Dodaj do ulubionych

dam sobie radę????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:12
Bardzo proszę o pomoc. Od tygodnia mieszkam sama z chłopakiem. Niestety moje
umiejętności kulinarne pozostawiają wiele do rzyczenia. Proszę o jakieś łatwe
przepisy (szczególnie na zupy). Z góry bardzo dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:33
      Jeżeli chodzi o łatwe zupy ,to u mnie jest to szybka ogórkowa.
      Wlewasz wodę z kostką rosołową zagotujesz , chyba że masz jakiś wywar mięsny to
      jeszcze lepiej,na wrzątek wsypuje mrożoną włoszczyznę krojoną i po kilku
      minutach gotowania dodaje się starte na grubych oczkach kwaszone ogórki .To
      musi się tak na wolnym ogniu trochę pogotować ok.10 min. i potem zaciągam
      śmietaną z mąką,posypać zieloną pietruszką.
      Ja robię to w 3,5 l garnku,więc biorę całą paczkę włoszczyzny i 6 dużych
      ogórków. SMACZNEGO.
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:35
        dziekuję bardzo:) a tej śmietany z mąką to dużo się daje?
        • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:43
          pół kubka śmietany i 2 łyżki mąki to tak na oko rozmieszaj dokładnie i wlej do
          tego kilka łyżek gorącej zupy wymieszaj i do garnka.Jeśli by było za mało
          zaciągnięte to zawsze możesz dołożyć,musisz sama to wyczuć.
      • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:37
        Zapomniałam jeszcze o barszczu ukraińskim ,też mrożony z paczki .Wrzuć też na
        wrzątek i gdy się ugotuje dopraw octem,cukrem vegetą i zaciągnij mąką i
        śmietaną.
        • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:40
          Bardzo bardzo dziękuję, ale nadal nie wiem ile mam dawać tej mąki i śmietany:(
          • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:47
            dziekuję bardzo:) teraz juz jestem usatysfakcjonowana:)
          • mroovkaa Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 09:49
            Najlepiej w ogóle... Po co smak zupy zabijać i kaloryczność zwiększać?
            • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:00
              wiem,wiem masz rację , ale jaki smak ?
        • Gość: ela Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:03
          czy zupy można doprawić octem ??????
          • Gość: mati Re: dam sobie radę???? do ELI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:35
            zupy doprawia się octem ,najlepiej winnym lub zwykłym.
      • Gość: Goga Re: dam sobie radę???? IP: *.bj.uj.edu.pl 24.05.05, 10:46
        Techniczna uwaga przyśpieszająca pracę: ogórków nie obieraj, tylko przetnij
        wzdłuż na pół i tak ścieraj (przecięta strona przylega do tarki), w ręku
        pozostanie skóra.
        • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:15
          zgadzam się ,też tak robię.
    • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:47
      DO ogórkowej to najlepsze są naleśniki.
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:49
        ale inny problem że tego tez nie umiem robić:( z kuchnią jestem zupełnie na
        bakier:( wszystko oprócz gotowania do tej pory robiłam:(
        • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:59
          roztrzepać 2 jajka wymieszać z jedną szklanką mleka ,jedną szklanką wody i mąki
          tyle aby było gęste ,lejące ciasto,szczypta soli i cukru.
          • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:05
            To chyba sobie z tym poradzę:)ALe jeżeli nie byłoby to z moujej strony za dużym
            narzucaniem sie, to w wolnych chwilach mogłabym prosić o inne przepisy?
            • brunosch Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:08
              zawsze korzystaj z przepisów na Forum. Jest blisko 216 000 wpisów, coś na pewno
              znajdziesz :)))
          • linn_linn Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:06
            Zajrzyj do Czarnej Oliwki:
            www.kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=2
            W przepisach / po lewej stronie / znajdziesz wiele dan ze zdjeciami "krok po
            kroku /. Bedzie Ci latwiej.
            • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:09
              bardzo bardzo dziekuję:) Teraz juz w pełni mogę się cieszyć nowym mieskznaiem:)
          • katna Re: dam sobie radę???? 11.05.05, 21:43
            nie wiem czy lubisz zupe szczawiowa, ale jest to szybka zupa do przygotowania.
            ja tak gotuje na 2 dni zupke zawsze wiec tak na ok. 5 l wody wrzucam 2 marchewki, 1 pietruszke, kawalek selera, no i jakas porcje rosolowa ( do kupienia np. w auchan). to sie troche pogotuje, tak ok 1 h. potem do tego dodaje pol sloika szczawiu konserwowego ( firmy Victus - najlepszy). a potem pol kubka smietany. tylko jak sie wlewa smietane to trzeba najpierw do tego kubka wlac troche tej zupki, tak 3-4 lyzki i rozmieszac, aby sie nam smietana nie zwazyla. i to tyle, na koniec pokrojona pietruszke ( natke dodac ).
            zupka najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem. smacznego.
        • Gość: mooncake Re: dam sobie radę???? IP: *.netvigator.com 10.05.05, 10:10
          Najprostsza jest pomidorowa.
          Kawalek kurczaka (byle nie udka) gotujesz z warzywami do miekkosci, rosol potem
          przecedzic. Do plynu dodajesz koncentrat, tyle ile sama lubisz, ale zeby nie
          byla za cienka, troszke cukru. Chwile pogotowac. Rozmieszac make z woda i dolac
          do zupy, zeby ja zagescic i znow pogotowac z minutke. Potem dodac smietane i
          posiekana pietruszke, ale juz nie gotowac.
          Mozna tez zrobic ja na bazie kostki rosolowej, ale to nie to samo. Z
          ugotowaniem makaronu chyba dasz sobie rade?:))))) pzdr.
    • fettinia Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:10
      Kuchareczko-wszystkie proste zupy mozesz na bazie rosolu robic.Rowniez
      pomidorowa,kartoflanke,jarzynowa,grzybowa,kapusniak itd.A drugie dania to na
      poczatek najlepiej makarony z sosami-w wolnej chwili dopisze bardziej
      szczegolowo.A moze ktos mnie uprzedzi i cos dorzuci:)
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:13
        Makaron ugotować umiem:) Ale rosołu do tej pory nigdy nie robiłam:)
    • Gość: senin Re: dam sobie radę???? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.05.05, 10:17
      Gość portalu: kuchareczka napisał(a):

> Bardzo proszę o pomoc. Od tygodnia mieszkam sama z chłopakiem. Niestety moje
      > umiejętności kulinarne pozostawiają wiele do rzyczenia.

a jak z jego umiejetnosciami kulinarnymi?
      bo jak sa pod psem, to czym sie przejmujesz? ugotuj jajka na miekko i wode na
      twardo, czy jakos tam...

Nie probuj "przez zoladek do serca" bo co jak ci sie ta zabawa w gotowanie nie
      spodoba na dluzsza mete? Co wtedy?

to co inna "kuchareczke" sobie znajdzie?

badz kim jestes, nie staraj sie byc lepsza niz jestes
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:23
        Moje kochanie nie jest za dobre w gotowaniu ale nie jest tak kiepskie jak ja.
        Już doszłam do jego serduszka, żołądka po drodze nie było:) A ja w sumie nie
        robie tego dla niego tylko bardziej dla siebie. Chyba w końcu przydałoby się
        żebym umiała gotować. Dzieciątko w drodze a mamusi zupki nie umie ugotować?
        • Gość: senin Re: dam sobie radę???? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.05.05, 10:26
          aaaa,to co innego :)
    • anna.belle Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:25
      a ja polecam jeszcze tak:
      umyty brokuł wrzucasz na wrzątek, dodajesz kostke rosołową i gotujesz 5 min na
      lekkim ogniu. w osobnym garnku gotujesz kilka marchewek. ugotowane przekładasz
      do garnka z brokułami, czekasz aż trochę ostygnie i miksujesz. wychodzi super
      zupa krem. ja najczęściej podaję z uprażonymi ziarnami słonecznika (na gorącej
      patelni bez tłuszczu) i grzankami z żółtym serem.

polecam! to samo można zrobić z kalafiorem, fasolką, ...
      jeśli ktoś lubi takie zupy (ja nawet barszcz czasem miksuję i potem dodaję
      tylko ugotowane jajko).

pozdrawiam :)
      • bazylia7 Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:39
        > umyty brokuł wrzucasz na wrzątek, dodajesz kostke rosołową i gotujesz 5 min
        na
        > lekkim ogniu. w osobnym garnku gotujesz kilka marchewek. ugotowane
        przekładasz
        > do garnka z brokułami, czekasz aż trochę ostygnie i miksujesz. wychodzi super
        > zupa krem

a dlaczego w osobnych garnkach?! (ze niby marchew dluzszego gotowania wymaga?

dlaczego zatem nie ugotowac najpierw marchwi, a pod koniec gotowania dorzucic
        brokula ? No dlaczego nie?

no chyba, ze tak jak ja, masz malzonka, ktorego od czasu do czasu zmywaniem
        garow nalezy ukarac ;)
        • anna.belle Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 10:54
          nie karam małżonka, narzeczony sam chętnie pomaga :)
          i masz rację, jak tylko napisałam, że osobno, to dotarło do mnie, że przecież
          ja częściej gotuję w jednym. najpierw marchew, a potem dorzucam brokuła...

czym małżonek zasługuje sobie na takie kary? ;)

pozdrawiam :)
          • bazylia7 Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 11:48
            > czym małżonek zasługuje sobie na takie kary? ;)
            >

no jak to czym?
            tym, ze nie zawsze gotuje!
            i ze nie zawsze pierze, o sprzataniu nie mowiac...

a ta kara to prawie nie kara, bo bardzo lubi zmywac ;/
            no i jak tu sie odgryzc?!
    • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:31
      a tak na marginesie to jak mam ugotować rosół?
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:17
        Czy może mi ktoś powiedzieć jak się gotuje rosół?
        • hratli Re: dam sobie radę???? 10.05.05, 11:25
          wpisz do wyszukiwarki :) to naprawde proste.
        • Gość: natalicja Re: dam sobie radę???? IP: *.autocom.pl 11.05.05, 21:03
          Prosisz o porcje rosolowa w skepie i wloszczyzne, zwana takze gdzieneigdzie warzywkiem:). Pluczesz kure i wkladasz do arnka z woda, powinna byc w miare mozliwosci cala w wodzie, troche solisz (ale mozesz tez pozniej) i gotujesz. Jak ta kura jest jzu obgotowana (gora 3 kwadranse) wrzucasz wloszczyzne, czyli marchew, pietruszke, seler i co tam jeszcze lubisz i gotujesz, poki marchew nie zmieknie. Dosalasz, dosladzasz, doprawiasz tak, zeby Ci smakowalo. Potem mozesz koncentrat w to wrzucic, jesli robisz pomidorowa, to ostroznie z sola, wtedy doprawiaj juz po dodaniu koncentratu.
          dobre sa mrozone zupy warzywne , to sie robi jeszce prosciej wrzucasz mroznke do wody z vegeta czy innym takim, gotujesz i jak masz fantazje mozesz zmiksowac, to bedzie zupa przecierana (zreszta maja dokladne instrukcje na opakowaniach). Poradzisz sobie an pewno, ja pol roku temu umialam tylko makaron z fiksem przygotowac:), a teraz juz umiem duzo wiecej.
    • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:49
      Dodam jeszcze, że od tygodnia przebojem w naszej kuchni są pycha ziemniaki z
      tego forum.
      Obrane i pokrojone ziemniaki tak jak np. na frytki włóż do miski polej oliwą i
      posyp solą ,tymiankiem, oregano i dobrze wymieszaj. Rozłóż na blache i do
      nagrzanego piekarnika na 180 stopni 30 min.Moje dzieci jedzą to z ketchapem lub
      sosem czosnkowym.
      Mieszam śmietanę z łyżką majonezu do tego 2 rozgniecione ząbki czosnku i sól.
      • Gość: kuchareczka Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:05
        skoro dzieci się tym zajadają to musi być to naprawdę smaczne:) Wyprubóję to
        jutro:)
      • Gość: Kate Re: dam sobie radę???? IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 11.05.05, 12:13
        Czy te ziemniaki, po wyjęciu z piekarnika są chrupiące tak jak np. frytki, czy
        też bardziej przypominają ugotowane?
        • Gość: mati Re: dam sobie radę???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:02
          ziemniaki nie są takie chrupiące ale mają taki specyficzny smak,ja przed końcem
          pieczenia przełożyłam wczoraj blachę zupełnie wysoko pod same grzałki,aby się
          kilka minut zrumieniły.
          • Gość: Kate Re: dam sobie radę???? IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 11.05.05, 13:04
            Dziękuję, spróbuję :-)
          • Gość: aragosta Re: dam sobie radę???? IP: *.crowley.pl 18.05.05, 16:41
            ten przepis był podany w TVN Style. Tam ziemniaki były pokrojone w cieniutkie
            plasterki i oprócz ziół i oliwy dodano do nich troche wywaru (może być z
            kostki). Na jedna warstwe ziemniaków układano drugą. Wszystko to wygladało
            niesamowicie apetycznie.
    • fettinia Podciagam dla " zalamanej":) 23.05.05, 18:26

• Gość: ela podciągam dla siebie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 17:48
        • Gość: ewa Re: podciągam dla siebie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:21
          skorzystałam z waszych rad - dziękuję
          • Gość: beata podciągam ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:23
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka