oliwia15 01.06.05, 14:02 Rozpocząl sie sezon na truskawki i mam ochote zrobic biszkopt z truskawkami ale mam pytanko co zrobic zeby biszkopt nie był twardy czy to wina ze dodaje całe jajka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: iw Re: pulchny biszkopt IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 14:14 a ja piekę z antyzakalcem -wychodzi jaki potrzeba wyrośnięty i lekki. Ale najważniejsze aby nie otwierać piekarnika przed upływam 20min-taka moja obserwacja , Odpowiedz Link Zgłoś
buba12 Re: pulchny biszkopt 01.06.05, 15:51 Przepis na biszkop, który się zawsze udaje: 6 duzych jaj 2/3 szklanki cukru 1+1/3 szklanki maki Piec nastawic na 180 st. C Bialka ubic na sztywno (najlepiej mikserem), dodac cukier na 3 razy, ubijac, az beda geste i lsniace, okolo 3 min. Nastepnie ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku co 10 sekund. Po ostatnim zoltku ubijac 30 sekund. Dodac cala make i delikatnie wymieszac lyzka, az nie bedzie grudek. Przelozyc do formy, wygladzic wierzch, piec 35 minut (brzegi powinny lekko odstawac od formy). Sprawdzic srodek patyczkiem. Gdy jest suchy wyłaczyc piekarnik i zostawic tam biszkopt na 10 minut - po 5 minutach uchylic dzwiczki. Mnie zawsze dotychczas wychodził, znalazłam w necie ale nie pamiętam źródla - przepraszam autora Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: limba Re: pulchny biszkopt IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 16:57 Biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej - oczywiście przy zachowaniu pewnych ważnych zasad jego sporządzania. Niedawno o tym pisałam tu na tym forum i podawałam przepis - jeśli chcesz, kliknij i możesz skorzystać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24565811&a=24581495 i chyba tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23435621&a=24582561 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata Re: pulchny biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:15 jeszcze nigdy mi się nie udał... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szadoka Re: pulchny biszkopt IP: 212.160.172.* 06.06.05, 12:48 a ja zawsze robie z takiego przepisu (zawsze wychodzi) 4 bialka ubic ze szklanka cukru na sztywno 4 zoltka utrzec z lyzeczka proszku do pieczenia i lyzka octu (albo soku z cytryny) -bedzie z tego gesta piana. Wymieszac jedno z drugim. Dodac szklnke maki (najlepiej przesianej) Robilam wczoraj z jajek "od baby" po 70 gr sztuka, wyszedl pyszny i zolciutki Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: pulchny biszkopt 08.06.05, 21:08 dodając makę mieszasz robotem, czy łyżką, bo robiłam i tak i tak, ale zawsze wychodzi twardy, mało puszysty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szadoka Re: pulchny biszkopt IP: 212.160.172.* 09.06.05, 08:30 po ubiciu piany juz tylko lyzka mieszam, nigdy mikserem Odpowiedz Link Zgłoś