1_misia_1 10.05.05, 19:17 Właśnie kupiłam ową kapustkę i szukam tradycyjnego przepisu bezmięsnego. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
althea35 Re: Młoda kapusta tradycyjnie 10.05.05, 19:35 Ja wlasnie wcinam. A zrobilam to tak: pokroilam kapuste, wrzucilam do wody i zaczelam gotowac. Wrzucilam natke pietruszki, koperek, doprawilam wegeta, sola, pieprzem, chcailam papryka, ale wlasnie sie skonczyla. Jak kapustka byla mieka, dodalam troche koncentratu pomidorowego (jeszcze lepiej by bylo pomidory bez skory pokrojone w kostke). Juz w taklrzu dodalam troche smietany. No a teraz wcinam i jest pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana_bi Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 20:25 to ja podobnie. ale na począżtku podsmazyłam na oliwie cebulkę z czosnkiem, potem na to kapustka, stata marchewka i woda. + przypray i koperek Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Młoda kapusta tradycyjnie 10.05.05, 21:26 tradycyjnie golonka lub trzy ogony włoszczyzna gotuje wywar gdy golonka miękka wyjmuję a na wywarze gotuję kapustę z młodą marchewką i koprem dodaję ząbek czosnku i przyprawy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.tvp.pl 10.05.05, 22:10 Młodą kapustę posiekać, zalać wrzącą wodą (nie za dużo wody, kapusta szybko zmniejsza objętośc i sama produkuje dużo wody, a nie gotujemy zupy, tylko gęstą jarzynę). Posolić. Ugotować do miękkości (gotuje się szybko). Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną dymkę, niech się razem chwilę pogotują. Łyżeczkę masła rozetrzeć z odrobiną mąki, rozprowadzić z kapuścianym sosem, zagotować. Posypać obficie świeżym koperkiem. Doskonała do zsiadłego mleka i młodych ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.303.krakow.pl 10.05.05, 22:43 Młodą kapustę posiekać i dać do garnka z małą ilością wody (młoda kapusta jest bardzo wodnista). Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a potem cienko pokrojonego pora, marchewkę i pietruszkę, doprawić "Vegetą" lub inną tego typu przyprawą, dodać przysmażoną na oleju cebulkę, zasmażkę z łyżki mąki i łyżki tłuszczu. Można dodać obrane i pokrojone na kawałki pomidory (ale nie jest to konieczne), sól, pieprz, kminek, dużą ilość koperku i zielonej pietruszki, zakwasić sokiem z cytryny. Pycha! Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: Młoda kapusta tradycyjnie 11.05.05, 09:54 wszystko pieknie tylko zadn az tych kapust nie jest tradycyjna podaje mój przepis : poszatkowac ugotowac z odrobina soli i łyzka smalcu!!! na koniec dodac 2 łyzki cukru 1 łyzke octu i odrobina maki zagotowac dodac swierzo zmielonego pieprzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:25 Zgadzam się, że ta jest tradycyjna, ale protestuje przeciwko mące! Pozdrawiam, AS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:27 ja też nie dodaję mąki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 10:13 ale do czego ocet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajka Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:01 brzmi smacznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:35 oj bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś