Dodaj do ulubionych

duza ilosc paryki:))))))))

03.04.05, 13:07
mama uraczyla mnie ostatnio ponad dwoma kilogramami czerwonej papryki. i tak
nie bardzo mam pomysl co z nia zrobic, oprocz nadziewania..............????
Obserwuj wątek
    • Gość: pik Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: 212.175.190.* 03.04.05, 13:18
      Zamarynować, zrobić ajwar, użyć do jajecznicy, do pizzy, zrobić smażoną w
      oliwie z czosnkiem, zjeść na surowo, użyć do surówek, sałatek, zup, szaszłyków,
      ryby, i 1000 innych zastosowań.
    • Gość: karmi Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: 148.235.6.* 03.04.05, 13:20
      W ostateczności zamrozić.
    • malaszaramysz Re: duza ilosc paryki:)))))))) 03.04.05, 14:39
      Opiec w piekarniku, ściągnąć skórkę, pokroić , włożyć do słoika,zalać oliwą z
      czosnkiem i ziołami, wstawić do lodówki. Używać do: gulaszu, sosów do makaronu
      itp...
      • jacek1f tutaj jedno: 03.04.05, 15:22
        z greckiego wątku - śwoetna pieczona!
        ... ale ajwar, marynowana, do sloikow na pozniej...:-)
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
        Re: greckie jedzenie - na jesień
        jacek1f 10.12.2004 08:55 + odpowiedz
        Uniwersalne, do wszystkiego, podaję, bo wczoraj robiłem, z pewnościa znacie,
        ale nie szkodzi:-)
        Papryka zapiekana w oliwie
        3 duze papryki (pieknie wygląda jak różnokolorowe) do piekarnika na 30 minut;
        Potem w torebke i na balkon; jak przestygnie obrac, odgniazdowac i pokroic w
        dlugie waskie paski; W naczyniu do zapiekania ulozyc papryke plaskato, skropic
        solidnie (niebojmy sie tego slowa - polać!) oliwą i do pieca na 180 na 10
        minut. Po wyjęciu skropic hehe :-) octem balsamico (ewentualnie z braku sokiem
        z cytryny) i lekko doprawic do swojego smaku. Już.
        [fanatycy fety moga zafetować okruchami na wierzch]
        Dobre od razu na ciepło, pyszne przez dalsze dni na zimno (nawet lepsze).
        I lampa wina!'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    • Gość: saskiaplus1 Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:14
      No, nie zaszkodzi i klasyczne (choć pewnie nieco spolszczone;) leczo: taka sama
      część pomidorów, papryki i cebuli, dodatki i przyprawy wedle gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka