karmilla 23.05.05, 10:17 do mkaronu z sosem 1) pomidorowym 2) pomidorowo-tuńczykowym 3) pieczarkowym - chodzi mi o jakieś względnie tanie wino, ale dobre (bo dobre i tanie ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 10:43 lekkie chilijskie: Frontiera i El Cachorro. I jeszcze zawsze sie sprawdzi rozowy Zinfandel:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 14:31 wino z sosem pomidorowym sie gryzie, Wlosi najchetniej pija piwo Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 14:58 hyhy, mnie też jakoś nic nie pasowało, dlatego wolałam zapytać no to może jaki sos do wina dobrze by pasował? (raczej prosty w wykonaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to chyba bylem na innej planecie we Włoszech... 23.05.05, 15:03 bo podstawa najprostszego posilku tam i w ogole nad Śródziemnym jewst makaran z podstawowym sosem pomidorowym i wino czerwone!!! A;e najlepsze sosy pomidorowe mozna zrobic na winie wlasnie, wiec masz zabezpieczenie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 15:13 Ale w takiem razie można prosić o przepis na sos na winie. Bo mój wstępny paln to był sos najprostszy, czy prawie najprostszy: na oliwnei poddusić cebulę z czosnkiem i dodać do dtego pokrojone pomidory z puszki + przyprawy (ewentualnie balsamico, choć nie mam pewności), wymieszać z makaronem, wyrzucić do michy lub na talerze i posypać parmezanem. I tak po prawdzie to piwo to mi tez do tego nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 18:17 Najprostszy trik z winem, to tak jak chcialas zrobic tylko troszke dluzej... Na oliwie cebula, czosnek i suszone oregano lub bazylia, jak sie przesmazy tyć to dodaj pol szklanki wina, i redukuj o polowe. Do tego dodaj pomidory i dus. Potrzebne szczypta lub dwie cukru z palcow, jak dodasz wino. To taki "ubogacony" sosik. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 18:27 ja chyba tez, bo piwo widzialam jedynie przy pizzy:-) i to w barach pelnych turystow. Sos pieczarkowy jesli lagodny w smaku moze lubic lekkie czerwone, mozna je lekko schlodzic, a jeszcze lepiej albo rozowe albo biale, tylko nie za kwaskowe. A Jacek ma 150% racji, do ktoregokolwiek sosu dodaj troche wina, ktore chcesz podac do obiadu. Masz idealna pare obiadowa. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: jakie wino 24.05.05, 14:27 to może jeszcze mi ktoś doradzi jaka sałatka do tego pasuje, o ile w ogóle jakaś pasuje. Bo na ogół do makaronów nie robię już sobie żadnej sałatki, ale sam makaron + wino to jakby troche mało na stole Odpowiedz Link Zgłoś