Gość: jez IP: *.dial.proxad.net 26.05.05, 13:08 Mam go sporo w lodowce. Moze znacie jakies przepisy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lolla Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.chello.pl 26.05.05, 14:17 Pyszny jest z serkiem typu fromage, naladowanym do rowka;)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.jci.com 26.05.05, 18:07 klasyka: nac selera w kosteczke tunczyk z puszki majonez sol + pieprz na chleb ("tuna sandwich": bulka, salata, powyzsza mieszanina, pomidor. Pycha) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:11 mniam mniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.06.05, 22:50 O tak. Najwspanialsza sałatka na świecie :) Nauczył mnie jej pewien kucharz i teraz jest moją ulubioną. Zdradził też, że kiedy tego selera nie mamy możemy do tuny dodać szczypiorek - równie pyszne :) Polecam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 28.05.05, 17:50 jak masz za dużo to można zamrozić, potem jak znalazł do mięsa lub zapiekanek a nawet do zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.folger.edu 28.05.05, 17:57 ja zawsze zamrazam jak mi zostaje i wrzucam do zup, zamiast selera w korzeniu. Naciowy jest i tak bardziej wartosciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:58 ale w całosci mrożony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.folger.edu 21.07.05, 12:51 trzeba odciac spod (te czesc od korzenia), laski porozdzielac na pojedyncze sztuki, umyc i ewentualnie polamac. Ale to niekoniecznie, bo mozna je latwo przelamac tuz przed gotowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
azymut17 Sałatka z tuńczykiem 28.05.05, 18:34 U mnie w domu najszybciej schodzi taka sałatka: 1 łodyga selera naciowego na plasterki 1 marchewka starta na średnio-małych otworach tarki 1 puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym, jak kto woli) 1/3 szklanki drobnego makaronu (suchego, po odmierzeniu gotować) 1 łyżka soku z cytryny (mozna trochę więcej, jeśli lubi się kwaśne) majonez lub majonez z jogurtem naturalnym lub sam jogurt sól i pieprz Z reguły robię podwójną lub potrójną ilość tej mieszanki, bo sama mogę zjeść całą miskę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bbbb52 Re: Sałatka z tuńczykiem 28.05.05, 21:09 Pod warunkiem, że jest to typowy seler naciowy jest wspaniały z: pomidorami, mozzarelą pokrojonymi w kostkę, olejem z oliwej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jez Re: Sałatka z tuńczykiem IP: *.dial.proxad.net 28.05.05, 21:34 Dziekuje wszystkim za rady:) Chyba rzeczywiscie zamroze i wykorzystam do zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
aagain Re:seler naciowy 28.06.05, 21:03 bbbb52 napisała: > Pod warunkiem, że jest to typowy seler naciowy jest wspaniały z: > pomidorami, mozzarelą pokrojonymi w kostkę, olejem z oliwej Sałatka wg przepis jest wspaniała, proponuję dodać jeszcze bazylię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re:seler naciowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:51 no to próbujemy jutro ... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Seler naciowy ? 28.06.05, 21:15 1. zupe-krem (ugotowac w bulionie razem z 2-3 ziemniakami, czosnkiem, oregano i tymiankiem, potem zmiksowac i przyprawic do smaku) 2. pokrojony w kostke dodac do gulaszu wieprzowego 3. do pogryzania z dipami Odpowiedz Link Zgłoś
basiul czy taki seler smakuje 29.06.05, 07:21 jak normalny seler w korzeniu? za normalnym w duzych ilościach i solo nie przepadam, lubię za to konserwowy. do którego naciowy jest bardziej podobny i czy w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gokia Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: 85.128.68.* 06.07.05, 13:02 Polecam koktajl: zmiksowane łodyżki selera, kiwi i kefir - pycha i samo zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trouble Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:17 taki seler nadaje super extra smak i aromat zupie pomidorowej;zawsze dodaje-) a dzis dodalam go sporo do zupy z soczewicy (z pomidorami,marchewka,kawalkami kurczaka,cebulka,czosnkiem,imbirem,z sambal oelek,garam masala,itp...)podanej z ugotowana z maslem na sypko kasza kukurydziana.....pyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaa!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 13.07.05, 02:35 Do chrupania: modernmom.com/site/images/antslog.jpg z twarożkiem i - ale daj spokój tym rodzynkom, lepiej coś ostrzejszego, jak rzodkiewki, kapary, oliwki, może pomidorki koktajlowe. Mnie się widzi wędzony łosoś... A może i śledzik... rybki w małych paseczkach naturalnie, a nie płachty. Odpowiedz Link Zgłoś
irrena12 Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 13.07.05, 12:32 ja ile razy go jem u kogos to jest pycha, ale sama nie umiem go kupic! pare razy probowalam i zawsze byl strasznie lykowaty. Zaczelam sie zastanawiac czy moze selera naciowego sie obiera? Czekam na rady gdzie i jak kupowac, żeby byl pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 13.07.05, 14:04 irreno12: masz rację nie obiera się. A co ty tam masz zamiar obierać? To coś jak rabarbar. Daj spokój tym ciemnym, zewnętrznym częściom, to te jasne wewnętrzne są najlepsze. Te zewnętrzne to do gotowania. Popatrz na to: creativeilluminations.com/admin/images/EM_75-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
aagain Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 21.07.05, 11:09 irrena12 napisała: zawsze byl strasznie lykowaty. Niektórzy producenci umieszczają na opakowaniu datę, do kiedy można seler eksponować, ta informacja pozwoli ci uniknąć zakupu łykowatego. Spotkałem się z takim opakowaniem w Tesco, oprócz podanego terminu na opakowaniu znajdują się przepisy kulinarne z użyciem selera naciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 13.07.05, 12:45 podsmazyc troche cebulki potem kawalki kurczka w curry, sol, pieprz dorzucic seler naciowy w kawalkach - pusci sok, dusic, mozna dodac beszamel albo prosciej troche smietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek jeszcze mi sie przypomnialo.. IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 13.07.05, 13:01 mozna kurczaka zalac bulionem i dodac przecier pomidorowy, albo zmodyfikowac go na bardziej warzywny - jakas marchewka tarta np. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt dokup 13.07.05, 14:09 masło orzechowe (z fistaszków) - niech to będzie dip.. maczaj łodygi selera w maśle i chrup bardzo to przyjemne, niekłopotliwe w przygotowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ninkka Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 13.07.05, 17:30 Polecam sałatkę: Seler naciowy pokroić w paski- kawałki Szynka w kawałeczkach ananas w kawałkach,jabłko w kawałkach( małych).Do tego dodać sól, pieprz i majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnaKawa Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 21:30 Pokroić na dużo małych talarków, wymieszać z pokrojonym w kostkę słodkim jabłkiem (najlepiej czerwonym, nie obranym!), ugotowaną piersią z kurczaka (też pokrojoną w kostkę), rodzynkami (uprzednio namoczonymi), obranymi ze skórki orzechami włoskimi ( też trochę pokrojonymi) i majonezem - sprawdzone na wielu osobnikach i zawsze przyjmowane z entuzjazmem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jez Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.dial.proxad.net 13.07.05, 21:45 Widzac popularnosc tego watka, chyba znow dokupie selera, bo tego poprzedniego juz niet:)Przepisy coraz ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 09:30 przepraszam za pytanie (ciągle początkuję w kuchni :-) ale seler naciowy - to jest ta zielona natka z selera? Odpowiedz Link Zgłoś
aagain Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 21.07.05, 10:55 gotowanie.x3m.pl/pic/gotowanie_x3m_seler_naciowy.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rojew84 Re: Seler naciowy co z nim zrobic? 21.07.05, 11:29 pokropic selerek na kawałki ok.0.5cm,dodac groszrk zielony,szczypiorek.doprawic,dodac sos jogurtowy.Pych sałatka.Mozna dorzucic tez kukurydze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Seler naciowy co z nim zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:59 wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś