Gość: jasnoniebieski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:17 Witam po wyciagnieciu biszkopta z piekarnika po ok 20 min. cisto opada i to znacznie. Co powinno sie dodac lub co zrobic zeby ono nie opadalo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iris Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.arcor-ip.net 03.05.05, 12:37 to jest normalne biszkopt zawsze troche opada....poza tym nie smaruje sie bokow tortownicy tylko dno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:12 Po wyjeciu biszkoptu z piekarnika , przewroc goraca forme do "gory nogami" , najlepiej na alu folie .Jak wystygnie , nalezy wyjac z formy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Biszkopt - opadające ciasto 08.05.05, 22:40 Właśnie widziałem w telewizji, całkiem przypadkowo, co trzeba z takim ciastem zrobić. Otóż ciasto upieczone w formie z "kominkiem" odwrócono do góry nogami(hm...) i nadziano na butelkę - wciąż w formie. Chodzi o to, że ciasto "opada do góry" i po wystygnięciu można je wyjąć pięknie "wyrośnięte"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:18 ...a czy dodajesz do ciasta ocet , ja dodaję i nie opada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziunia Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:10 a ile tego octu...? Odpowiedz Link Zgłoś
olcia_mala Re: Biszkopt - opadające ciasto 03.05.05, 22:41 Biszkopt zawsze opada w mniejszych czy większych ilościach. A ile tego octu?? Może to coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 04.05.05, 00:18 Nie musi byc ocet, wystarczy kilka kropel soku z cytryny albo sczypta soli do bialek. Usztywniaja piane i potem tak nie opada. Aha, octu plaska mala lyzeczke. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:08 Ja to robię tak : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku 1 łyzeczka octu na miseczke wybić żółtka wsypać proszek i ocet wymieszać, ubić białka dodać cukier, pianę połączyć z żółtkami i potem mąkę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZEGIE Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:51 prawdziwy biszkopt powinien być bez proszku do pieczenia,dobrze ubity nie powinien opaśc,ważna jest dobra mąka.jeśli już proszek to mało/1/4 łyżeczki.zasada taka jak przy drożdżach im mniej tym lepsze ciasto.ja też uparcie dodawałam proszku.teraz daje kiedy jajka kiepsko sie ubijają/rzadko/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 00:07 W czasie pieczenia biszkoptu nie otwierać drzwiczek piekarnika. 20 min pieczenia to za krótko. Ja piekę 35 min, potem sprawdzam patyczkiem środek, czy upieczony. Jak patyczek suchy - wyjmuję tortownicę. Ustawiam 3 jednakowe filiżanki do góry dnem w trójkąt i na nich opieram odwróconą do góry dnem tortownicę z ciastem. W ten sposób ciasto szybciej wystygnie a nadmiar pary - wyparuje od spodu. Oczywiście nie wolno smarować boków tortownicy. Ciasto wystygnie, nie opadając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:37 oczywiście zapomniałam dodać, żeby po upieczeniu nie wyjmować od razu tylko otworzyć piekarnik i odczekać jakiś czas i dopiero wyjmować Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Biszkopt - opadające ciasto 16.05.05, 22:01 Przepis 8 jajek,2 szklanki mąki,1 szklanka cukru, 2płaskie łyżeczki mąki kartoflanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ubić pianę, dodac cukier, dodać żóltka, wymieszać, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać piec 1/2 godz w temp. 180 stC. Napewno nie opadnie, zawsze się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:06 a mi znowu nie wyszedł :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:34 oto mój sprawdzony przepis na biszkopt: 4 jajka; 4 łyżki stołowe wody; 20 dkg cukru; 8 dkg mąki pszennej; 8 dkg mąki ziemniaczanej; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. najpierw ubijamy białka z wodą następnie dodawać kolejno żółtka dalej ubijając, później dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia ale już delikatniej mieszamy i wylewamy do formy oraz wkładamy do piekranika nagrzanego do temp. ok 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Jak myślicie pozytywnie to powinien wyjść. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 00:56 Ciasto POWINNO wyjść. Być może za słabo ubijasz pianę. Piana dobrze ubita to piana "przebita". Musi się rwać na drobne kawałki. Dopiero wtedy dodaj cukier. Na 1 białko - 3 dkg cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza_g Re: Biszkopt - opadające ciasto 24.05.05, 10:11 Popieram - piana musi być dokładnie ubita, potem doaję cukier - ubijam az do rozpuszczenia, dodaję żółtka i dalej trochę ubijam. Nie można wsypać cukru, dodać żółtek i tylko wymieszać - nie wyrośnie, nie mówiąc o opadaniu. Potem mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i wsiewam na masę z jajek i !!!dalej delikatnie mieszam łyżką!!! Ocet - 1 łyżka, ale nie koniecznie. Nie podaję proporcji, bo piekę raz w prodiżu raz na blachach. Pozdrawiam i udanych wypieków. Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
apsik1 mój przepis jest inny 24.05.05, 10:19 i nigdy nie miałam problemu że nie wyszedł Nie bawię się w cudowne ubijanie tylko: 4 całe jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia jajka całe! miksuję z cukrem do białości dodaję resztę wylewam do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą -boki też i do piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: mój przepis jest inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 17:45 posłucham CIę i spróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.aster.pl 27.05.05, 17:54 z mojego doświadczenia wynika, że biszkopt zawsze opada. ja znalazłam na robienie tortu taki sposób, że nie pieke od razu całego placka, który potem się przekrawa, tylko pieke dwa lub trzy odrebne blaciki z połowy lub 1/3 ciasta (ciasto za każdym razem robie świeże, oczywiście - ono nie może stać i czekać. mój przepis na 1 cienki blat w tortownicy 24 cm: 4 białka jajek ubić trzepaczką na SZTYWNO, dodawać pomału 12,5 dag cukru (kryształ, byle bez grudek)cały czas ubijając, dodać po kolei 4 żółtka,delikatnie ubijając, przesiać do tego 10 dag mąki i delikatnie wmieszać. tortownica, piekarnik - ok. 30 min. powodzenia. M Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Biszkopt - opadające ciasto 28.05.05, 17:41 też dobry sposób, muszę spróbować, dzięki za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.aster.pl 31.05.05, 17:10 tak na marginesie - proporacja i technologia pochodzą z XIX wieku, z przepisu kultywowanego przez "porządną, lwowiacką rodzinę" (dzisiaj "przeflancowaną" do Polski bardziej centralnej i prawie - brutalna rzeczywistość - wymarłą), od której sporo się nauczyłam, jeżeli chodzi o kuchnię. naprawde polecam. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 27.05.05, 19:15 sposobem by nie opadł jest zostawienie go najpierw w zamknietym wyłażczonym piekarniku, potem po ok 10 minutach należy otworzyc piekarnik, ale nie wyjmować od razu ciasta. biszkopt musi stygnąć bardzo powoli by zostać puszysty. Przepis na biszkopt wziełam sobie z pani Pawlikowskiej Beaty strony www. życzę sukcesów z biszkoptem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:56 możesz podać dokłądną stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.mos.gov.pl 31.05.05, 17:21 Zasada numer jeden: Od momentu ubicia piany z cukrem, do wstawienia go do piekarnika [oczywiście trzeba go wcześniej nagrzać do właściwej temperatury i przygotować foremkę] NIE MOŻNA – nawet na chwilę - PRZERYWAĆ PRACY, ponieważ wszystkie składniki, dodawane do piany z białek [żółtka, mąka] powodują jej opadanie i dlatego trzeba się spieszyć, aby sporządzić go w jak najkrótszym czasie. Podobno dodatek soku z 1 cytryny > na biszkopt z 5 dużych jajek < pomaga, ale jeszcze nie próbowałam. Nie można otwierać piekarnika przez co najmniej 20 min po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika. Czy biszkopt jest gotowy, poznaje się po kolorze [ma być jasnozłoty] i po tym, że lekko zaczyna odstawać od boków formy. Ale to chyba założyciel tego wątku wie. Najlepiej ubijać pianę z białęk ochłodzonych w lodówce. Dla pewności dodaję płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Robię biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:20 spróbuję właśnie tak, ale czy wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 22:33 A ja słyszałam,że ochłodzoną śmietanę się ubija,ale jajka-białko,lepiej z temparatury pokojowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Biszkopt - opadające ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:35 szczerze mówiąc, pierwsze słyszę - ale ja jestem dopiero początkujaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia-s Re: dobry pomysł :-) IP: *.core.lanet.net.pl 22.06.05, 12:13 bardzo nieśmiało dopiszę się bo pewnie dla niektórych to profanacja pieczenia a ja się cieszę że coś mi wychodzi i jest dobre-przepis to : 5 białek ubić ze 1 szkl.cukru dodać żółtka miksować dalej- 200 g mąki ziemniaczanej +1 paczka antyzakalca wymieszać mikserem aż masa zacznie bąbelkować ,wylewam do formy i piekę w 170-180 0c przez 20-25 min, jest wysoki i nie opada wcale ! nigdy ale to nigdy biszkopt mi nie wyszedł a ten jest niezawodny ,szybki i robigo nawet dziecko.(oczywiscie nie wyjmować odrazu 10-15 min musi stygnąc w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś