Gość: mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:27 Czy możecie napisać jakie oliwki kupić? Proszę o pomoc, bo kompletnie się na tym nie znam...(jakiej firmy) i może przepisy na sałatki z ich wykorzystaniem. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: Jakie oliwki ? 11.05.05, 13:29 dla mnie zasadniczo różnią się smakiem-jestem z frakji czarnych zielone tylko w ostateczności może więc konkretniej o które chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: Jakie oliwki ? 11.05.05, 13:32 zalezy do czego , ja preferuje tylko czarne te z pestka na szczescie stała dostawa z gospodarstwa z grecjii:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f no to tak: 11.05.05, 13:35 tu różne ciekawe wsposoby ykorzystania forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21554061&a=21555597 a co do rodzaju, gatunku, smaku, to musisz sama próbowac - zbyt sie gusta różnia, co do: - hiszpanskie, wloskie, greckie... - w puszkach, sloikach, torebkach i luzem (polecam te ostatnie do probowania czy w ogole polubisz - mozna kupowac po kilka doslownie na smak) - czarne czy zielone, same czy nadziewane... - suszone, marynowane mocno, lekko, cierpkie, słone... ? Piekna przygoda przed Toba:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: no to tak: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:45 A tych luzem to pewnie u nas w supermarkecie nie ma ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FasOlka Re: Jakie oliwki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:43 z czarnych bez zalewy (z pestka) uwazam, ze niezle sa firmy "tremar" a zielone (do niedawna bylam z frakcji czarnych, ale po tych o ktorych za chwile napisze troche mi sie pozmienialo) oliwki fragaty ALE UWAGA - tylko w puszce i z polska naklejka (a nie z polskim tekstem na puszce) - musza byc oryginalnie zapakowane i tylko sprowadzone do nas - mowie wam : roznica jest kolosalna i to nawet miedzy oliwkami tej samej firmy W ogole to robione za granica sa duuzo lepsze. Niby zadnych nie robi sie u nas, ale uwierzcie mi na slowo, ze roznice zauwaza sie natychmiast - nie wiem co oni sobie mysla i co robia kiedy produkuja partie oliwek na polski rynek....) ale sa po porstu ionne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Jakie oliwki ? IP: *.access.telenet.be 11.05.05, 14:11 Ja najbardziej lubie czarne oliwki z pomarszczona skorka One sa takie "uwedzone" nawet moj kot za nimi przepada Pasuja do wszystkiego i maja intensywny smak Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb zielone! 11.05.05, 14:18 Zielone, mogąbyć nadziewanenp. anchovis lub migdałami Ale czarne też pyszne, szczególnie te jedzone w Grecji i Włoszech, w tawernie nad brzegiem morza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: Jakie oliwki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:36 jeśli do tej pory nie jadłaś oliwek to kup jakieś małe opakowanie, ale nie z tych najtańszych i spróbuj czy Ci wogóle one leżą. Nie znam osoby,która po pierwszym podejściu uważałaby, że to niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Jakie oliwki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:44 No właśnie z tym mam problem jak dostałam razem z drinkiem to mi smakowały i postanowiłam kupić (z nadzieniem paprykowym ). Okazało się niestety że te mi nie odpowiadają. Pewnie to jakieś inne były:( No i jakie mogły być do tego drinka?? może wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yon Re: Jakie oliwki ? IP: 5.5.* / 80.58.1.* 11.05.05, 17:00 Teraz z punktu widzenia Hiszpanii ... Oliwki nigdy nie sa daniem .. bardziej dodatkiem do salat lub jako dodatek do wina przed jedzeniem (mala przystawka). Sa tez podawane w barach do piwa podobnie jak suche owoce czy smazone ziemniaki. Sa tu glownie cztery typy oliwek: - zielone z pestka (powiedzialbym wulgarne); - zielone z nadzieniem z papryki (troche lepsze); - zielone z nadzieniem anchoa (doskonale); - czarne w marynatach zaleznych od regionu Hiszpanii (doskonale smakowo). Wybor zalezy od gustu. Ja glownie kupuje zielone z anchoa ... maja jednoczesnie lagodny (oliwka) i lekko pikantny (anchoa) smak. Glownie podaje sie przed obiadem zeby "zabic" glod i doczekac do obiadu. Jesli chodzi o doroslych, podawac z bialym wytrawnym winem i w przypadku dzieciakow (jesli sa przyzwyczajone do smaku oliwek) ... nie potrzeba wina ... jedza wszystkie jak ... cukierki. Jesli chodzi o "hiszpanski model" spozywanie oliwek to najlepiej jest spozywac je przed kolacja (1 godzine) w towarzystwie tzw. fino .. tzn. wina bialego bardzo wytrawnego typu Jeréz lub Manzanilla (Andaluzja) .. Tío Pepe jest chyba najlepszym wyborem. Dodam, ze kilkanascie lat temu .. oliwki w jakiejkolwiek postaci nie zrobily na mnie wrazenia ... dzisiaj, jest to dla mnie nieodzowna czesc menu hiszpanskiego. Osobiscie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golden24 Re: Jakie oliwki ? IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 12.05.05, 16:27 Bardzo dobre oliwki nadziewane migladami na wage kupuje w Piotrze i Pawle- delitatesy w Blucity. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: Jakie oliwki ? 12.05.05, 19:38 ja uwielbiam oliwki luzem z czosnkiem, polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz-amator Re: Jakie oliwki ? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.05.05, 04:11 Zielone sa zbierane niedojrzale i po fermentacji w solance doprawia sie je roznymi przyprawami. Zawieraja ca. 1/3 tluszczu, ktory znajduje sie w czarnych, zbieranych gdy sa juz w pelni dojrzale. Smak zalezy glownie od gleby, na ktorej rosna. Bardzo smaczne sa niewielkie oliwki Manzanilla, z cienka skorka, smak lekko orzechowy oraz dwa razy wieksze Queens (najczesciej nadziewane). Ascola tenera sa b.aromatyczne, podobnie Nocellara Etnea (ze zboczy Etny), do greckiej salatki najlepiej uzywac oryginalnych greckich Calamato (czarne). Francuskie sa najlepsze z okolic Niceji. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz-amator grecka wiejska salatka IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.05.05, 04:36 1 glowka zielonej salaty (zwykla, glowiasta) 2 czerwone lub zielone papryki (swieze lub ze sloika) 100 g czarnych oliwek 6 malych pomidorow 200 g sera owczego (feta) 2 cebule 1 ogorek zielony 1 lyzka stolowa octu winnego, sol, czarny pieprz mielony 4 lyzki stolowe oliwy Umyte liscie salaty rozerwac do drobne kawalki. Swieza papryke obrac ze skorki (wlozyc do podgrzanego na 250° piekarnika, az zacznie skorka pekac), potem pokroic w paski (pestki wyrzucic). Oliwki wydrylowac (chyba, ze juz bez pestek). Pomidorki pocwiartkowac, ser pokroic w gruba kostke. Cebule pokroic w talarki, zielony ogorek ze skorka - w paski. Wszystko razem wymieszac. Z octu winnego, soli, czarnego piprzu i oliwy przygotowac marynate i polac na chwile przed podaniem. Do tego biale pieczywo + obowiazkowo duzo wina, azeby gosciom latwiej sie Syrtaki tanczylo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon2 Re: Jakie oliwki ? IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 13.05.05, 05:10 Zielone, niedojrzałe oliwki są najpierw ługowane przy pomocy potażu lub ługu sodowego. Proces ten powoduje rozkład gorzkich glikozydów i sprawia, że oliwki stają się jadalne. Natępnie oliwki są dokładnie płukane i dopiero zalewane solanką. Dojrzałe oliwki tracą gorzki smak i nie wymagają ługowania, poddawane są natomiast często fermentacji. Tak przygotowuje się jedną z najpopularniejszych odmian konsumpcyjnych jaką są oliwki Kalamata (brązowo- fioletowe; nigdy nie widziałem w sprzedaży czarnych). Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis Re: Jakie oliwki ? 13.05.05, 14:18 Gość portalu: baboon2 napisał(a): > Zielone, niedojrzałe oliwki są najpierw ługowane przy pomocy potażu lub ługu > sodowego. Proces ten powoduje rozkład gorzkich glikozydów i sprawia, że oliwki > stają się jadalne. Natępnie oliwki są dokładnie płukane i dopiero zalewane > solanką. Dojrzałe oliwki tracą gorzki smak i nie wymagają ługowania, poddawane > są natomiast często fermentacji. Tak przygotowuje się jedną z > najpopularniejszych odmian konsumpcyjnych jaką są oliwki Kalamata (brązowo- > fioletowe; nigdy nie widziałem w sprzedaży czarnych). Czarne oliwki to jest okreslenie powszechnie przyjete, w Austrii tez mozesz kupic schwarze Oliven oder grüne. W innych kolorach w handlu nie wystepuja. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jakie oliwki ? 13.05.05, 14:26 ostatnio postanowiłam przetestować oliwki Pudliszek. Czarne mi smakowały, natomiast zielone mniej. Tych drugich już nie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: Testowalas w samotnosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:50 a jak smakują takie zielone oliwki wypełnione papryką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: Testowalas w samotnosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:49 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaoal Re: Jakie oliwki ? IP: *.de.deuba.com 18.05.05, 14:40 a gdzie w wawei kupic oliwki z kolendra ? na cyprze takie jadlam i do tej pory pamietam ten smak niebo w gebie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hispana Re: Jakie oliwki ? 18.05.05, 15:15 z uwagi na duze zapotrzebowanie raz w miesiacu kupuje hiszpanskie oliwki firmowane przez pudliszki czarne bez pestek w kilogramowym sloiku za pln 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Jakie oliwki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:24 a można wiedzieć, gdzie kupujesz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie oliwki ? Wszelakie! 26.05.05, 03:47 www.travelcreek.com/olives.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Jakie oliwki ? Wszelakie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:28 dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś