Gość: Pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 07:44 Potrzebuje przepis na sernik na zimno, czy ktoś mógłby mi podać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiekok Re: sernik na zimno 16.04.05, 10:06 Nie robilam, przepisy sa dwa, oba z forum. Niestety nie zanotowalam autora, wiec niech sie autor nie obrazi ze przekazuje dalej :) Sernik na zimno 3 1/2 kg sera twarogowego, 1 szklanka śmietanki kremowej, 15 dag masła lub margaryny, 25 dag cukru pudru, 10 dag czekolady twardej, 25 ml rumu, 3 żółtka gotowane, 10 dag rodzynków, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, olejek pomarańczowy Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi przez sito żółtkami, połączyć ze zmielonym serem, startą czekolada, opłukanymi rodzynkami orzechami, olejkiem, rumem oraz ubitą śmietanką z cukrem Przełożyć do wypłukanej zimną wodą formy, wyrównać powierzchnię i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin. Sernik na zimno 2 Hej Jesli ktos posiada malakser lub cos podobnego i lubi ciasta szybkie i smaczne niech spróbuje zrobić wg tego przepisu: SKŁADNIKI:(na małą tortownicę) 1/2 kg twarogu 2 całe jajka 1 żółtko 1/2 kostki masła 1 szkl cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 1 szkl mleka bakalie (rodzynki,orzechy, migdały) wskazana skórka z cytryny drobno posiekana (wtedy sernik nie jest taki szybki ;)) czekolada twarda galaretka biszkopty Tortownicę wyłożyć biszkoptami, Jaja, cukier,masło rozrobić malakserem .Dorzucić do tego ser i dalej miksowac do uzyskania gładkiej masy (Radzę składniki podzielic na dwie porcje i miksować dwa razy :na raz może się nie zmiescić -przynajmniej mój pojemnik jest za mały).Żelatynę rozpuścić w szklance gorącego mleka. Gdy ostygnie dodać do masy serowej,dorzucic bakalie i czekoladę (czekolada musi byc naprawdę gorzka i twarda bo inna sie rozpusci - lepiej wtedy zrezygnowac z niej o ogóle.Poza tym dodac ją w ostatniej chwili ,gdy reszta już jest dobrze rozmieszana).Masę serową wylać na biszkopty i szybko wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy się zsiądzie, na wierzch wylać galaretkę. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: sernik na zimno 16.04.05, 10:10 Znalazlam jeszcze cos, z tym wiecej roboty jest, bo samemu ser sie robi :) PRzepis tez z forum i tym razem autor jest :) TORCIK SZAMPAŃSKI 6 jajek 1,5l mleka 0,5l smietany 1 masło lub margaryna, albo pół na pół szklanka cukru pudru sok z cytryny kakao galaretka biszkopty owoce Zmiksować całe jajka ze śmietaną. W międzyczasie ugotowac mleko - na gotujące wlać tą smietanę z jajkami, gotować na małym ogniu aż się wydzieli ser, myślę że jakieś 20 minut. Następnie należy przecedzić ten ser, ale przez sitko z małymi dziurkami aby nie powypadał:), wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać po łyżce sera, nastepnie sok z cytryny aby nie było zbyt słodkie. Ja czasem dodaję torszeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczoego w odrobinie wody. Można dodać rodzynki, pokruszone landryny itp. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. W tortownicy ułożyć biszkopty, ja daję najzwyklejszy biszkopt upieczony w domu, na to część kakaowa, na nią część biała, na to owoce (brzoskwinie, truskawki itp), następnie zalewamy galaretką. trzeba je schłodzić kilka godzin w lodówce. Polecam bo jest naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam Autor: magda20044 Mam jeszcze taki przepis, na sernik a wlasciwie jogurtownik: Jogurtowy sernik na zimno Rodzaj przepisu: Ciasta Rodzaj kuchni: Polska Rodzaj przygotowania: Na zimno SKŁADNIKI: paczka biszkoptów, 2 jogurty owocowe (po 150g), 2 galaretki pomarańczowe, 2 galaretki wiśniowe. PRZYGOTOWANIE: Przyrządzić galaretki: wiśniowe wg przepisu na opakowaniu, a pomarańczowe dodając 1/4 mniej wody. Tężejące pomarańczowe galaretki dodać do jogurtów. Wymieszać. W tortownicy ułożyć biszkopty i na nie wylać jogurty wymieszany z galaretką. Jak trochę stężeje, wylać tężejące galaretki wiśniowe. Do jogurtów z galaretkami można dodać owoce np. wiśnie, czy truskawki. Ciasto polecam szczególnie na upalne dni! Co ważne dla dbających o linię- ma na prawdę niewiele kalorii!!! Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda20044 Re: sernik na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 10:15 Hello!! No tak, to mój przepis:). Pomimo tego że ser trzeba zrobić samemu - nie zajmuje to aż tak wiele czasu:)\. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: sernik na zimno 16.04.05, 10:17 Pozdrawiam Magda i mam nadzieje ze nie masz mi za zle ze Twoj przepis przypomnialam :) Odpowiedz Link Zgłoś
magda20044 Re: sernik na zimno 16.04.05, 11:46 No coś Ty, po to jest żeby służył innym:). Pozdrawiam Cię również:) Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Re: sernik na zimno 16.04.05, 12:05 No to podam Ci mój przepis, wypróbowany, tyle że wymaga wysiłku :-). 1. ok. 70 dag sera półtłustego lub tłustego (NIE homo, tylko takiego twarogu) - sprawdzić czy dobry w smaku 2. 2 x zemleć w maszynce 3. porządnie rozetrzeć drewnianą kopyścią w misce. 4. 075 kostki masła pokroić w plastry, poczekać aż zmięknie i utrzeć kopyścią na puch 5. 4 żółtka z cukrem (po uważaniu) utrzeć na kogel-mogel (delikatny i gładki) 6. Do kogla-mogla dodawać utarte masło - po łyżce i cały czas ucierać. 7. Nie narzekać, że bolą ręce 8. Żółtka z masłem stopniowo dodawać do sera, ucierając wytrwale 9. Teraz jest czas na rodzynki wymoczone w koniaczku lub inne bakalie (po uważaniu, moje dziecko pluje rodzynkami, więc wolę je zjeść bez sernika) 10. Rozpuścić paczkę galaretki w niecałej szklance wody (mimo że chcą w pół litrze, potrzebne jest wyższe stężenie żelatyny). Ostudzić mieszając, dodawać po łyżce zimnej, ciekłej galaretki do masy serowej, cały czas mieszając intensywnie. 11. Ubić białka na sztywną pianę. Pamiętać o odrobinie soli. 12. Zmienić kopyść na płaską łopatkę i dodać pianę do sera, bardzo delikatnie mieszając. Im delikatniej to zrobisz, tym sernik będzie delikatniejszy. Chodzi o to, aby piana mieszając się z serem nie straciła struktury. 13. Kwestia spodu - dowolnie. Mogą być biszkopty, herbatniki, upieczony spód półkruchy lub kruchy. Spód warto pokropić stężoną galaretką (zwłaszcza jeśli masz herbatniki lub biszkopty), inni dodają jakiś poncz czy likier. 14 Ostrożnie wyłożyć masę na spód, udekoruj owocami - po uważaniu. Moje ulubione zestawy to: brzoskwinia z puszki + mandarynka świeża, truskawki świeże + kawałki jabłek i ananasa z puszki, plastry banana + kawałki jabłek, jagody+jeżyny+kawałki jabłek. Naprawdę rzecz fantazji. 15. Kolejną galaretkę rozpuść w 1 szklance wody i po ostudzeniu wylej na wierzch. No i w kwestii formalnej: jeśli zdecydujesz się na świeże kiwi lub ananas, kawałki przed wyłożeniem na tort polej wrzątkiem, albo galaretka się nie zestali... Smacznego od E.Day PS. jeśli masz faceta pod ręką (dowolny, byle dość wyrośnięty), możesz scedować na niego ucieranie sera. Naprawdę potrzeba trochę siły, a dłużej rozcierany sernik jest smaczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo551 Re: sernik na zimno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:37 nawet sobie glowy nie zawracaj pracochlonnymi przepisami kup sernik na zimno delecty zrob wg przepisu dodaj troche bzdetow rodzynki brzoskwinie ananasy galaretke lub co lubisz i gotowe wychodzi przepyszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: sernik na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:40 Święte słowa. Nawet nie mam odwagi czytac o takiej dłubaninie. Ja zpomocą forum wykoncypowalam tak : mielony twarog we wiaderku/np. Hanusi z Mlekovity/ zmiksować z 1 masłem /200-250 g/ w miarę prawdziwym /np. President z Siemiatycz/i trochę cukru najlepiej pudru wg smaku. Można jeszcze cukier waniliowy. Podzielic na 2 części, każdą zmiksować z ostudzoną galaretką / na kazdą część biorę 2 galaretki nominalnie na pół litra wody każda, rozpuszczone obie w półlitra wody tzn w połowie ilości z przepisu/. Aha, ja tej galaretki przed zmieszaniem z twarogiem troszeczke/2-3 łyzki/ odbieram, żeby sernik był nie za ścisły, tylko taki kremowy. Odebraną galaretką skrapiam biszkopty na spodzie, żeby sie trzymały. No i czyms trzeba to nadziać, ja daje do jednej z warstw serowych brzoskwinie z puszki. Oczywiście miedzy warstwy serowe i na wierzch galaretka, tym razem z tylko trochę mniejszą iloscią wody. Najtrudniej jest zgrać porę rozpuszczania, mieszania , nalewania, zeby to sie za wcześnie nie pozsiadało. Ale skoro ja daję radę... Aha, masło oczywiście rozpuszczone, galaretkę dodajemy do sera zupelnie zimną, na granicy gestnienia. Mnie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś