Dodaj do ulubionych

Młoda kapusta tradycyjnie

10.05.05, 19:17
Właśnie kupiłam ową kapustkę i szukam tradycyjnego przepisu bezmięsnego.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • althea35 Re: Młoda kapusta tradycyjnie 10.05.05, 19:35
      Ja wlasnie wcinam. A zrobilam to tak: pokroilam kapuste, wrzucilam do wody i
      zaczelam gotowac. Wrzucilam natke pietruszki, koperek, doprawilam wegeta, sola,
      pieprzem, chcailam papryka, ale wlasnie sie skonczyla. Jak kapustka byla mieka,
      dodalam troche koncentratu pomidorowego (jeszcze lepiej by bylo pomidory bez
      skory pokrojone w kostke). Juz w taklrzu dodalam troche smietany. No a teraz
      wcinam i jest pyszna!
      • Gość: hana_bi Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 20:25
        to ja podobnie. ale na począżtku podsmazyłam na oliwie cebulkę z czosnkiem,
        potem na to kapustka, stata marchewka i woda. + przypray i koperek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Młoda kapusta tradycyjnie 10.05.05, 21:26
      tradycyjnie golonka lub trzy ogony włoszczyzna gotuje wywar gdy golonka miękka
      wyjmuję a na wywarze gotuję kapustę z młodą marchewką i koprem dodaję ząbek
      czosnku i przyprawy. pozdrawiam
    • Gość: marianna Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.tvp.pl 10.05.05, 22:10
      Młodą kapustę posiekać, zalać wrzącą wodą (nie za dużo wody, kapusta szybko
      zmniejsza objętośc i sama produkuje dużo wody, a nie gotujemy zupy, tylko gęstą
      jarzynę). Posolić. Ugotować do miękkości (gotuje się szybko). Pod koniec
      gotowania dorzucić posiekaną dymkę, niech się razem chwilę pogotują. Łyżeczkę
      masła rozetrzeć z odrobiną mąki, rozprowadzić z kapuścianym sosem, zagotować.
      Posypać obficie świeżym koperkiem. Doskonała do zsiadłego mleka i młodych
      ziemniaków.
    • Gość: bajeczka04 Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.303.krakow.pl 10.05.05, 22:43
      Młodą kapustę posiekać i dać do garnka z małą ilością wody (młoda kapusta jest
      bardzo wodnista). Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a
      potem cienko pokrojonego pora, marchewkę i pietruszkę, doprawić "Vegetą" lub
      inną tego typu przyprawą, dodać przysmażoną na oleju cebulkę, zasmażkę z łyżki
      mąki i łyżki tłuszczu. Można dodać obrane i pokrojone na kawałki pomidory (ale
      nie jest to konieczne), sól, pieprz, kminek, dużą ilość koperku i zielonej
      pietruszki, zakwasić sokiem z cytryny. Pycha!
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • klaudia1973 Re: Młoda kapusta tradycyjnie 11.05.05, 09:54
        wszystko pieknie tylko zadn az tych kapust nie jest tradycyjna podaje mój
        przepis :

poszatkowac ugotowac z odrobina soli i łyzka smalcu!!! na koniec dodac 2
        łyzki cukru 1 łyzke octu i odrobina maki zagotowac dodac swierzo zmielonego
        pieprzu
        • Gość: AS Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:25
          Zgadzam się, że ta jest tradycyjna, ale protestuje przeciwko mące! Pozdrawiam,
          AS.
          • Gość: elle Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:27
            ja też nie dodaję mąki!
        • Gość: gość Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 10:13
          ale do czego ocet?
      • Gość: bajka Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:01
        brzmi smacznie :-)
        • Gość: ela Re: Młoda kapusta tradycyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:35
          oj bardzo :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka