Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 11:07 Ampolionie, czy mógłbyś wkleić przepis na Tandorii Chicken? Ten z Galerii.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leguszka tandoori IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.05, 13:02 www.davidsnyder.info/recipes/www31.htm wprawdzie nie Ampolin, ale pędzę z pomocą. Zdążyłam kliknąc na link i miałam w historii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: tandoori IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 13:02 bardzo dziekuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: tandoori IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 13:31 thiessa, nie tylko tandori i dobrze ,ze znikneły Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee przepis tandoori ? 20.04.05, 14:50 a tak na temat tandoori: zrobić marynatę, odstawić w niej kurczaka, a potem piec 55-60 minut w max rozgrzanym piekarniku? coś jeszcze? pod przykryciem? jakieś konkretniejsze wytyczne (na pionowy grill nie mam co liczyć)? mogą być nie pocięte udka kurczka? coriander ground to nasiona kolendry? z góry dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: przepis tandoori ? IP: *.block.alestra.net.mx 20.04.05, 14:57 ja nie przykrywam. wstawiam do piekarnika kurczaka razem z marynata, ktorej jest sporo, wiec mieso jest zabezpieczone przed przedwczesnym wysuszeniem. udka tne na pol, czyli tzw. podudzie osobno i reszta osobno. "ground coriander" - zmielone, sproszkowane ziarna kolendry. Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: przepis tandoori ? 20.04.05, 15:24 thanx.... jak zrobię to wkleję do galerii Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: przepis tandoori ? 29.04.05, 12:27 zrobiłem i wklejam link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23334876 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: przepis tandoori ? IP: *.block.alestra.net.mx 29.04.05, 13:48 wyglada bardzo smakowicie, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandori 21.04.05, 03:56 Po polsku widziałem, ale chwilowo nie mogę do tego dotrzeć. Tymczasowo więc podaję link do przepisu po angielsku. Jeśli nie pasuje, poszukam dalej. www.thokalath.com/cuisine/recipe.php#tandoori Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandori 21.04.05, 03:59 Dodaję jeszcze materiały obrazkoe. Kliknięcie na obrazek otwiera przepis. Głównie angielski. auxoteso.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion tandori - tak! 21.04.05, 04:28 gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6649#1 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandori 21.04.05, 04:32 Nie rozumiem co znaczy "ten z Galerii". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leguszka ten z galerii IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.05, 07:59 czyli z wątku, w którym wykryłeś plagiat zdjęcia. Gdzie niejaka Lolla zamieściła nieswoje zdjęcie z przepisem, a Ty O Nasz Niezastąpiony :) to wytropiłeś. Wątek został usunięty oczywiście. Podobnie jak bodajże dwa inne tej samej autorki/autora gdzie została zastosowana ta sama technika. Istnieje nawet specjalny wątek dziękczynny na FK skierowny specjalnie do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Przepis: IP: *.chello.pl 21.04.05, 17:28 Bo pichciarz moze i tropic potrafi ale nie wszystko jest w jezyku angielskim i z obrazkami wiec przepisu nie znajdzie a jak znajdzie to nie zrozumie... Wiec juz niech sie odprezy a przepis wypróbuj bo jest rewelacyjny... Kurczak, skrzydelka, nozki itp. 60 ml soku z cytryny Kurczaka natrzec sokiem z cytryny i pod przykryciem wstawic do lodowki na 30min. Marynata: 1/2 Posiekanej malej cebulki 4 zabki czosnku 1 łyzka startego swiezego korzenia imbiru 3 Lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka kminku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki odrobina cayenne albo chilli 250ml jogurtu I czerwony barwnik spozywczy ktory mozna sobie darowac tak naprawde. (ja dodaje jeszcze troche oliwki ale mozna niedodawać) Wszystko razem w malakserze, mikserze rozetrzec na papke. Zalac kurczaka. odstawic na cala noc(lub minimum 4 godziny)przykryte do lodowki. Piec albo grillowac oczywiscie bez marynaty... (Marynate) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Do Lolli IP: *.block.alestra.net.mx 22.04.05, 00:19 To nie ty przypadkiem jestes ta Lolla, ktora publikuje cudze zdjecia potraw jako swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Lolla, IP: *.acn.waw.pl 22.04.05, 09:54 pokory trochę..\ namąciłas w Galerii i teraz tu zaczynasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Nie ja jestem ta Lolla ktora publikuje... IP: *.chello.pl 22.04.05, 13:03 Cudze zdjecia i wcale nie twierdzi ze to sa jej zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nie ja jestem ta Lolla ktora publikuje... 22.04.05, 13:06 i która zgrabnie odwraca kota ogonem trzeba było wyraxnie napisac skad wziełas te zdjecia to nie byłoby problemu.. a nie zarzucac jeszcze innym ,ze nie swoje wkeljają.. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Tandori 22.04.05, 13:20 Moze naiwne pytanie ale czy kurczak Tandori to nie jest po prostu kurczak ze specjalnego Tandori pieca? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tandori 23.04.05, 00:53 Tak, z pieca tandoor, ale to też nazwa przyprawy i można to robić nawet na patelni. Tak mówią Hindusi. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tandoori (tanduri) 23.04.05, 05:54 Mieszanka korzenna tandoori: www.thespicebarn.com/recipes.asp?ID=20 Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 04:38 Kurczak tandoori, wedlug takiego czy innego nieco przepisu jest rewelacyjny z grila. Ja czesto do tego siekam grubo cukinie, kalafiory, papryki i co tam sie nawinie, mieszam oliwe z czosnkiem i tandoori masala i tez griluje. Jest rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.echostar.pl 23.04.05, 14:54 Co to jest garam masala? Czy to można u nas kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.chello.pl 23.04.05, 15:10 Ostatnio znalazlam stone na ktorej sprzedaja rozne przyprawy ale niestety nie wiem czy sa one dobre. www.decare.com.pl/index.pl? page=produkty&act=showone&id=151 A pozatym to w Polsce raczej jeszcze jest kiepski wybor przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 15:37 Garam masala to korzenie. To co Decare proponuje to raczej chatney (owoce, jarzyny...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Mylisz sie. IP: *.chello.pl 23.04.05, 15:59 www.decare.com.pl/index.pl?page=produkty&act=show&id=6 PA BAF077 5011308 001953 Pasta Garam Masala słoiki 283 g www.decare.com.pl/index.pl?page=produkty&act=showone&id=151 Pasta Garam Masala Producent: PATAK'S (Anglia) Kod: PA BAF077 Kod kreskowy: 5011308 001953 Opakowanie: słoiki 283 g Cena: 24.11 PLN Opis: Koncentrat mieszanek egzotycznych owoców, warzyw, ziół i przypraw. Doskonała do mięs, ryb, warzyw , ryżu, sosów majonezowych i jogurtowych. Pasta pikantna. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 15:33 Kupić można. Wpisz w Googla lub coś podobanego Przyprawa garam masala (przyprawa bo inaczej wyjdzie ci głównie po angielsku). Widziałem coś w Łodzi. Ale lepiej zrobić. Jest dobry przepis w w podanym wyżej moim linku. A tu po polsku: puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2715 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 15:40 I jeszcze jeden przepis na masalę: www.gotowanie.wkl.pl/przepis8734.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 16:04 I po angielsku prawdziwa masala: www.ochef.com/r75.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.chello.pl 23.04.05, 16:32 Prawdziwa masala? A wiesz co znaczy masala? Masala to znaczy doslownie "mix przypraw". Moze byc: Tandoori masala, Garam masala, Tikkam masala i jeszcze kilka innych standardowych miksow. I dlatego przepisy sie miedzy soba jak kazdy zauwazyl znacznie roznia. Ja wprubowalam kilka i akurat ten ktory podalam jest najlepszy i jesli ktos nie ma czasu na eksperymenty to najlepiej zrobi jesli wlasnie ten wybierze na poczatek. A ty ktore z podawanych przez siebie przepisow wyprobowales? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do Ampoliona - tandoori 23.04.05, 17:08 Nie popisuj się odkrywając dobrze znane prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Slucham? Nie rozumiem... IP: *.chello.pl 23.04.05, 17:10 Czy moglbys/moglabys mi wyjasnic swoja odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.block.alestra.net.mx 23.04.05, 21:32 Przepraszam, ze sie wtrace, ale raczej Ampolion ma racje. Garam masala to mieszanka przypraw w postaci pasty. Nie chcialo mi sie dalej szukac, tu jest definicja: en.wikipedia.org/wiki/Garam_masala. To, ze sobie jakas firma nazwala cos garam masala i wetknela do sloika co chciala, to nie znaczy, ze jest wyrocznia w tej sprawie. Ichnie tandoori masala i tikka masala to pewnie gotowe mieszanki do przygotowania potraw o tych nazwach, co rowniez nie gwarantuje, ze tworczo ich nie udoskonalili ;-). Podany przez ciebie gdzies tam wyzej przepis na kurczaka tandoori tez jest swobodna "interpretacja" przepisu na te potrawe (albo bardzo uproszczona wersja), poniewaz w skladzie marynaty powinna znalezc sie garam masala, a nie czerwony barwnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.block.alestra.net.mx 23.04.05, 21:38 wlasnie mi tu sila fachowa podpowiedziala, ze mieszanka nie musi byc wcale w postaci pasty, prostuje wiec ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.chello.pl 23.04.05, 21:57 Ta "jakas tam firma" to akuratnie lepsza z lepszych... A opis jest "polski", tak sam jak tlumaczenia filmow, ale polecam oryginalna stronke firmy Patak's tam jest pozadny opis. www.pataks.co.uk/ www.pataks.co.uk/productindex.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.block.alestra.net.mx 23.04.05, 23:18 > Ta "jakas tam firma" to akuratnie lepsza z lepszych... tak, w Polsce lepsza z lepszych, bo nie ma tam specjalnej konkurencji ;-). tak sie sklada, ze mieszkam w Londynie i wyroby firmy Patak's znam i kupuje. Ich produkty dominuja na polkach z produktami do potraw indyjskich w wiekszosci "superstores", bo w oryginalnych sklepikach hinduskich juz niekoniecznie ;-). Ale jak juz przywolalas te strone Patak's, to zobacz sklad produkowanej przez nich pasty Tandoori Paste. Same przyprawy, brak warzyw i owocow. Z tejze strony jest link do przepisu na kurczaka tandoori z chlebkiem chapatti. Jak nietrudno wyczytac pasta "gotowiec" jest mieszana tylko z jogurtem i rowniez zadnych warzyw i owocow ;-) pozdrawiam nesca Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: do Ampoliona - tandoori 24.04.05, 00:06 Oj znowu sie zaczyna. A indyjskie gospodynie wcale nie kupuja jakis gotowcow "najlepszych z najlepszych" tylko same sporzadzaja w domu masale i z reguly ma postac sypka, a jezeli wymaga tego przepis miesza sie ja z woda i powstaje pasta. Co sie zas tyczy czarwonego barwnika ja mam podane w 2 zrodlach, ze sie dodaje i nie zamiast garam masali tylko oprocz. A tu watek dotyczacy garam masali: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17260387&a=17373898 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: do Ampoliona - tandoori IP: *.chello.pl 24.04.05, 00:09 Dyskusja toczyla sie w innym temacie.. Zreszta proponuje przeczytac jej przebieg by byc na bierzaco i moc dodawac budujace odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: do Ampoliona - tandoori 24.04.05, 17:49 Jakie to jest przykre, jak ktos sie wymadrza nie majac zielonego pojecia o czym mowi i traktuje polskie tlumaczenie etykietni Pataka za wyrocznie. Ampolionie! Chyle czola! Jestes niezwykle cierpliwym czlowiekiem:)))) Odpowiedz Link Zgłoś