Gość: kania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:02 bardzo proszę o przepis na sos do pizzy. Nie mam pojęcia z czego można zrobić taki sos. Bardzo proszę o pomysły. DZięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sinceramente Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:17 Czy masz na myśli sos, który daje się bezpośrednio na ciasto? Jeśli tak, to ja w tym wypadku stawiam zawsze na rozwiązania najprostsze, po prostu pomidory w puszcze w kawałkach albo passata i na to oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:19 a co to jest pasata? CZy to się gdzieś kupuje gotowe? A pomidory w puszkach to miksujesz? CZy jak je przyrządzasz, żeby nałożyć na ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:22 Pomidory z puszki kroję w kostkę, ale są też dostępne puszki z pomidorami w kawałkach. A passata, to chyba u nas nazywa się "lekko zagęszczony sok pomidorowy", można kupić na przykład Melissy w czerwonych kartonikach. Konsystencję jest idealna do tego, żeby posmarować tym ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:24 Passata to jest przecier pomidorowy / NIE koncentrat /. W butelkach, kartonach, najleoeij domowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 12:36 Nikt nie pisze, że koncentrat :) Proponuję też dodać do passaty trochę oliwy, zioła, sól, szczyptę cukru (do smaku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:38 serdeczne dzięki. Miałam poprostu rozcieńczyć koncentrat pomidorowy i dodać tam różnorakich ziół,ale koncentrat ma gorzki smak i bałam się, że będzie niedobre. Ale teraz wiem czego szukać w sklepach. Dzięki jeszcze raz!! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 13:15 Nikt nie pisze, ale slowa te sa czesto stosowane zamiennie. Napisalam to dla pelnej jasnosci, ale widze, ze i tak zle, i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:37 Przesmazyc cukinie z cebula , do tego dodac pomidory z puszki i ziola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:38 zapomnialam o czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:40 duszę to wszystko razem? Nie jest to za żadkie, żeby użyć jako bazę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:42 woda bedzie w pomidorach dlatego musisz ja odparowac albo delikatnie rozrobic maka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:45 dzięki. Tylko nie wiem czym to przyprawiam? Solę czy daje takie poprostu rozgotowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 12:54 Sos powinien miec wlasciwy smak wiec posol , dodaj oregano i sprobuj /mozesz dodac cajen lub cos ostrego np chilli Ale pizze tez bedziesz doprawiala czyms z gory (polecam pieprz ziolowy) wiec sama stwierdzisz czego ile dodac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:04 właśnie odnośnie przyprawiania warzyw na pizzy. CZy mam to zrobić? Bo słyszałam różne opinie na ten temat. Jedni przyprawiają inni nie. CZy powinnam przyrawić warzywa? i czy kłaść surowe? czy wcześniej podduszone? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 13:11 w kwestii pzypraw - wszystko zalezy od tego co lubisz . Ja np nie cierpię pizzy zasypanej suszonymi ziołami swieza bazylia to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:16 czyli przyprawiasz po wierzchu jakimiś ziołami tylko świeżymi? Jakie używasz? CZy oprócz tego też sól i piepsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 13:22 A z czym ta pizze chcesz zrobic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:31 chciałam zrobić z resztkami wędlin, odrobiną kiełbaski, boczku i różnokolorowa papryka, cebula i ser. Boję się dać pieczarek bo mogą puścić za dużo wody i będzie błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: przepis na sos do pizzy IP: *.access.telenet.be 03.06.05, 13:59 Wedliny sa slone wiec nie radze ci solic za duzo z wierzchu ale zawsze mozesz sobie dosolic i doprawic na talerzu . Pieczarki w piekarniku wody nie puszcza wiec jak masz ochote to dodaj smialo , posmaruj je nawet tluszczem z wierzchu aby sie nie zeschly albo wloz pod spod pod cebule i wedline Zycze ci udanej pizzy i nie przejmuj sie nastepnym razem bedziesz juz lepiej wiedziala jak co podoprawiac a jesli chodzi o przyprawy i skladniki oraz ziola to wedle uznania , jak lubisz to mozesz nawet posypac gotowa pizze jakas zielenina czy polozyc na niej surowe plasterki pomidora ( ja np czesto klade jakas "swiezyzne " na wierzch Smacznego a napisz jak ci poszlo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolzag Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:14 serdeczne dzięki!! Mam nadzieję, że wyjdzie bo mam jutro urodziny i zapraszam gości. To będzie moje danie popisowe. Mam nadzieję, że nie zepsuję bo to będzie dopiero przypał. Najgorzej, że teraz są zimne kaloryfery i nie wiem gdzie postawić ciasto do wyrośnięcia. Bo wszędzie jest zimno. Co proponujesz? P.S. Napewno dam znać czy przyjęcie się udało i czy pizza była zjadliwa. Jeszcze raz dziękuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:17 jolzag napisała: > Najgorzej, że teraz są zimne kaloryfery i nie wiem gdzie postawić ciasto do wyrośnięcia. Bo wszędzie jest zimno. Co proponujesz? Łazienka. Zakryj ręcznikiem. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:25 Ja do wyrośnięcia stawiam na płycie gazowej, no, na niezapalonych palnikach. Piekarnik sie grzeje i ogrzewa trochę moje ciasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolzag Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:31 ale ja mam płytę na prąd to nie szkodzi? masz rację w sumie to mogę postawić przy piekarniku, tylko będę musiała włączyć go na darmo i pustego bo nic nie będę w nim piekła. Trochę szkoda prądu. Ale nie mam chyba wyjścia. Łazienka odpada, Tak samo zimno jak wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:48 jolzag napisała: > bo nic nie będę w nim piekła. :O A pizzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolzag Re: przepis na sos do pizzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:56 no pizze tak, ale przecież nie będę grzała pieca godzinę przed włożeniem pizzy. Przecież to ciasto musi wyrosnąć myślę że z godzinę to mu zajmie. A piec wiem, że musi być gorący, ale godzina przed to chyba za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przepis na sos do pizzy 06.06.05, 15:36 Moze, ale tylko troche: piekarnik powinien rozgzrewac sie od 30-45 minut / rozne sa szkoly /. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Według moich danych 09.06.05, 13:24 Pizze należy wkładać do piekarnika nagrzanego na FULL (na maksa)na 8-10 min. Mój piekarnik nagrzewa się pół godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
ela-c Re: przepis na sos do pizzy 03.06.05, 15:43 Ja robię sos tak: pomidory z puszki duszę z łyzaczką oliwy (musi woda odparowac więc to trochę trwa), dodaję ząbek czosnku wycisnięty przez praskę, oregano i sól,pieprz, jeżeli sos jest kawśny to odrobinę cukru ale raczej tego nie robię. Całą pizzę posypuję jeszcze oregano i już jej nie solę i nie pieprzę. Ja robię pizzę bez mięsa głównie z anchua i oliwkami albo z tuńczykiem i cebulą i oliwkami albo z serem feta i oliwkami. Oczywiscie pod sos daję mozzarellę. Pozdrawiam serdecznie, Ela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fionizna mój ulubiony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 15:27 Ja robię taki sosik (nie tylko do pizzy jest dobry) pół szkl. ketchupu ostrego pół szkl. majonezu kieleckiego 1/2 śmietana 12% 2 łyżki cukru płaskie 2 łyżki curry 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) Wszystko wymieszć i jest pycha! Można dodac mniej curry lub niej cukru Odpowiedz Link Zgłoś