paproszka 03.04.05, 13:07 mama uraczyla mnie ostatnio ponad dwoma kilogramami czerwonej papryki. i tak nie bardzo mam pomysl co z nia zrobic, oprocz nadziewania..............???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pik Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: 212.175.190.* 03.04.05, 13:18 Zamarynować, zrobić ajwar, użyć do jajecznicy, do pizzy, zrobić smażoną w oliwie z czosnkiem, zjeść na surowo, użyć do surówek, sałatek, zup, szaszłyków, ryby, i 1000 innych zastosowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmi Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: 148.235.6.* 03.04.05, 13:20 W ostateczności zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: duza ilosc paryki:)))))))) 03.04.05, 14:39 Opiec w piekarniku, ściągnąć skórkę, pokroić , włożyć do słoika,zalać oliwą z czosnkiem i ziołami, wstawić do lodówki. Używać do: gulaszu, sosów do makaronu itp... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tutaj jedno: 03.04.05, 15:22 z greckiego wątku - śwoetna pieczona! ... ale ajwar, marynowana, do sloikow na pozniej...:-) '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Re: greckie jedzenie - na jesień jacek1f 10.12.2004 08:55 + odpowiedz Uniwersalne, do wszystkiego, podaję, bo wczoraj robiłem, z pewnościa znacie, ale nie szkodzi:-) Papryka zapiekana w oliwie 3 duze papryki (pieknie wygląda jak różnokolorowe) do piekarnika na 30 minut; Potem w torebke i na balkon; jak przestygnie obrac, odgniazdowac i pokroic w dlugie waskie paski; W naczyniu do zapiekania ulozyc papryke plaskato, skropic solidnie (niebojmy sie tego slowa - polać!) oliwą i do pieca na 180 na 10 minut. Po wyjęciu skropic hehe :-) octem balsamico (ewentualnie z braku sokiem z cytryny) i lekko doprawic do swojego smaku. Już. [fanatycy fety moga zafetować okruchami na wierzch] Dobre od razu na ciepło, pyszne przez dalsze dni na zimno (nawet lepsze). I lampa wina!''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saskiaplus1 Re: duza ilosc paryki:)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:14 No, nie zaszkodzi i klasyczne (choć pewnie nieco spolszczone;) leczo: taka sama część pomidorów, papryki i cebuli, dodatki i przyprawy wedle gustu. Odpowiedz Link Zgłoś