malea81 13.05.05, 09:59 mam dużą torebkę prażonego ryżu. może macie jakiś pomysł, co można zrobić? Dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziajka Re: Prażony ryż... IP: *.tpi.pl 13.05.05, 10:28 polecam deser z mojego dzieciństwa czyli lat 80 tych. Śmietana - chuda, nie więcej niż 12 % - opakowanie Cukier waniliowy - opakowanie Cukier - według uznania Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i zwykłym - to musi byc dość słodki sos Ryż dzielimy na porcje i zwlewamy sosem - uwaga ma tendencje do uciekania z miseczki :) Za chwilę zjadamy ze smakiem - nie wygląda ale smakuje przednio smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Re: Prażony ryż... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 12:10 szzzyszzzki, mmm:) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille szyszki mlask 13.05.05, 22:28 mniam mlask ja tez pamietam te szyszki z dziecinstwa, cos wspanialego, pamietam rozniste przyjecia urodzinowe z dziecinstwa gdzie te szyszki obowiazkowo krolowaly i byly wyzerane w pierwszej kolejnosci. ale jak sie do diabla ta pychotke robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: szyszki mlask IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.05, 22:36 ja to przed laty robilam tak:troche masla albo margaryny roztopic,do tego min.300 g toffi albo irysow,tak dlugo mieszac az sie rozpuszcza,wsypac ryz i formowac szyszki(mase z toffi troche wystudzic) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: szyszki mlask 13.05.05, 22:56 a jak sie nie ma ani irysow ani toffi? tu gdzie mieszkam nie ma takich frykasow albo te co sa to raczej sie nie kwalifikuja do takich sztuczek. wiec czym zastapic? Odpowiedz Link Zgłoś
malea81 Re: szyszki mlask 14.05.05, 07:05 Jak zrobić szyszki?może ma ktos przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamaoka Re: szyszki mlask IP: *.aster.pl 14.05.05, 10:46 to mysle ze mozesz uzyc mleka skondensowanego z puszki, slodzonego (yyy tak sie to chyba nazywa), po prostu kupujesz taka puszeczke, zdejmujesz zniej papier i wkladasz do wody na malym ogniu i gotujesz hmm...kure ile to bylo? 3 godzinki? siet nie pamietam, mama mi dawala ptrzepis bo ja w ten sposob robie wafel:) po [ropstu poszukaj na forum jak sie robi taki wafel z mlekiem z uszki i znajdziesz tam czas gotowania, bo jak tak podgotujesz ta puszke to wychodzi prawie jak toffi:) a ja mam jeszcze takie pytanie do autora watku - na litosc boska zdradz mi skad masz ten ryz, w warszawie go znalezc nie moge i musze prosic mame zeby mi w paczkach wysylala:) ja go uwielbiam po prodtu z imnym mlekiem - wlewam zimne mlezko do kubka i do tego sypie ryz ale nie za duzo zebym zfdazyla zjesc dopoki sie packa nie zrobi zniego, i potem znowu dosypuje i znowu...ah rozmarzylam sie, wlasnie skonczylam swoja paczke i teraz zostalam bez ryzu... Odpowiedz Link Zgłoś
malea81 Re: szyszki mlask 14.05.05, 12:32 Do kamaoki. W sklepie na ulicy Astronautów. to jest niedalekop lotniska Okęcie. Tam zawsze jest zapas:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamaoka Re: szyszki mlask IP: *.aster.pl 14.05.05, 17:34 a dokladnie w ktorym miejscu, jaki nr budynku a moze jakispzrystanek tam jest po drodze? czasem tam jezdze jak wracam od chlopaka z akademika na natolin:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Re: szyszki mlask IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 12:51 jesli chodzi o Wawe, to widzialam dzis w Bomi (pewnie na wspomnienie szyszek uruchomil mi sie radar;))) spoko, jest do kupienia! w pamiec szczegolnie zapadly mi te kupowane na zakopianskich Krupowkach- mam zdjecia: mala, calutenka oblepiona, ale w pelni usatysfakcjonowana:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelka Re: Prażony ryż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:54 na suchą patelnię sypiesz cukier powiedzmy 1/2 szklanki jak się stopi na karmel dolewasz mleko też 1/2 szklanki.mieszasz aZten karmel rozpuści się w mleku ido masy wsypujesz ryż.mieszasz wszystko i czekasz aż wystygnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaa Re: Prażony ryż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:31 szyszki cudo !!! ja uzywalam krowek ciagnacych a ostanio cukierkow dumle z nadzieneim czekoladowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death z marsami:))) 14.05.05, 17:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23929&w=23371722&a=23444689 Odpowiedz Link Zgłoś