Dodaj do ulubionych

Wegetarianie - nie czytajcie!

19.06.02, 13:24
Pilnie poszukuje przepisu na grasice. Mam kilogram świeżej w lodówce.

Bede zobowiazana,

Orku

Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: Wegetarianie - nie czytajcie! IP: *.we.client2.attbi.com 19.06.02, 17:27
      orku napisał(a):

> Pilnie poszukuje przepisu na grasice. Mam kilogram świeżej w lodówce.
      >
      > Bede zobowiazana,
      >
      > Orku
      > A co to jest ???

• Gość: orku Grasica IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 17:35
        Podobno pyszne.

Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a te
        ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonujący u
        człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejsce
        zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy).

Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologicznej
        (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym
        względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledziony)
        i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek
        limfatycznych i zasiedlają je.

• Gość: kluba1 Re: Grasica IP: *.we.client2.attbi.com 19.06.02, 21:26
          Gość portalu: orku napisał(a):

> Podobno pyszne.
          >
          > Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a te
          > ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonujący u
          >
          > człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejsce
          > zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy).
          >
          > Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologicznej
          > (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym
          > względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledziony)
          > i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek
          > limfatycznych i zasiedlają je.
          >
          Ja cie krece !!!!! :-))))))
          • Gość: Orku Grasica czyli sweetbreads IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 09:22
            Juz zjedzone - pyszne, delikatne biale mieso - sos na bazie z bialego wina.
            POdane na toście. Polecam. Po angielsku grasica to sweetbreads - juz sama
            nazwa jest zachecajaca - na pewno bardziej niz polska. Mozna tez zjesc grasice
            w hotelu Rejtan w Warszawie. Sprobujesz?
          • quba Re: Grasica 20.06.02, 12:11
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Gość portalu: orku napisał(a):
            >
            > > Podobno pyszne.
            > >
            > > Grasica, narząd limfatyczny (układ limfatyczny), zbudowany z dwu płatów, a
            > te
            > > ze zrazików widocznych pod mikroskopem, położony w śródpiersiu, funkcjonuj
            > ący u
            > >
            > > człowieka do okresu pokwitania. W tym okresie ulega zanikowi, a jego miejs
            > ce
            > > zajmuje tkanka tłuszczowa (inwolucja grasicy).
            > >
            > > Narządowi temu przypisuje się obecnie kształtowanie swoistości immunologic
            > znej
            > > (odpowiedź immunologiczna) organizmu ludzkiego przez ukierunkowanie w tym
            > > względzie pozostałych narządów limfatycznych (węzłów limfatycznych, śledzi
            > ony)
            > > i produkcję limfocytów T, które następnie wędrują do obwodowych tkanek
            > > limfatycznych i zasiedlają je.
            > >
            > Ja cie krece !!!!! :-))))))

qurde ! to jest odpowiedź!
            pozdr
            :-))))))))))))))))))))))

• Gość: Alka Ris de veau IP: *.chello.pl 20.06.02, 12:36
              Szukając konfitury z róży, znalazłam też przepis na mleczko cielęce czyli Ris
              de veau (chyba lepiej brzmi).
              Przy okazji piszą tam" "U nas mało znają tę potrawę, w niemeickiej i
              francuskiej kuchni stanowi ona przysmak i przyrządzana bywa w najrozmaitszy
              sposób..."
              Podane są przepisy na ris de veau:
              1. smażone (obgotowane w osolonej wodzie, pokrojone w plasterki, panierowane);
              2. ugotowane, podane z białym sosem (np. też z pieczrakami),
              3. duszone w maderze (najpierw sparzyć, potem pokroić, dusić w maśle, zalać
              maderą i bulionem, doprawić cytryną i cukrem).
              PS. Opisujesz grasicę LUDZKĄ, ale to nie o nią chodzi???
              • Gość: orku Re: Ris de veau IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 14:39
                Dziekie za az trzy przepisy.
                Opisu cielecej niestety nie znalazlam ale mysle ze "sa podobne". Jadlam
                cieleca (mam nadzieje), mozna tez jesc jagnieca. Szukajac przepisu trafialam na
                same stony medyczne z ludzka fizjologia(ew. na strony o prionach i chorobach
                bydła)co nie sprzyjalo spozyciu stad ten opis.
                Dlatego wdzieczna jestem za Twoje przepisy ale nie wiem czy i kiedy powtorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka