Dodaj do ulubionych

przepis na sos do pizzy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:02
bardzo proszę o przepis na sos do pizzy. Nie mam pojęcia z czego można zrobić
taki sos. Bardzo proszę o pomysły. DZięki!!!
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:17
      Czy masz na myśli sos, który daje się bezpośrednio na ciasto? Jeśli tak, to
      ja w tym wypadku stawiam zawsze na rozwiązania najprostsze, po prostu pomidory
      w puszcze w kawałkach albo passata i na to oregano.
      • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:19
        a co to jest pasata?
        CZy to się gdzieś kupuje gotowe? A pomidory w puszkach to miksujesz? CZy jak je
        przyrządzasz, żeby nałożyć na ciasto?
        • sinceramente Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:22
          Pomidory z puszki kroję w kostkę, ale są też dostępne puszki z pomidorami w
          kawałkach. A passata, to chyba u nas nazywa się "lekko zagęszczony sok
          pomidorowy", można kupić na przykład Melissy w czerwonych kartonikach.
          Konsystencję jest idealna do tego, żeby posmarować tym ciasto.
          • linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:24
            Passata to jest przecier pomidorowy / NIE koncentrat /. W butelkach, kartonach,
            najleoeij domowy.
            • kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:36
              Nikt nie pisze, że koncentrat :)
              Proponuję też dodać do passaty trochę oliwy, zioła, sól, szczyptę cukru (do
              smaku).
              • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:38
                serdeczne dzięki. Miałam poprostu rozcieńczyć koncentrat pomidorowy i dodać tam
                różnorakich ziół,ale koncentrat ma gorzki smak i bałam się, że będzie niedobre.
                Ale teraz wiem czego szukać w sklepach. Dzięki jeszcze raz!!
              • linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 13:15
                Nikt nie pisze, ale slowa te sa czesto stosowane zamiennie. Napisalam to dla
                pelnej jasnosci, ale widze, ze i tak zle, i tak niedobrze.
    • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:37
      Przesmazyc cukinie z cebula , do tego dodac pomidory z puszki i ziola
      • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:38
        zapomnialam o czosnku
        • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:40
          duszę to wszystko razem? Nie jest to za żadkie, żeby użyć jako bazę?
    • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:42
      woda bedzie w pomidorach dlatego musisz ja odparowac albo delikatnie rozrobic
      maka
      • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:45
        dzięki. Tylko nie wiem czym to przyprawiam? Solę czy daje takie poprostu
        rozgotowane?
        • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:54
          Sos powinien miec wlasciwy smak wiec posol , dodaj oregano i sprobuj /mozesz
          dodac cajen lub cos ostrego np chilli
          Ale pizze tez bedziesz doprawiala czyms z gory (polecam pieprz ziolowy) wiec
          sama stwierdzisz czego ile dodac
          • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:04
            właśnie odnośnie przyprawiania warzyw na pizzy. CZy mam to zrobić? Bo słyszałam
            różne opinie na ten temat. Jedni przyprawiają inni nie. CZy powinnam przyrawić
            warzywa? i czy kłaść surowe? czy wcześniej podduszone?
            • marghe_72 Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 13:11
              w kwestii pzypraw - wszystko zalezy od tego co lubisz . Ja np nie cierpię
              pizzy zasypanej suszonymi ziołami
              swieza bazylia to jest to
              • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:16
                czyli przyprawiasz po wierzchu jakimiś ziołami tylko świeżymi? Jakie używasz?
                CZy oprócz tego też sól i piepsz?
    • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 13:22
      A z czym ta pizze chcesz zrobic ?
      • Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:31
        chciałam zrobić z resztkami wędlin, odrobiną kiełbaski, boczku i różnokolorowa
        papryka, cebula i ser. Boję się dać pieczarek bo mogą puścić za dużo wody i
        będzie błoto.
        • Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 13:59
          Wedliny sa slone wiec nie radze ci solic za duzo z wierzchu
          ale zawsze mozesz sobie dosolic i doprawic na talerzu .
          Pieczarki w piekarniku wody nie puszcza wiec jak masz ochote to dodaj smialo ,
          posmaruj je nawet tluszczem z wierzchu aby sie nie zeschly albo wloz pod spod
          pod cebule i wedline
          Zycze ci udanej pizzy i nie przejmuj sie nastepnym razem bedziesz juz lepiej
          wiedziala jak co podoprawiac a jesli chodzi o przyprawy i skladniki oraz ziola
          to wedle uznania , jak lubisz to mozesz nawet posypac gotowa pizze jakas
          zielenina czy polozyc na niej surowe plasterki pomidora ( ja np czesto klade
          jakas "swiezyzne " na wierzch
          Smacznego a napisz jak ci poszlo :-)

• jolzag Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:14
            serdeczne dzięki!! Mam nadzieję, że wyjdzie bo mam jutro urodziny i zapraszam
            gości. To będzie moje danie popisowe. Mam nadzieję, że nie zepsuję bo to będzie
            dopiero przypał. Najgorzej, że teraz są zimne kaloryfery i nie wiem gdzie
            postawić ciasto do wyrośnięcia. Bo wszędzie jest zimno. Co proponujesz?
            P.S. Napewno dam znać czy przyjęcie się udało i czy pizza była zjadliwa.
            Jeszcze raz dziękuje!!!
            • yavorius Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:17
              jolzag napisała:
              > Najgorzej, że teraz są zimne kaloryfery i nie wiem gdzie postawić ciasto do
              wyrośnięcia. Bo wszędzie jest zimno. Co proponujesz?

Łazienka. Zakryj ręcznikiem. Powodzenia!
            • kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:25
              Ja do wyrośnięcia stawiam na płycie gazowej, no, na niezapalonych palnikach.
              Piekarnik sie grzeje i ogrzewa trochę moje ciasto :)
              • jolzag Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:31
                ale ja mam płytę na prąd to nie szkodzi? masz rację w sumie to mogę postawić
                przy piekarniku, tylko będę musiała włączyć go na darmo i pustego bo nic nie
                będę w nim piekła. Trochę szkoda prądu. Ale nie mam chyba wyjścia. Łazienka
                odpada, Tak samo zimno jak wszędzie.
                • kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:48
                  jolzag napisała:

> bo nic nie będę w nim piekła.

:O
                  A pizzę?
                  • Gość: jolzag Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:56
                    no pizze tak, ale przecież nie będę grzała pieca godzinę przed włożeniem pizzy.
                    Przecież to ciasto musi wyrosnąć myślę że z godzinę to mu zajmie. A piec wiem,
                    że musi być gorący, ale godzina przed to chyba za dużo?
                    • linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 06.06.05, 15:36
                      Moze, ale tylko troche: piekarnik powinien rozgzrewac sie od 30-45 minut /
                      rozne sa szkoly /.
                    • llukiz Według moich danych 09.06.05, 13:24
                      Pizze należy wkładać do piekarnika nagrzanego na FULL (na maksa)na 8-10 min. Mój
                      piekarnik nagrzewa się pół godziny...
    • ela-c Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:43
      Ja robię sos tak: pomidory z puszki duszę z łyzaczką oliwy (musi woda odparowac
      więc to trochę trwa), dodaję ząbek czosnku wycisnięty przez praskę, oregano i
      sól,pieprz, jeżeli sos jest kawśny to odrobinę cukru ale raczej tego nie robię.
      Całą pizzę posypuję jeszcze oregano i już jej nie solę i nie pieprzę. Ja robię
      pizzę bez mięsa głównie z anchua i oliwkami albo z tuńczykiem i cebulą i
      oliwkami albo z serem feta i oliwkami. Oczywiscie pod sos daję mozzarellę.
      Pozdrawiam serdecznie, Ela.
    • Gość: fionizna mój ulubiony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 15:27
      Ja robię taki sosik (nie tylko do pizzy jest dobry)
      pół szkl. ketchupu ostrego
      pół szkl. majonezu kieleckiego
      1/2 śmietana 12%
      2 łyżki cukru płaskie
      2 łyżki curry
      4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
      Wszystko wymieszć i jest pycha! Można dodac mniej curry lub niej cukru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka