Dodaj do ulubionych

OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!!

22.03.05, 13:48
WITAM
jestem na diecie i uzywam oliwy z oliwek.Jest to dla mnie koszmar
Nie znosze jej zapachu ani smaku
Uzywalam tez Extra Vergine-ale taka samam w smaku jak pozostałe
Znacie moze jakis gtunek oliwy z oliwek która ma bardziej neutralny(spokojny)
smak
BARDZO PROSZE O POMOC!
Obserwuj wątek
    • marghot Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 13:51
      oliwa z oliwek extra vergine - to jedyna godna polecenia w oliwek. Nie bardzo
      wiem, o jakiej innej oliwie piszesz, może masz na myśli sansę? To się do
      niczego nie nadaje.
      jeśli z oliwek Ci nie odpowiada, spróbuj stosować olej z pestek winogron, ma
      zdecydowanie lżejszy, łagodniejszy smak.
      Choć ja osobiście preferuję extra vergine.
      • jacek1f tak, popatrz tu 22.03.05, 13:54
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21860247
    • Gość: miszam Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.chello.pl 22.03.05, 14:08
      Jest taka oliwa extra vergine light firmy Borges. Ma jasnożółtą etykietę. Jest
      pozbawiona tego charakterystycznego zapachu i smaku (to light tyczy smaku, nie
      kalorii). Mozna używać do wszystkiego.
      • Gość: Go Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.polkomtel.com.pl 22.03.05, 14:10
        Polecam olej/oliwę z pestek winogron. Jest w zasadzie bez smaku, a i zdrowsza
        od tej z oliwek.
        • marghot Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 14:14
          Gość portalu: Go napisał(a):

> Polecam olej/oliwę z pestek winogron. Jest w zasadzie bez smaku, a i zdrowsza
          > od tej z oliwek.

zdrowsza? nie sądzę, aby można było okreśłić jednoznacznie która z dwóch jest
          zdrowsza.
          Co takiego niezdrowego jest wg Ciebie w oliwie z oliwek (extr. verg.)?
          • Gość: antycyponek Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.05, 14:51
            Ja akurat na to pytanie mogę odpowiedzieć - otóż olej z pestek winogron zawiera
            więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa z oliwek, dzięki czemu
            lepiej wpływa na poziom dobrego i złego cholesterolu w organizmie.
            • Gość: antycyponek Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.05, 14:53
              Polecam:

www.gastronomie.pl/produkty/vinaccia/vinaccia.html
              Tu o wyższości oleju z pestek winogron nad innymi tłuszczami :-)
      • kamila1234 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 14:24
        Gość portalu: miszam napisał(a):

> Jest taka oliwa extra vergine light firmy Borges. Ma jasnożółtą etykietę.
        Jest
        > pozbawiona tego charakterystycznego zapachu i smaku (to light tyczy smaku,
        nie
        > kalorii). Mozna używać do wszystkiego.

A gdzie ja mozna kupic w jakis specjalnych sklepach ze zdrowa zywnoscia czy w
        marketach???
        • marghot Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 14:28
          w marketach też dosaniesz tę light
    • Gość: Xena Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.access.telenet.be 22.03.05, 14:24
      Olej rzepakowy ma podobne wlasciwosci jak oliwa z oliwek
    • Gość: gosc Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.cst.tpsa.pl 22.03.05, 15:36
      Do sałatek stosuję oleje nierafinowane: słonecznikowy lub arachidowy (nie lubię
      oliwy z olwiek w sałatkach). Kupuję w sklepach ze zdrową żywnością.
    • baky OT. Może ktoś widział i wie? 22.03.05, 15:39
      Czy jest u nas do kupienia olej palmowy?
      • Gość: antycyponek Re: OT. Może ktoś widział i wie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.05, 15:44
        A to to samo co tłuszcz kokosowy? Jeśli tak, to sprzedają to w kostkach pod
        nazwą Planta. Ponoć niezdrowe jak diabli...
        • baky Ne, ne, ne i jeszcze raz ne! Nie to samo_n/t 22.03.05, 15:50
    • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 18:29
      Goya ma wersje light i jest to oliwa bezsmakowa.
      Pouczajacy watek, ja specyficzny smak oliwy z oliwek uwielbiam, ale warto
      wiedzieć, że nie wszyscy, by np. na siłę nie uszczęśliwiać gości sałatka
      obficie polaną aromatyczna oliwą:)
      • Gość: saskiaplus1 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 22.03.05, 20:09
        Oj tam, najwyżej wybredny gość nie zje. Jakby się tak zastanawiać, kto czego
        nie lubi (ja nie lubię melona, kto by to zgadł patrząc na mnie?), to byśmy
        gości częstowali wodą.
        • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 20:19
          A wiesz, że ja jednak coraz częściej łapie sie na tym, że jednak zwracam na to
          uwagę. Jeśli znam upodobania kulinarne znajomych, którzy maja mnie odwiedzić to
          wiem ze ktos kto uznaje tylko sałatki z majonezem nie doceni takiej bez. Moja
          koleżanka za sałatke grecką uznaje ciapę z dodatkiem ...szynki. Zdarzyło mi sie
          że ktos wyławiał oliwki:) Ja jadam właściwie chyba wszystko co zwykło sie
          podawać pod ta szerokościa geograficzną. Nie przepadam za groszkiem z puszki ,
          ale będąc w gosciach jadam ze smakiem.
          • saskiaplus1 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 20:40
            To chyba jasne, że nie wciska się gościom czegoś, czego nie lubią. Ale tak w
            ogóle to nie popadajmy w paranoję.
            • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 21:39
              saskiaplus1 napisała:

> To chyba jasne, że nie wciska się gościom czegoś, czego nie lubią. Ale tak w
              > ogóle to nie popadajmy w paranoję.

Ale własnie dlatego uznałam wątek za pouczajacy. Juz od wielu osób słyszałam,
              ze nie znosza smaku i zapachu oliwy z oliwek(ja czasem specjalnie wącham z
              butelki:)I w sumie to raczej drobiazg, a nie paranoja, że uzyję oliwy z pestek
              winogron do sałatki kiedy mam mieć takich gości. A juz użycia dla niektórych
              moich gosci takiej mętnej prosto z Włoch z maleńkiej wytwórni nie wyobrażam
              sobie.
              • linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 22:04
                Jasne... Najlepiej podac im taka filtrowana na goraco, kolorowana chlorofilem,
                zrobiona w kilku miejscach, polaczona razem, ladnie zabutelkowana.
                Oliwa swiezo wytloczona musi byc byc metna. Po tym sie poznaje jak byla
                robiona / na zimno a nie czyszczona na goraco /. Wystarczy nie potrzasac
                butelka.
                • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 22:22
                  Po co ten sarkazm. Ja taką uwielbiam, ale po wielu doswiadczeniach wolę nie
                  uszczęśliwiać nikogo na siłę. To, że najlepsza oliwa z oliwek jest mętna wiem
                  i taka przywożę sobie. Ostatnio koleżanka była wzburzona że dzieciom w
                  przedszkolu panie podaja makaron z sosem pomidorowym . Ona stwierdziła, że z
                  samym sosem pomodorowym, by nie zjadła. I co mam jej podac jak przyjdzie
                  aromatyczny sos pomidorowy z makaronem ? Wiem, że jeśli juz to musze dorzucić
                  tam mięcho. Tak samo jest z sałatkami. Niektórzy moi goscie nie tkna takiej
                  która nie jest majonezową ciapą:( Ja takich nie znoszę, ale co mam zerwać
                  znajomości?
                  • linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 09:51
                    A ja mysle, ze jesli kogos zapraszasz, znaczy go lubisz. Jesli tak, dlaczego ne
                    sprobowac przekonac go do rzeczy zdrowych i dobrych? Dyplomatycznie oczywiscie.
                    Ja dla gosci butelki oliwy z sansy na pewno bym nie kupila...
                    • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 15:12
                      linn_linn napisała:

> A ja mysle, ze jesli kogos zapraszasz, znaczy go lubisz. Jesli tak, dlaczego
                      ne
                      >
                      > sprobowac przekonac go do rzeczy zdrowych i dobrych? Dyplomatycznie
                      oczywiscie.
                      >
                      > Ja dla gosci butelki oliwy z sansy na pewno bym nie kupila...

Lubisz przesadzać i wyolbrzymiać. Sansy nie kupuję i nawet dla gosci nie
                      zamierzam kupować. Uzywam czasem dla gosci oleju z pestek winogron, który nie
                      ma smaku( a sama uzywam do smażenia więc w domu jest)
                    • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 15:16
                      linn_linn napisała:

> A ja mysle, ze jesli kogos zapraszasz, znaczy go lubisz. Jesli tak, dlaczego
                      ne
                      >
                      > sprobowac przekonac go do rzeczy zdrowych i dobrych?

Wierz mi , próbowałam. Jednak z niektórymi odpuściłam sobie, no bo powiedz
                      sama .Człowiek sie nabiega za najlepszymi składnikami, orobi sie i przygotuje
                      cos pysznego a tu okazuje sie że dziubia w talerzu i sie krzywia. Nie wszyscy
                      oczywiście . Ale takich znajomych też mam i o takich tu piszę.
                      • linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 16:04
                        Ja wiem tyle:
                        - oliwa z oliwek extravergine jest bardzo zdrowa
                        - trzeba sie do niej przyzwyczaic / sama na poczatku pobytu we Wloszech przez
                        to przechodzilam: kupilam jedna butelke oleju slonecznikowego do salatek,potem
                        wydalo nie sie to przesada i powoli poznalam smak oliwy /
                        • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 16:24
                          linn_linn napisała:

> Ja wiem tyle:
                          > - oliwa z oliwek extravergine jest bardzo zdrowa
                          > - trzeba sie do niej przyzwyczaic / sama na poczatku pobytu we Wloszech przez
                          > to przechodzilam: kupilam jedna butelke oleju slonecznikowego do
                          salatek,potem
                          > wydalo nie sie to przesada i powoli poznalam smak oliwy /

Wiesz, ale to ja nie będę chyba pouczac moich gości . Jeśli widziałabym chęci i
                          pozytywne nastawienie to owszem oswajałabym. Przywiozłam sporo oliwy z Włoch i
                          rozdawałam. Własnie Ci znajomi odmówili i "bo tak nie będą jej używać". A to
                          była świetna okazja do oswojenia, taka butelka w domu.
                          Dziwi mnie to troche, bo to młodzi ludzie. Nie zozumiem takiego uprzedzenia do
                          bardzo, bardzo wielu rzeczy. Każdy ma jakieś nielubiane rzeczy, ale sa tacy
                          którzy chyba tolerują 2-3 znane smaki;) Żeby nie było mam tez znajomych, którzy
                          z entuzjazmem przyjmują moje wytwory kulinarne. Są też tacy, z którymi czasem
                          coś wspólnie pichcimy. I moja mama wychowana na raczej tradycyjnej kuchni
                          zachwyca sie moimi pomysłami. Juz dawno polubiła smak dobrej oliwy . Myślę, ze
                          jest to kwestia otwartości.
    • lakris Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 18:54
      www.filippoberio.com/Products/
    • mysiulek08 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 22.03.05, 20:29
      Jesli gdziekolwiek uda Ci sie kupic oliwe rodem z Chile, kupuj bez
      zastanowienia. Mnie tez nie pasowal smak oliwy, probowalam lat kilka sie
      przekonac, dopiero tutaj z lekkim niedowierzaniem stwierdzilam, ze oliwa z
      oliwek jest po prostu pyszna:)

www.polcom.cl/patagonia
      volvina.blog.onet.pl
      smakosze.blox.pl
    • saskiaplus1 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 23.03.05, 10:26
      A tak swoją drogą wielu moich gości dopiero u mnie przekonało się do spaghetti
      aglio, olio e peperoncino, bo kiedy im wcześniej o tym opowiadałam, to zwykle
      mówili: sama oliwa z czosnkiem? to musi być niedobre! Potem 99% było
      zachwycone, ale ten 1% nie przekonanych nie jest przeze mnie zmuszany do
      jedzenia nienawistnego makaronu;))
    • Gość: nitka Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.05, 19:37
      Spróbuj oliwy z pestek winogron. Też jest zdrowa a moim zdaniem smaczniejsza :)
    • Gość: Sloneczko Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.onlink.net 24.03.05, 02:20
      nie wiem gdzie mieszkasz bo ja w Kanadzie. Wyprobowalam wszystkie mozliwe oliwy
      z oliwek. Wszystkie obrzydliwe w smaku i zapachu. My Polacy nie jestesmy do
      niej przyzwyczajeni. To tylko w opowiadaniach snobek oliwa z oliwek jest wonna.
      Dla mnie kazdy jej rodzaj jest ohydny. Moje kolezanki Polki zamieszkale w
      Kanadzie mowia to samo.
      • mysiulek08 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 24.03.05, 04:47
        Bo jest:) Jak juz w ktoryms z watkow pisalam, tutejsza z doliny Huasco pachnie
        sloncem, trawa, nieokreslonymi ziolami, ma w sobie cieplo ziemi i bryze oceanu.
        Sprobuj:) Tez nie znosilam smaku i zapachu oliwy, teraz jest inaczej, choc nie
        dam sie przekonac do wloskiej, greckiej hiszpanskiej etc.

www.polcom.cl/patagonia
        volvina.blog.onet.pl
        smakosze.blox.pl
      • linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 24.03.05, 11:03
        Dziwne. Znam wielu Polakow, ktore oliwe uwielbiaja. Choc na pewno nie od
        dziecka.
      • Gość: perissa Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.05, 02:15
        Oj, widzę, że my Polacy - niezależnie od miejsca zamieszkania - mamy jedną
        wspólną wadę: lubimy mieć "jedynie słuszną rację"...

Kochane Słoneczko,

mieszkam w Polsce i zdecydowanie do snobów się nie zaliczam. Będąc samotną mamą
        od lat dwudziestu - zmuszona jestem żyć dość skromnie, ale lubię eksperymenty
        kulinarne i od czasu do czasu wprowadzam do menu mojej małej rodziny różne
        nowinki. Nie każda i nie od razu się przyjmuje, ja sama czasem dość długo
        przyzwyczajam się do nowych smaków. Tak było z papryką w latach mojego
        dzieciństwa, którą wkrótce potem pokochałam, tak było z bakłażanem, melonem i
        wieloma innymi wspaniałymi produktami. Całkiem niedawno nauczyłam się jeść
        mango, które - wypróbowane "sto lat temu" - wydawało mi się niejadalne, a dziś
        uważam je za jeden z najsmaczniejszych owoców, jakie znam.
        Osobną grupę produktów stanowią oliwa i oliwki - do nich przywykałam nieco
        dłużej. Dziś tylko z najwyższym trudem wyobrażam sobie moją kuchnię bez oliwy i
        oliwek (za wyjątkiem ciemnych - do nich nie udało mi się przekonać swojego
        podniebienia). Co prawda, do dziś mam trudności z rozpoznaniem "dobrej"
        oliwy; "extra vergine" na etykiecie niczego, niestety, nie gwarantuje. Ostatnio
        w jakimś markecie córka, skuszona ceną, kupiła mi taką właśnie "nieudaną"
        oliwę, z którą teraz nie bardzo wiem, co zrobić (ma "chemiczny" posmak, który
        pod wpływem temperatury jeszcze bardziej się potęguje...).
        Natomiast za naprawdę rewelacyjną uważam oryginalną oliwę grecką i wyobrażam
        sobie, że podobna musi być włoska, czy hiszpańska - wszystkie pełne
        śródziemnomorskiego słońca i ciepła.
        Dlatego, Słoneczko, nie zgadzam się z Tobą w kwestii smaku i zapachu oliwy, jak
        też i tego, że "my Polacy nie jesteśmy do niej przyzwyczajeni". Uwierz też, że
        snobizm nie ma nic wspólnego ze smakiem i zapachem oliwy - ona po prostu JEST
        naprawdę niezwykle aromatyczna. Nie uważasz, że nie bez powodu szaleje za nią
        pół świata?
        Polecam Ci książki Frances Mayes ("Pod słońcem Toskanii", czy "Bella
        Toskania"). To typowo letnia, lekka, ale niezwyle sympatyczna lektura.
        Autorka książek kupiła wraz z mężem letni dom w Toskanii, w którym ona, jej
        rodzina, liczni krewni i przyjaciele, spędzają czas wakacji i nie tylko. Obie
        książki są m.in. zapisem poznawanych przez nich włoskich zwyczajów, także
        kulinarnych. Czy wiesz, jak pięknie i niemal poetycznie pisze właśnie na temat
        oliwy i oliwek oraz zwyczajów związanych z jej tłoczeniem? - Polecam Ci tę
        lekturę. Może wówczas przełamiesz swoją niechęć do oliwy?
        Życzę Ci tego serdecznie - jest tego warta!
        Pozdrawiam ciepło i wiosennie
      • ampolion Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.03.05, 04:20
        Oj, Słoneczko! Czy naprawdę wszystkie je wypróbowałaś, żadnej nie
        przepuściłaś?... A może jedną z tych?

www.gmushrooms.com/Posters/OliveOils.jpg
      • Gość: berserker Re: Sloneczko bez smaku IP: *.pineca.unipd.it / *.pineca.unipd.it 25.03.05, 17:00
        To co piszesz, jest kompletnie pozbawione sensu. To, ze nie smakuje Tobie lub
        Twoim znajomym, nie ma nic wspolnego z narodowoscia. Znam wielu Polakow, nie
        przepadajacych za polska kuchnia, i co ty na to? A zamiast nazwiesz kogos
        snobem, to wyobraz sobie, ze ja naprawde lubie zapach oliwy i jej smak.
        I jeszcze jedno-powiedziec, ze oliwa z oliwek jest niedobra, to tak jak
        powiedziec, ze herbata jest bee, albo kartofle, albo juz nie wiem co. Ona ma po
        prostu zdecydowany smak. Jesli wolisz prostsze, to polecam kuchnie angielska
        lub cos ze Skandynawii- zero smaku.
      • coralin Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!!/Sloneczko 25.03.05, 17:22
        Nie , no bez przesady. "Bronię" w tym watku tych, którym nie smakuje oliwa z
        oliwek, ale takie generalizowanie jest nie na miejscu. Mnie oliwa z oliwek
        posmakowała od razu. Taka miłość od pierwszego powąchania/posmakowania. Miałam
        taką fazę na początku , że wąchałam z butelki i jak zabrakło sałaty to biegłam
        do sklepu o 21. I nie musiałam robić vinegreta. Wystarczyła sałata i ten boski
        (dla mnie), wyrazisty smak oliwy z oliwek. Moja mama na początku też nie
        przepadała za smakiem oliwy, a teraz go uwielbia.
        Mnie tęskno juz do pełni lata i sałatek z oliwą-caprese, grecka, taboule,
        zielona sałata.
        Wiesz niektórzy twierdzą, że nie mozna lubić wina czerwongo wytrawnego . A ja
        tylko takie piję.
    • betterbook Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.03.05, 02:00
      tylko oliwa z oliwek!ale musi byc w najlepszym gatunku i swieza(spr.date)
      1.na oliwe wygniesc odrobine czosnku(lub duzo)
      2.koniecznie najzdrowszy ocet jablkowy +troszke soli
      3.skladniki dobrze wymieszac az powstanie gesty sos
      4.polac salate( salata,pomidory,papryka,lubinne) i koniecznie posypac listkami
      bazyli
      5.podawac tylko z bagietka i jezeli na diecie to koniecznie k.wina
      6.mozna wymuskac talerz buleczka bo sos jest pyszny
      7.kocham Polakow bo sa otwarci na nowosci i uwielbiaja eksperymentowac!
      • Gość: perissa Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.05, 02:38
        Dodam od siebie punkt 8: sałatka nicejska (dowolna jej odmiana, chociaż ja
        preferuję jedną, taką "moją ukochaną") z sosem vinegret na bazie dobrej,
        pysznej, aromatycznej oliwy.
        I jeszcze 9: włoska mozzarella, pomidory, sól, pieprz + koniecznie przepyszna
        oliwa i listeczki świeżej, wonnej bazylii.
        No, co tam, dla równego rachunku niech będzie jeszcze punkt 10: sałatka grecka
        z fetą, którą pewnie każdy zna. Czy można ją sobie w ogóle wyobrazić bez
        pachnącej, cudownej, leciuteńko zielonkawej oliwy (najlepiej prosto z Grecji)?

Ah, rozmarzyłam się... Kiedy wreszcie będzie lato, pomidory i oliwki
        dojrzewające w upalnym słońcu i te wszystkie cudowne sałatki przetykane smakiem
        i zapachem oliwy, słońca, błękitu nieba i turkusu morza?...
    • janek53 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.03.05, 05:47
      Po tylu wypowiedziach nie zawsze zgodnych z prawda chociaz zgodnych z
      wrazeniami organoleptycznymi poczulem sie zmuszony do zabrania glosu w sprawie
      oleju z oliwek. Nie jestem w tym temacie autorytetem ale mam prawie 20 lat
      doswiadczen "olejowych" zarowno jesli chodzi o typy i gatunki oleju, jego
      pochodzenia, smakow i wlasciwosci a takze jego uzyciu w kuchni.

Nie jest to miejsce na pisanie ksiazki ale podam w skrocie to co wydaje sie
      najwazniejsze. Bazuje tutaj na doswiadczeniu z olejem z oliwek hiszpanskich
      zwanym VIRGEN (dziewiczy). Jest to produkt calkowicie naturalny, bez dodatkow i
      substancji konserwujacych i BEZ PROCESU REFINACJI.

Wlasciwosci:

- olej z oliwek VIRGEN (dziewiczy) jest idealny do smazenia w wysokich
      temperaturach z mozliwoscia wielokrotnego uzycia;
      - redukuje poziom cholesterolu;
      - obniza poziom niebezpieczenstwa zawalu;
      - obniza ryzyko zatorow aortowych;
      - obniza kwasnosc zoladkowa;
      - pomaga w kuracji wrzodow zoladka;
      - jest olejem najlepiej wchlanianym przez organizm;
      - reguluje prace jelit;
      - mineralizuje kosci;
      - zapobiega starzeniu sie organow a szczegolnie funkcji mozgowych.
      Typy oleju z oliwek:

Generalnie, nazwa OLEJ Z OLIWEK odnosi sie wylacznie do oleju z OLIWEK a nie
      mieszanek z tym olejem ktory nie pochodzi z oliwek. Nie mozna stosowac tez tej
      nazwy do oleju zwanego ORUJO wyrabianego (produkowanego) z oliwek.

TYP_1: Olej z oliwek Virgen (dziewiczy):

- jest to olej otrzymany wylacznie z obrobki mechanicznej na bazie tloczenia
      lub wirowania bez obrobki termicznej atora to zmienia wlasciwosci
      organoleptyczne i chemiczne oleju. Jest to produkt naturalny (sok z oliwek)
      otrzymany na bazie oliwek i nastepujacych operacjach: mycie, odcedzanie,
      wirowanie i filtracja. W ten sposob, olej zachowuje smak, zapach, witaminy i
      skladniki mineralne a takze swoj oryginalny kolor.

Podgatunki oleju Virgen:

- Extra - o wylacznym smaku i kwasowosci nie wyzszej niz 1º. W tej grupie
      wyroznia sie oleje JEDNOWARIANTOWE …tzn. Realizowane wylacznie na bazie jednego
      typu oliwek .. zwykle z bardzo "pewnych" drzew oliwkowych (moga zmieniac si eco
      roku), COUPAGES … realizowane z kilku typow oliwek w celu otrzymania (i
      utrzymania) zawsze tego samego smaku i zapachu (podobnie jak czerwone wina),
      DENOMINACJI POCHODZENIA .. utworzone na bazie oliwek okreslonego pochodzenia
      jesli chodzi o strefe geograficzna. Zwykle umieszcza sien a etykiecie napis
      D.O.P. (denominación de origen protegida). W przypadku Hiszpanii ni ejes
      wszystko jedno czy olej pochodzi z okolic Jaén czy Pamplony.

- Fino (wytrawny) - jak wyzej ale juz o kwasowosci do 2º.
      - Corriente (biezacy) - jak wyzej ale juz o kwasowosci do 3,3º.
      - Lampante (czysty) - o smaku lekko odbiegajacym od Virgen (z defektem
      smakowym) i kwasowosci powyzej 3,3º.

TYP_2: Olej z oliwek REFINOWANY.

Otrzymany poprzez refinacje oleju Virgen (najczesciej typu Lapante) o
      kwasowosci nie wiekszej niz 0,5º.

TYP_3: Olej z oliwek (po prostu).

Mieszanka olejow Virgen (nie Lampante) i oleju refinowanego z kwasowoscia
      ponizej 1,5º. Ten typ oleju jest najbardziej popularny w Hiszpanii do …
      gotowania (tez kwestia ceny).

TYP_4: Olej ORUJO (czyt. Orucho).

Najgorszy olej z oliwek mieszany z olejami innego pochodzenia niz oliwka.

TYP_5: Olej z oliwek ORUJO rafinowany.

Jak wyzej tyle, ze rafinowany I kwasowoscia ponizej 0,5º.

TYP_6: Olej ORUJO oliwkowy.

Mieszanka oleju ORUJO z olejami Virgen innym niz Lampante I kwasowoscia ponizej
      1,5º.

Olej typu ORUJO otrzymuje sie na zasadzie tloczenia lub odwirowania resztek
      oliwek i pestek ktore pozostaja po pierwszym tloczeniu. Zeby przyspieszyc
      process, dodaje sie pewne rozpuszczalniki ktore nastepnie wyparowuje sie
      poprzez process termiczny. Tenze process moze spowodowac wydzielanie sie
      toksyny zwanej benzopyrenem. Bywaja czeste masowe zatrucia przy spozywaniu tego
      typu oleju bez kontroli labratoryjnej (dzikie wytwornie). Jest to najtanszy
      olej z "oliwek"

Generalnie: olej z oliwek Virgen sie OTRZYMUJE podczas gdy typu Orujo sie
      PRODUKUJE.

Teraz o jakosci oleju z oliwek:

Olej do prob posiada temperatura 28 stopni. Ta temperatura uwalnia dobrze
      wszystkie wszystkie skladniki lotne na bazie ktorych ocenia sie aromat i smak.

Analiza wzrokowa:
      - pozytywy: czystosc i jasnosc (nie chodzi o kolor)
      - negatywy: zawiesiny, metnosc, bardzo ciemny
      Jesli chodzi o kolor, nie ma on istotnego znaczenia na jakosc oleju stad proby
      realizuje sie w kieliszkach zoltych lub niebieskich.

Analiza wechowa:
      - pozytywy: zapach owocow (jablko), dojrzalej oliwki, figi, zielonej trawy,
      - negatywy: kwasny lub kwaskowaty, winny, zapach starociami, zgnily,
      mataliczny, wilgotny.

Analiza smakowa:
      - pozytywy: smak owocowy, czysty, swiezy, goryczka (przyjemna), slodkosc,
      roslinny.
      - negatywy: intensywny gorzki, zbyt pikantny (specjalnie w Gardel), kwasny,
      winny, metaliczny, smak suchych lisci, drewno, wilgotny, zgnily.

Analiza dotykowa (podniebienie i usta):
      - pozytywy: ciekly, lagodny.
      - negatywy: wodnisty, ciezki.

Harmonia (miedzy zapachem i smakiem):
      - pozytywy: nie odroznia sie przewagi ani smaku ani zapachu - najlepszy
      - negatywy: zbyt wonny lub o przewadze smaku

Oczywiscie nie jest to wszystko ale koncze majac tylko jedno pytanie: JAKI TYP
      OLEJU SPOZYWALY OSOBY Z TEGO FORUM KTORYM OLEJ Z OLIWEK .... NIE SMAKOWAL?

Saludos
      • ampolion Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.03.05, 06:24
        No właśnie, Oliwa, a nie "olej" z oliwek. Z oliwek jest tylko oliwa. Tak czy
        nie?
        • linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.03.05, 11:22
          Akurat po wlosku oliwa to "olio", a "oliva" / rzadzeij "uliva" to oliwka.
          Wystarczy respektowac jezyk, w ktorym sie mowi. Inaczej, olej z oliwek to
          wlasnie oliwa.
          Rozumiem, ze "orujo" odpowiada wloskiej "sansa". Nie kupowac!!!
          Trudno miec zufanie co do "extravergine", co dopiero innych gatunkow. Kilka dni
          temu we Wloszech zarekwirowano ogromne ilosci "oliwy" udajacej extravergine:
          niski % extravergine, reszta oleje z zieren roznego rodzaju, chlorofil itp.
          Nalepki falszyewe lub nieistniejacych firm, a wszystko mialo byc skierowane na
          rynki polnocnych Wloch i niemiec.

• janek53 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!!_CD 25.03.05, 17:07

Linn_linn … rzeczywiscie wloski SANSA to odpowiednik ORUJO w Hiszpanii
      oczywiscie w roznych formach mieszanek tak jak wspomnialem w poprzednim poscie.
      Orujo jako taki, praktycznie nie nadaje sie do spozycia niosac tez ryzyko
      toksyn w przypadku braku kontroli.

W Hiszpanii znany jest przypadek z wiosny 1981 roku kiedy to doszlo de zatrucia
      ponad 60.000 osob (700 zmarlo) spowodowanego spozyciem oleju wyrobionego z
      rzepaku (hiszp. Colza, lat. Brassica napus) o bardzo niskiej jakosci, pelnym
      toksyn ale .. bardzo tanim.

Jesli chodzi o pochodzenie oleju (szczegolnie z oliwek) nalezy kupowac olej
      znanej marki i, co ciekawe, najlepiej w butelce szklanej, z minimalna i skromna
      etykieta. Jesli chodzi o walory smakowe, nalezy (niestety) probowac. Kazdy ma
      swoj gust. W przypadku osob ktore niezbyt znosza wartosci organoleptyczne tego
      typu oleju, polecam zaczac od olejow jasnych (z odcieniem zielonkawym czy
      brazowym) o kwasowosci ponizej 1º (najlepiej 0,4º). Uwaga, nic nie jest za
      darmo … oleje "pewne" i o dobrej jakosci maja duzo wyzsza cene. Podam, ze w
      Hiszpanii (nie znam cen w Polsce), olej Virgen z oliwek (butelka 0,75l) moze
      kosztowac od 2,50Euro do 7Euro. Jest generalnie drogi i stad alternatywy olei
      kombinowanych i duzo tanszych (1-2 Euro butelka).

Inna sprawa to sposob konsumpcji tego typu olejow (z oliwek). Dla osob ktore
      musza z jakichs powodow spozywac ten olej polecam stary I niezawodny sposob
      andaluzyjski:

Pokroic chleb w kromki o grubosci 1,5 cm. Tostowac obustronnie ale bardzo slabo
      (lekko zlotawy kolor) tak, zeby wewnatrz kromka byla miekka. Obrac zabek
      czosnku, przekroic w poprzek I .. "naznaczyc" czascia przecieta DWIE linie na
      jednej stronie tosty (nie wiecej). Nastepnie nalezy nasaczyc ta strone jedna
      lub dwiema (wg. gustu) lyzkami stolowymi oleju Virgen rozlewajac go
      rownomiernie na toscie. Zaczekac chwile, az olej wsiaknie. Nastepnie, rozkroic
      poprzecznie bardzo dojrzaly pimidor i natrzec nim obficie toste tam gdzie jest
      olej. Posypac lekko sola (pomidor), odczekac 1-2 minuty I … WCINAC "ruszajac
      uszami" .. popijajac herbata czy kawa. Jesli ktos chce, moze polozyc listek
      szynki. Jest to typowe sniadanie andaluzyjskie ktore je sie od stuleci. Zdrowe,
      naturalne I olej nie "przeszkadz" nadajac jednoczesnie smaku, zapachu I walorow
      odzywczych. Dlatego tez, niech nikogo nie zdziwi widok osoby ktora na lotnisku
      w Sevilli o 7 nad ranem je tego typu sniadanie.

Dla osob ktore walcza z cholesterolem w sposob naturalny, poleca sie 1 lyzke
      stolowa oleju Virgen rano na czczo (widoczne rezultaty juz po paru dniach).
      Jesli ktos jednak nie jest przyzwyczajony lub po prostu mu to nie smakuje,
      istnieja kapsulki z olejem Virgen ktore mozna kupic w aptekach.

Duzo by o tym I tamtym … niezaleznie od wszystkiego .. polecam.

• linn_linn Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!!_CD 25.03.05, 21:44
        We Wloszech trzeba sie trzymac firm lokalnych i malych; jesli znanych to w
        okolicy.
        Co do opisanego sposobu, jest on bardzo popularny takze we Wloszech.
        Przynajmniej na poludniu. Na poczatku pobytu dziwil mnie fakt, ze wiekszosc
        pomidora zostawala niewykorzystana. Wystarcza tylko lekkie wycisniecie go na
        kromke chleba z czosnkiem i oliwa / polaczone ze smarowaniem /. Mnie
        przyzwyczajonej do plasterkow pomidora na kromce chleba wydawalo sie to
        marnostrastwem polaczonym z dziwactwem.
    • Gość: Agata Nikoś Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.20, 18:08
      Bardzo delikatna w smaku jest hiszpańska oliwa cazorla picual, obecnie jej używam i już nie zmienię na inną, po prostu jest pyszna, używam jej do sałatek, dipów, smażenia ryb, jest idealna i delikatna, ja mam odmianę picual uniwersalną, polecam naprawdę, możecie ją znaleźć u producenta tutaj Tekst linku pozdrawiam
    • Gość: Marta Denzem Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.20, 18:11
      Polecam odmianę www.oliwacazorla.pl/product/oliwa-hiszpanska-picual-metal-1l/
      • jackk3 Re: OLIWA Z OLIWEK-----!!!!!! 25.04.20, 18:09
        Beznadziejna oliwa jeśli zatrudniają takich cymbałów spamerów. Nie kupować!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka