Dodaj do ulubionych

Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni

IP: *.met.pl / 217.153.134.* 13.04.05, 15:46
Pytanie zgoła głupiutkie, znam oczywiście funkcję tej maszynki, którą właśnie dostałam, ale zastanwiam się drogie Panie i Panowie - czy przyda mi się taka kuchenka do czegoś więcej niż rozmrażanie i odgrzewanie obiadków?
Jak wy wykorzystujecie kuchnie mikrofalowe? Czy w jakikolwiek sposód pomaga to przy przygotowaniu normalnego, pełnowartościowego obiadu? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 15:51
      u mnie mikrofalowka sluzy do podgrzewania i rozmrazania potraw
      czasami do gotowania mrozonek, ryzu
      niezbedna wrecz do popcornu, ktory uwielbia moja cora

bywaja takie dni, gdy miejsca na kuchence za malo, a jeszcze cos trzeba zagrzac
      no i mleko podgrzewane rano do kawy w mikrofali nigdy sie nie przypala :)
      • Gość: zaza Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 13.04.05, 15:57
        roseanne- jak robisz popcorn w mikrofali? wychodze z zalozenia ze pewnie masz
        takie gotowe paczuszki popcornu do mikrofalowek? a jakbym chcial zrobic "na
        piechote" w mikrofali kukurydze to jak?
        • roseanne Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 16:21
          w mikrofali tylko paczuszki

w zwyklym garnku - lyzka oleju, kukurydza, by przykryla cale dno garnka,
          szczelnie przykryc i co jakis czas potrzasac. jak uslyszysz ze przestalo
          strzelac natychmiast wylaczyc, bo latwo garnek spalic....

sole na sam koniec
          • Gość: Bilala Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 20:27
            W mikrofalówce bardzo dobrze się robi popkorn nie tylko paczkowany: wkładam
            kukurydzę w dużą miskę szklaną, do tego łyżka oliwy, przykrywam talerzem,
            wstawiam w mikrofalówkę i słucham, jak strzela.
      • ampolion Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 16:45
        Gotuję, griluję, piekę - nawet ciasto. Zależy jednak czy to kuchenka
        taka "podstawowa", głównie do odgrzewania, czy też z nawiewem i elementem
        grilowym.
    • Gość: antycyponek Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.04.05, 15:52
      Ja w mojej jeszcze - oprócz wymienionych przez Ciebie czynnosci - "wyrastam"
      ciasto drożdżowe (program rozmrażanie, parę minut i rośnie jak na drożdżach ;-)
      • Gość: gaga Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.veranet.pl 14.04.05, 21:35
        dzięk za podpowiedż, bo do tej pory kładłam garnak z ciastem drożdżowym na
        poduszce elektrycznej
    • teq3 Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 16:01
      - podgrzewanie jedzonka i picia dla dzidziusia
      - podgrzewanie mleka, bo zimne jest fe
      - podgrzewanie dan obiadowych bezposrednio na talerzu - opcja dla gotujacych
      sporadycznie lub w duzych ilosciach albo dla rodzin jedzacych obiady na raty,
      dodatkowym atutem jest tutaj rowniez podgrzany talerz
      - roztapianie margaryny lub masla do wyrobu ciasta, tylko trzeba przykryc
      naczynie talerzykiem, bo zdarza sie ze tluszcz wybucha
      - rozmrazanie (sporadycznie)
      - gotowanie (glownie warzyw i ryb)
      - suszenie skarpetek :) - znam kogos, kto tak robi
      - roztapianie czekolady (na polewe)
      - roztapianie serka topionego (na sos do lasagne i canelloni)

To chyba wszystko, co robie w mikrofali

• Gość: dewa Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.pronet.lublin.pl 13.04.05, 16:21
      od ładnych kilku dni mam remont w kuchni a to zmusiło mnie do poznania
      wszystkich "walorów" mikrofalówki.Gotuję w niej ziemniaki, makarony,na patelni
      crisp smażę jajka, kiełbaski z cebulką, doprowadzam do stanu chrupiącego
      (niestety nie mojego wyrobu) mrożoną pizzę i frytki, robię zapiekanki na
      bagietce;na grilu piekę mięsiwo.Piekłam też biszkopt, ale to nie to co z
      piekarnika - brakowało mi ronoszącego się po kuchni aromatu pieczonego ciasta.
      • iwu Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 16:31
        Oprócz wszystkich wymienionych wyżej funkcji, kuchenka mikrofalowa służy też do
        tego, by chować w niej przed kotem śniadanie zostawione dziecku, które wstaje
        później niż ja. :-)
        • Gość: Babet Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:07
          No bardzo mnie rozbawił Twój pomysł :-)
          SUPER
        • Gość: Panna Andzia Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.fbx.proxad.net 15.04.05, 08:30
          O, jak to milo, ze nie jestem jedyna osoba, ktora uzywa mikrofalowki do ochrony
          zarcia przed zarlocznym kociskiem. Rano zostawiam w srodku np mieso na kolacje
          do rozmrozenia , a kot weszy caly dzien kolo mikrofali i glosno jeczy z
          frustracji ;)
      • Gość: kim5 Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: 193.110.99.* 13.04.05, 16:33
        Łosoś z ziołami, cytrynką i oliwą. Pycha:-)
        Trzeba przykryć, żeby nie szalał.
      • chiaroscuro Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 13.04.05, 22:16
        a jak gotować choćby makaron w mikrofali? może to głupie pytanie, ale ja uzywam
        mikrofali tylko do podgrzewania i popcornu...
    • Gość: zadumana Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: 213.17.230.* 14.04.05, 08:10
      A tu zaglądałaś?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22413615&v=2&s=0
      • Gość: gaga Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.veranet.pl 14.04.05, 21:44
        ja robię też wszystkie kasze, ryż, ziemniaki, różnego rodzaju zapiekanki, pyszne
        są też potrawy z grila, różne zupy, gulasz wołowy i drobiowy, bitki z różnego
        mięsza, roladki itp.
    • Gość: hannaa Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: 192.160.110.* 14.04.05, 13:00
      Piekę ziemniaki !!

Jak tylko mam przyzwoite ziemniaki, które można "obrabiać" ze skórką
      Całe - koniecznie ze skórką ziemniaki nakłuć w paru miejscach i mikrofalować na
      pełnej mocy.
      1 średni ok 3 min. jak więcej to odpowiednio dłużej.

dla zabieganych, tych co nie lubią zmywać.... super
      hannaa
      • Gość: Justyna Co ze zdrowiem??? IP: 129.33.1.* 14.04.05, 17:09
        Mikrofala "wyjechala" z naszej kuchni po przeczytaniu kilku artykulow
        (w jezyku angileskim jest niestety wiecej publikacji na ten temat)

oto przyklad jednego z nich...

Doświadczenia przeprowadzone na ośmiu ochotnikach, karmionych przez
        tydzień pokarmami z PM, wykazała zmniejszony poziom hemoglobiny i zwiększony
        poziom cholesterolu. Po spożywaniu pokarmów z piecyka mikrofalowego, liczba
        leukocytów wzrasta, co jest często oznaką bardzo niebezpiecznego zatrucia.
        Powoduje to obniżanie się zdolności organizmu do wykorzystania składników
        pokarmowych, takich jak witamina B kompleks, witamina C i witamina E, a
        także związków lipotropowych wszystkich pokarmów.
        Dalsze badania wykazały, że działanie mikrofal powoduje znaczne obniżenie
        wartości odżywczych wszystkich pokarmów. Stanowi to utratę 60-90%
        zasadniczej energii jako składnika większości pokarmów. Działanie mikrofal
        powoduje także przebudowę zachowania katabolicznego glukozy i galaktozydozy
        ("galactoside"), mrożonych owoców, w procesie ich odmrażania. Powoduje to
        przemianę kataboliczną roślinnych akaloidów, gdy surowe, gotowane, lub
        zamrożone jarzyny były poddane, nawet bardzo krótkiemu ich działaniu
        Prowadzi to do zniszczenie wartości odżywczych nukleoproteiny w mięsie.
        Poddawanie działaniu mikrofal mleka lub płatków zbożowych prowadzi do
        przemiany niektórych ich aminokwasów w rakotwórcze.
        Stanie w pobliżu nieosłoniętej części PM, jest szkodliwe dla zdrowia, gdyż
        poddawanie promieniowaniu mikrofal ma negatywny wpływ na biologiczny stan
        całego ludzkiego organizmu. Nie bylo to znane, zanim Rosjanie nie
        przeprowadzili doświadczeń, używając nowoczesnej, zaawansowanej aparatury.
        Pozwoliło to na stwierdzenie, że człowiek nie musi nawet spożywać poddanego
        falom mikrofal pokarmu, lub być poddanym na działanie energii - sama
        obecność pola była wystarczająca, aby spowodować niekorzystne działania
        uboczne.
        Wśród tych osób, które były wystawione na działanie promieniowania,
        załączonego piecyka mikrofalowego, stwierdzono załamanie się ich "pola
        energii życiowej". Stwierdzono także zmiany na błonie komórkowej, dotyczące
        głównie składników układu limfatycznego. Inne odnotowane efekty negatywne,
        to: zmiana przewodnictwa w układzie nerwowym, dotycząca szczególnie mózgu, a
        także przewodnictwa w układzie nerwów obwodowych i w centralnym układzie
        autonomicznym. Zmiany te mogą wywołać zaburzenia świadomości, zmiany fal
        mózgowych (alfa, theta i delta), co w konsekwencji może doprowadzić do
        ograniczenia pamięci, koncentracji, zakłócenia snu i obniżenia funkcji
        intelektualnych.

Jak to wspomniano na wstępie, wszystkie wynalazki, posiadają swoje dodatnie
        i ujemne strony. W przypadku kuchenki mikrofalowej, aspekty negatywne
        przewyższają znacznie aspekty pozytywne. Wobec czego należy być ostrożnym
        nie tylko spożywając posiłki, ale także zwracać uwagę w jaki sposób, posiłki
        te zostały przyrządzone.
        • Gość: gaga Re: Co ze zdrowiem??? IP: *.veranet.pl 14.04.05, 21:49
          nie mogę się z tym do końca zgodzić, bo mikrofalówkę używam już od 11 lat i
          znaszym zdrowiem jest wszystko ok. (robimy na bieżąco badania), gdyby to
          wszystko było prawdą to już moja rodzina powinna nie żyć, tak więc mam duż
          watpliwości
        • marcelina1968 Re: Co ze zdrowiem??? 14.04.05, 21:54
          mieszkałam przez kilka lat w Stanach i znam ludzi, ktorzy przez całe swoje
          życie nie wlączyli tradycyjnej kuchenki gazowej czy elektrycznej i mają się
          dobrze. Jedna moja znajoma to nawet herbatę parzyla w mikrofalówce. Wrzucala
          torebkę herbaty do kubka, wlewala wody z kranu i do kuchenki, zagotowywała toto
          i już boski napoj gotowy. Nie boj się od tego się nie umiera. Ja uzywam
          mikrofalowki od 15 lat.
        • emka_1 ośmiu 14.04.05, 22:09

ochotników prawdę powie.... w wyizolowanych warunkach, nienarażeni na zadne inne
          czynniki:(

sprawna kuchenka jest odpowiednio zabezpieczona, instrukcja użycia informuje co
          można robić, a czego nie. głowy do mikrofalówki nie wkładamy, zwłaszcza, że
          drzwiczki i tak się nie zamkną:(
          jęsli stosujemy się do instrukcji sprzęt posiada certyfikat bezpieczeństwa nic
          nam nie grozi. badania nad wpływem szkodliwości mikrofal na organizmy żywe są
          prowadzone od dawna, także nad wykorzystaniem mikrofal w leczeniu pewnych schorzeń.

• ampolion Re: Co ze zdrowiem??? 15.04.05, 01:17
          Po angielsku wypisuje się najprzeróżniesze różności, najczęsciej w mocno
          szmatłamsowych wydawnictwach.
          • Gość: zadumana Re: Co ze zdrowiem??? IP: 213.17.230.* 15.04.05, 08:05
            Pamiętam również czasy, kiedy jak coś było napisane "po rosyjsku", to dla
            niektórych był powód co najmniej do zastanowienia.
    • Gość: Azazella Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni IP: *.met.pl / 217.153.134.* 15.04.05, 22:46
      DZięki wszystkim. Moja kuchenka nie ma niestety funkcji "crisp", wiec pewnie nie wszystkie proponowane potrawy wyjdą - dobrze ze jest chociaz ten grill. Na probe wrzuciałam do niej pizze - mrozonke. Spodziewalam sie, ze bedzie chrupac (wlaczylam opcje mikrofale i grill), ale wcale nie chrupala. Jak to jest z tym grillem?
      • wydra10 Re: Do czego mikrofalówka przyda mi się w kuchni 18.04.05, 00:13
        Gość portalu: Azazella napisał(a):
        Spodziewalam sie, ze bedzie chrupac (w
        > laczylam opcje mikrofale i grill), ale wcale nie chrupala. Jak to jest z tym
        gr
        > illem?
        Niestety - mrożona chrupie właśnie przy funkcji crisp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka