Dodaj do ulubionych

pulchny biszkopt

01.06.05, 14:02
Rozpocząl sie sezon na truskawki i mam ochote zrobic biszkopt z truskawkami
ale mam pytanko co zrobic zeby biszkopt nie był twardy czy to wina ze dodaje
całe jajka ?
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: pulchny biszkopt 01.06.05, 14:10
      Ale nie ubijasz piany z białek?!
      • Gość: iw Re: pulchny biszkopt IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 14:14
        a ja piekę z antyzakalcem -wychodzi jaki potrzeba wyrośnięty i lekki.
        Ale najważniejsze aby nie otwierać piekarnika przed upływam 20min-taka moja
        obserwacja ,
    • buba12 Re: pulchny biszkopt 01.06.05, 15:51
      Przepis na biszkop, który się zawsze udaje:
      6 duzych jaj
      2/3 szklanki cukru
      1+1/3 szklanki maki
      Piec nastawic na 180 st. C
      Bialka ubic na sztywno (najlepiej mikserem), dodac cukier na 3 razy, ubijac, az
      beda geste i lsniace, okolo 3 min. Nastepnie ciagle ubijajac, dodawac po jednym
      zoltku co 10 sekund. Po ostatnim zoltku ubijac 30 sekund.
      Dodac cala make i delikatnie wymieszac lyzka, az nie bedzie grudek.
      Przelozyc do formy, wygladzic wierzch, piec 35 minut (brzegi powinny lekko
      odstawac od formy).
      Sprawdzic srodek patyczkiem.
      Gdy jest suchy wyłaczyc piekarnik i zostawic tam biszkopt na 10 minut - po 5
      minutach uchylic dzwiczki.
      Mnie zawsze dotychczas wychodził, znalazłam w necie ale nie pamiętam źródla -
      przepraszam autora
    • Gość: limba Re: pulchny biszkopt IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 16:57
      Biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej - oczywiście przy zachowaniu pewnych
      ważnych zasad jego sporządzania.

      Niedawno o tym pisałam tu na tym forum i podawałam przepis - jeśli chcesz,
      kliknij i możesz skorzystać:

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24565811&a=24581495
      i chyba tu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23435621&a=24582561
      • Gość: beata Re: pulchny biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:15
        jeszcze nigdy mi się nie udał...
    • Gość: szadoka Re: pulchny biszkopt IP: 212.160.172.* 06.06.05, 12:48
      a ja zawsze robie z takiego przepisu (zawsze wychodzi)
      4 bialka ubic ze szklanka cukru na sztywno
      4 zoltka utrzec z lyzeczka proszku do pieczenia i lyzka octu (albo soku z
      cytryny) -bedzie z tego gesta piana.
      Wymieszac jedno z drugim. Dodac szklnke maki (najlepiej przesianej)
      Robilam wczoraj z jajek "od baby" po 70 gr sztuka, wyszedl pyszny i zolciutki
      • jagoda85 Re: pulchny biszkopt 08.06.05, 21:08
        dodając makę mieszasz robotem, czy łyżką, bo robiłam i tak i tak, ale zawsze
        wychodzi twardy, mało puszysty
        • Gość: szadoka Re: pulchny biszkopt IP: 212.160.172.* 09.06.05, 08:30
          po ubiciu piany juz tylko lyzka mieszam, nigdy mikserem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka