manite 14.04.05, 18:43 Hej, poszukuję jakiegoś dobrego przepisu na kaczkę faszerowaną jabłkami. Najlepiej sprawdzony. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kikkera Re: kaczka z jabłkami 14.04.05, 19:26 Ja robię tak: kaczkę (dobrze umytą) nadziewam umytymi, przekrojonymi na ćwiartki, oprószonymi solą i majerankiem jabłkami (szara reneta albo boskop). Kaczkę nacieram solą i majerankiem i do nagrzanego piekarnika. Staram się nie dodawać żadnego tłuszczu tylko trochę wody. Podlewam często sosem i piekę w zależności od wielkości kaczki (coś około półtorej godziny). Na mniej więcej 40 min. przed wyjęciem z piekarnika dorzucam pokrojone w na ćwiartki ziemniaki. Podaję z buraczkami na gorąco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLKA Re: kaczka z jabłkami IP: *.rotmanka.jpk.pl 14.04.05, 20:01 ROBIE TAK SAMO.ALE JAKO"PRZYSTAWKE"ROBIE JABLKA Z ZURAWINAMI-PAKUJE ZURAWINKI W JABLYSZKA I NA 30MIN DO PIEKARNIKA.MOWIE WAM-PYSZNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
manite Re: kaczka z jabłkami 15.04.05, 18:45 Dzięki za przepisy. Będę robić kaczkę w niedzielę. Dam znać jak mi wyszlo. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: kaczka z jabłkami IP: *.aster.pl 15.04.05, 20:46 Kaczka ma być świeża czy może być mrożona.Jeśli świeża to gdzie ja kupię w W- wie? Jeśli mrożona to czy mam ją wcześniej rozmrozić? Żurawiny, które pakujesz do jabłek to po prostu konfitura ze słoika czy może mrożone czy też świeże?A może tę kaczuchę upiec w foliowym rękawie? Co by była wilgotna no i odpadłoby podlewanie w trakcie.Ile powinna ważyć rzeczona kaczka aby nie była zbyt łykowata? Dzięki za cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: kaczka z jabłkami 15.04.05, 22:18 1. albo swieza albo mrozona; 2. swieza w w-wie pod hala mirowska i w KarejFurze; 3. mrozona - rozmrozic najpierw; 4. zurawina moze byc zze sloika; 5. nie w foliowym rekawie! akurat kaczka NIE! Jest tlusta, ma sie wytopic ladnie i zrumienic, trzeba podlewac! 6. nie wiem jaka waga - kaczka to kaczka :-( - 1,2-1,5 kg? bo zawsze sa wieksze troche od kurczaków... 7. 220 stopni, 60-70 minut - podlewac czesto i sprawdzac; powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: kaczka z jabłkami IP: *.aster.pl 16.04.05, 17:05 dzięki, bardzo wyczerpująco. Odpowiedz Link Zgłoś