Gość: monmor IP: 82.160.23.* 12.04.05, 19:49 Kupiłam ciasto francuskie i szukam pomysłu - jak je zagospodarować. W zasadzie może być na słodko i na ostro. Podsuńcie proszę jakiś pomysł. Muszę je jakoś przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kikkera Na słodko :) 12.04.05, 20:24 Gdy nie dysponuję czasem, a mam ogromną ochotą na tartę, to robię ją (nic wykwintnego:)) z ciasta francuskiego "kupnego". A robią ją w taki oto sposób: Jabłka (szara reneta) obrane, pokrojone na ćwiartki i nast. na plasterki. Spód tarty nakłuwam, posypuję mielonymi migdałami, brązowym cukrem, odrobiną cynamonu. Nastąpnie układam promieniście jabłka, posypuję odrobiną cukru i cynamonu oraz płatkami migdałów. Wkładam do mocno nagrzanego piekarnika na 30- 40 min i gotowe. Czasami zamiast posypywać jabłka cukrem, smaruję je syropem z czarnego bzu, lub orzechów i nie dodaję cynamonu. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorącą tartę posypuję swieżo mielonym cynamom z cukrem i skórką pomarańczową, lub odrobiną gorzkiej czekolady. Taką samą tartę robię także ze śliwkami i morelami. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Na pewno tu znajdziesz 12.04.05, 20:29 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=ciasto%20francuskie/k Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Tarta z pomidorami 13.04.05, 00:15 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, posolić, odłożyć na sitko, by obciekły (co najmniej godzinkę). Ciasto francuskie (jeżeli mrożone - wcześniej rozmrozić, najlepiej zostawić na noc na dolnej półce lodówki) rozłożyć w formie (może być specjalna do tart, ja używam ceramicznych do zapiekanek), posmarować spód ciasta musztardą (lubię do tego sarepską Kamisa), na to wyłożyć obcieknięte pomidory, popieprzyć, pobazyliować, lub ewentualnie dodać inne lubiane zioła (pyszne też z prowansalskimi), na pomidory połozyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Ciasto powino być tak rozłożone, by dało się zawinąć na farsz pomidorowo- serowy, więc założyć ciasto, zostawiająć jedynie niewielki otwór w środku. Przydaje się do zbierania łyżką wydobywającego się w trakcie pieczenia płynu. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem i do piekarnika, tak ok. 200 stopni i w zależności od wielkości tarty (ja robię z ciasta pół kilogramowego, kilku pomidorów i jednej kulki sera) na ok. 40-45 minut do pieca. Przepis przywiozła teściowa z południa Francji, uwielbia cała rodzinka. Odpowiedz Link Zgłoś
pepcio Re: co z ciasta francuskiego? 13.04.05, 00:51 ja zawijam w ciasto francuskie kiełbaski - frankfurterki lub kabanoski. I do pieca 15-20 minut .pycha Odpowiedz Link Zgłoś