poughkeepsie 22.04.05, 09:43 naczytałam się przepisów i kompletnie zgłupiałam :) W każdym inne składniki, różny sposób przygotowania, różne czasy trzymania w zamrażalniku :( Jednym słowem-poratujcie czymś sprawdzonym :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poughkeepsie ja bardzo proszę mnie nie ignorować! :( 22.04.05, 11:00 chcę ten sorbet zrobić jutro na małe przyjęcie, więc bardzo proszę o poratowanie mnie wypróbowanym przepisem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: ja bardzo proszę mnie nie ignorować! :( 22.04.05, 11:04 Poughkeepsie, zazwyczaj robię sorbety z musu owocowego z syrobem z cukru i sokiem z cytryny. Niestety wszystko zazwyczaj na oko. Jeżeli możesz poczekać do wieczora, to po przyjściu do domu, wstukam Ci dokładne przepisy. Napisz tylko z jakich owoców zamierzasz zrocić sorbet? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie mam zamrożony mus truskawkowy, 22.04.05, 11:16 i chcę z nich zrobić. No ewentualnie poczekam ;-) Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Tak jak obiecałam :) 22.04.05, 19:13 Sorbet truskawkowy dla 6 osób 450gr dojrzałych truskawek 225gr cukru sok z jednej pomarańczy Truskawki zmiksować i przecedzić. Dodać cukier i sok pomarańczowy. Odstawić na 2 godz. do lodówki, aby się "przegryzło". Pojemnik (najlepiej płytki) wstawić do zamrażalnika, od czasu do czasu (przynajmniej raz, choć lepiej by było dwa) mieszając. Uwagi : Kiedy mieszać - gdy sorbet jest już zamarznięty po bokach i jeszcze płynny w środku. Czym mieszać - podobno najlepiej ręcznie, wtedy sorbet będzie "puszysty". Ale można też mikserem na najmniejszych obrotach. Przed podaniem – na 10 min przed podaniem wyjęć z zamrażalnika i najlepiej włożyć do lodówki, żeby zmiękł. Tego sorbetu akurat nie robiłam, ale inne z tej książki (Glaces, sorbets et autres douceurs) zawsze się udawały i były bardzo pyszne. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś