orku 19.06.02, 13:24 Pilnie poszukuje przepisu na grasice. Mam kilogram świeżej w lodówce. Bede zobowiazana, Orku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: Wegetarianie - nie czytajcie! IP: *.we.client2.attbi.com 19.06.02, 17:27 orku napisał(a): > Pilnie poszukuje przepisu na grasice. Mam kilogram świeżej w lodówce. > > Bede zobowiazana, > > Orku > A co to jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orku Grasica IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 17:35 Podobno pyszne. Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a te ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonujący u człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejsce zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy). Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologicznej (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledziony) i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek limfatycznych i zasiedlają je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Grasica IP: *.we.client2.attbi.com 19.06.02, 21:26 Gość portalu: orku napisał(a): > Podobno pyszne. > > Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a te > ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonujący u > > człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejsce > zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy). > > Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologicznej > (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym > względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledziony) > i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek > limfatycznych i zasiedlają je. > Ja cie krece !!!!! :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orku Grasica czyli sweetbreads IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 09:22 Juz zjedzone - pyszne, delikatne biale mieso - sos na bazie z bialego wina. POdane na toście. Polecam. Po angielsku grasica to sweetbreads - juz sama nazwa jest zachecajaca - na pewno bardziej niz polska. Mozna tez zjesc grasice w hotelu Rejtan w Warszawie. Sprobujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Grasica 20.06.02, 12:11 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Gość portalu: orku napisał(a): > > > Podobno pyszne. > > > > Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a > te > > ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonuj > ący u > > > > człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejs > ce > > zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy). > > > > Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologic > znej > > (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym > > względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledzi > ony) > > i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek > > limfatycznych i zasiedlają je. > > > Ja cie krece !!!!! :-)))))) qurde ! to jest odpowiedź! pozdr :-)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Ris de veau IP: *.chello.pl 20.06.02, 12:36 Szukając konfitury z róży, znalazłam też przepis na mleczko cielęce czyli Ris de veau (chyba lepiej brzmi). Przy okazji piszą tam" "U nas mało znają tę potrawę, w niemeickiej i francuskiej kuchni stanowi ona przysmak i przyrządzana bywa w najrozmaitszy sposób..." Podane są przepisy na ris de veau: 1. smażone (obgotowane w osolonej wodzie, pokrojone w plasterki, panierowane); 2. ugotowane, podane z białym sosem (np. też z pieczrakami), 3. duszone w maderze (najpierw sparzyć, potem pokroić, dusić w maśle, zalać maderą i bulionem, doprawić cytryną i cukrem). PS. Opisujesz grasicę LUDZKĄ, ale to nie o nią chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orku Re: Ris de veau IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 14:39 Dziekie za az trzy przepisy. Opisu cielecej niestety nie znalazlam ale mysle ze "sa podobne". Jadlam cieleca (mam nadzieje), mozna tez jesc jagnieca. Szukajac przepisu trafialam na same stony medyczne z ludzka fizjologia(ew. na strony o prionach i chorobach bydła)co nie sprzyjalo spozyciu stad ten opis. Dlatego wdzieczna jestem za Twoje przepisy ale nie wiem czy i kiedy powtorze. Odpowiedz Link Zgłoś