc sobie z Krety marynowane liscie winogron i teraz naiwnie sądzi, że umiem zrobic gołąbki w lisciach winogron. Pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Przepis na Dolmadakia???? IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.01, 10:23 Przepis na dolmadakia: 1 cebula, 3-4 lyzki oliwy,250 g ryzu dlugoziarnistego, 500 ml wywaru z warzyw (z kostki), 1 listek laurowy, 100 g peperoni w zalewie (o lagodnym smaku, sa tez i o ostrym smaku), 1 czerwona papryka, skorka otarta z cytryny, sol, pieprz, tymianek, 1 paczka lisci winogron (ok.200 g), ok 200 ml wody, 4lyzki oleju, 4 lyzki soku z cytryny. Cebule posiekac drobno i podsmazyc na oliwie, dodac ryz, podsmazyc krotko. Dodac wywar z warzyw i listek laurowy. Na wolnym ogniu gotowac ryz, mieszajac od czasu do czasu. Ryz po ugotowaniu powinien byc lekko kleisty ale nie wodnisty. W miedzyczasie pokroic drobno peperoni i papryke (papryke oczywiscie najpierw oczyscic). Dodac do cieplego ryzu. Doprawic skorka cytrynowa, tymiankiem i 1-2 lyzkami oliwy. Wszystko razem ugniesc. Liscie winogron ewentualnie troche osuszyc, ukladac po dwa tak aby powstala powierzchnia bez dziur (paczka ok.200g powinna starczyc na 20 sztuk + kilka lisci do wylozenia garnka i przykrycia w garnku gotowych dolmadakia). Wykladac na liscie po 1-2 lyzki farszu. Najpierw zalozyc boki do srodka, nastepnie zawijac od ogonkow w gore . Garnek wylozyc kilkoma liscmi (ja do wykladania garnka i przykrywania dolmadakia wybieram zawsze te liscie, ktore maja najdziwniejsze ksztalty i przez to nie daja sie porzadnie zawinac), na lisciach ukladac ciasno dolmadakia, przykryc reszta lisci. Zalac dolmadakia woda z olejem i sokiem z cytryny. Gotowac na wolny ogniu ok. 30 minut. Mozna podawac na goraco lub na zimno. Ja podaje z jogurtem przyprawionym sola, pieprzem i odrobina miety. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Przepis na Dolmadakia???? IP: *.chello.pl 07.09.01, 15:26 Wielkie dzieki, ratujesz moj honor (i nic innego), napisze czy smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Przepis na Dolmadakia???? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 11:18 no i co smakowało ?? A ja mam pytanie czy w Polsce mozna kupić te liście? Odpowiedz Link Zgłoś