Dodaj do ulubionych

PŁATKI RÓŻY - Dżem

IP: *.crowley.pl 21.03.05, 09:14
czy ktos kiedys próbował robić taki dżemik w domu? Jeśli tak, to b. prosze o
przepis. Czy to może być każda róża? czy jakas specjalna odmiana? Kupiła w
sklepie i jest pycha, ale z checią zrobiłabym sama w domu.
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem 21.03.05, 09:51
      1. to muszą być płatki róży spożywczej - taka specjalna odmiana, z tym że musi
      rosnąć z dala od ulicy i spalin
      2. z każdego płatka należy obciąć białą końcówkę, bo gorzka
      3. potem starannie uciera się te płatki z cukrem - na pianę.
      Jak widzisz, o wiele łatwiej kupić kolejny słoik konfitur w sklepie.
      • jswm Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem 21.03.05, 09:56
        róża pomarszczona (rosa rugosa)
        na jeden słoik potrzeba worek płatków :)+ trochę soku z cytryny

może być ucierana na zimno tak jak pisał Brunosch
        albo smażona w cukrze
        • jacek1f Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem 21.03.05, 10:14
          Lepiej kupic! To tak jak na Krecie kiedys pomyslalem, ze nie bede "przeplacal"
          za moja ulubiona salatke z jeżowcó.
          Przeciez ich setki w morzu pode mna codziennie....
          Nazbieralem w 3 godziny dwa duze wory i zmeczony nurkowaniem, lekko pokaleczony
          mimo rekawic poszedlem dumny do przyjaciol z tawerny. Bardzo sie smieli i ..I
          sie zaczelo...
          1. ponad 60% do wyrzucenia od razu, bo nie wiedzialem ze trzeba odrozniac po
          kolorze faze w jakiej znajduje sie samies/samica, czy cos takiego?!
          2. obieranie reszty trwalo 3 godziny, a efektem byla malutka miseczka czesci
          jadalnych, ktore stanowia 5% jeżowca!
          Teraz zawsze z wielkim szacunkiem zamawiam te salatke i chetnie "przepłacam".

Wyobrax sobie obcinanie białych koniuszków płatków z dwóch worków!!!!
          • Gość: Kasia Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem IP: *.crowley.pl 21.03.05, 11:22
            dzięki bardzo, przekonaliście mnie w 100%, teraz będę potulnym klientem
    • Gość: tomek Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:57
      pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=852&Itemid=121
      Przeczytaj to prosze.
    • Gość: mirka Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:43
      Nie zniosłabym obcinania tych koncówek płatek po płatku. Moi rodzice tak
      robili, brrr. A jednak znalazlam sposób. Już przy zrywaniu płatków tę
      niepotrzebna część obrywam. Niechlujnie to niechlujnie, trochę tez rozrzutnie,
      ale kilka słoiczkow co roku mam.
      • Gość: KABA65 Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:22
        Oj leniuszki,leniuszki.To wcale nie wymaga znów strasznej pracy a to co
        kupujecie jest doprawione sztucznym aromatem i nawet przy prawdziwej róży nie
        leżało...
        Dla mnie najgorsze jest zdobycie płatków a nie robota z nimi związana.Zreszta
        ułatwiam ją sobie jak mogę.Nie obcinam białych końców a płatki mielę wraz z
        cukrem przez starą,ręczną maszynkę do mięsa.Wymaga to trochę siły ale nie jest
        żmudne jak ucieranie.I rzeczywiście z góry płatków ma się słoiczek ,ale nie
        zjada się samej róży/jest bardzo cierpka mimo cukru/tylko dodaje do innych
        dżemów lub powideł śliwkowych,które nabierają charakterystycznego aromatu i smaku.
        I wierzcie mi w sklepach jest tylko marny erzac tego poematu smaku i zapachu.
        • allexamina Re: PŁATKI RÓŻY - Dżem 21.03.05, 18:44
          Dzieki Wam za ten temat. Co roku dostaje od matki chrzestnej sloik konfitur
          rozanych. Tak sie rozbestwilam, ze co roku bezczelnie dopytuje sie czy juz
          zrobila i czy dostane. Zupelnie zapomnialam jak pracochlonne jest to zajecie.
          Dzieki za przypomnienie. Musze jej koniecznie jeszcze raz podziekowac, a przede
          wszystkim przestac sie domagac.

P.S.: Ciocia robi konfitury w robocie kuchennym z cukrem i kwaskiem cytrynowym
          (mowi, ze z sokiem z cytryny nie wytrzymuja do Wielkanocy). Samo mieszanie trwa
          pare minut. Zbieranie to duze zajecie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka